26 Nisan 2024

Aralıklı Tekrar Yöntemi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Yeni öğrenilen bir bilgiyi akılda kalıcı hale getirmenin en iyi yolu, tekrar etmektir. Aralıklı tekrar yöntemi de adından anlaşılacağı üzere, bilgiyi düzenli olarak tekrar etmeye dayanır. Bu yazıda aralıklı tekrar tekniği hakkında tüm merak edilenleri ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Bilgi almak isteyebilirsiniz: Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

Aralıklı Tekrar Yöntemi Nedir?

Aralıklı tekrar yöntemi, belli bir konuyu akılda kalıcı hale getirmek için belli aralıklarla tekrar ederek öğrenme tekniğidir. Bu aynı zamanda sistemli tekrar tekniği olarak da bilinmektedir.

Aralıklı tekrar tekniği, her derste kullanılabilmektedir. Önemli olan bilgiyi düzenli olarak tekrar etmenizdir. Böylelikle çalıştığınız konu ne kadar zor olursa olsun, kısa sürede zihinde kalıcı hale getirebilirsiniz.

Aralıklı Tekrar Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Öğrenme stratejilerinin uygulanma tekniği değişkenlik gösterir. Öyleyse, aralıklı tekrar tekniği nasıl uygulanır? Yanıtına adım adım birlikte bakalım.

1. İlk önce çalışacağınız konuyu ya da konuları belirleyin.

2. Çalışırken kısa kısa notlar alın.

3. Notlarınızın net, anlaşılır ve konuyu özetleyecek şekilde olmasına özen gösterin.

4. Çalıştığınız konuyu ertesi gün mutlaka tekrar edin.

5. Konuyu çalıştıktan dört gün sonra tekrar edin.

6. Birinci, dördüncü, yedinci ve on dördüncü gün olarak konuyu tekrar edin.

Saydığımız adımları uygulayarak bir konuyu belli tekrar aralıklarıya akılda kalıcı hale getirirsiniz. Bu tekniği, kendinizi okul derslerinde yetersiz hissettiğiniz her konu için uygulayabilirsiniz. Özellikle sınava hazırlık dönemlerinde, netlerim artmıyor diyorsanız bu teknik işinize oldukça yarayacaktır.

Aralıklı Tekrar Yöntemini Kimler Uygulamalıdır?

Bu tekrar yöntemi, öğrenciler başta olmak üzere öğrenmeye açık herkesin tercih edebileceği bir çalışma tekniğidir. Sınava hazırlık dahil olmak üzere, her seviyeden öğrencinin ders çalışırken uygulayabileceği bu teknik, iş hayatında da faydalarıyla öne çıkmaktadır.

Aralıklı Tekrar Yöntemi Faydalı Mıdır?

Cevabımız “Kesinlikle evet”. Aralıklı tekrar yöntemi, özellikle üniversite öğrencilerinin sıklıkla başvurduğu bir tekniktir. Sayısal derslere nispeten tarih, edebiyat ya da coğrafya gibi sözel derslerde daha fazla tercih edilmektedir.

Öğrencilerin yaygın tercih ettiği bir bir çalışma stili olup faydalarıyla bilinmektedir. İster üniversiteye yeni başlayan bir genç olun, ister mezuniyete hazırlanan bir son sınıf öğrencisi olun bu tekniği rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Aralıklı Tekrar Yöntemi Ne İşe Yarar?

Aralıklı tekrar tekniği, en basit ifadeyle bilgi zihinde kalıcılaştırmayı amaçlar. Bu da öğrenilmek istenen konu her ne olursa olsun, en basite indirgenmesi demektir. Dolayısıyla, öğrenciler bu tekniği uygulayarak eğitim hayatı boyunca öğrendikleri her bilgiyi zihninde anlamlandırabilirler.

Bir bilgiyi zihinde kalıcı hale getirmenin, hayatın her döneminde işe yarayacağını unutmayın. Öğrendiğiniz bilgiler yalnızca dersten geçmenizi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda sizi paylaştıkça çoğalan bir bilgi akışına sürükleyecektir. Bu da, bilgiye ihtiyaç duyduğunuz her an hatırlamak için pratik bir yol sunacaktır.

Verimli ders çalışma tekniklerinden biri olan Feynman Tekniği hakkında bilgi almak istiyorsanız ”Feynman Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?” Yazımıza göz atabilirsiniz.

İlgili içeriklere ulaşmak için Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu inceleyebilirsiniz.