17 Ocak 2025
Uykusuzluk ve Yoğun Ders Programıyla Baş Etme Yöntemleri
Üniversite hayatında yoğun ders programları, uykusuz ve yoğun geçen günlere neden olabilir. Uykusuzluk, stres ya da zaman yönetiminde yaşanan sorunlar akademik performansı olumsuz etkileyebilir. Üstelik bu yalnızca ders başarınızı değil sağlığı da tehdit eder. Öyleyse, öğrenciler yoğun ders programıyla baş etmek için neler yapabilir?
Hazırladığımız bu içerikte, uykusuzluk ve yoğun ders programıyla baş etmenin etkili yollarından bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!
SKS Öneri Yazısı: Uyku Problemi Nedir? Nasıl Çözülür?
Uykusuzluk ve Yoğun Ders Programları İçin 10 Önemli Madde
Üniversite hayatında yoğun ders programları kaçınılmazdır. Peki, öğrenciler bu yoğun ders temposunda uykusuzluğa karşı neler yapabilir? Yanıtına birlikte bakalım:
1. Kafein ve Enerji İçeceklerinin Tüketimini Azaltın
2. Çalışma ve Dinlenme Süresi Arasında Denge Kurun
3. Uyku Düzeni Oluşturun
4. Ders Çalışırken Kısa Uyku Molaları Verin
5. Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin
6. Düzenli Egzersiz Yapın
7. Teknolojik Cihazların Kullanımını Sınırlandırın
8. Yoga ve Meditasyon Yapmayı Deneyin
9. Uyku Ortamını İyileştirin
10. Destek Talep Edebilirsiniz
Yazımızın devamında, uykusuzluk problemi yaşayan öğrenciler için önemli tavsiyelere yer vereceğiz. Çok daha fazla öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.
1. Kafein ve Enerji İçeceklerinin Tüketimini Azaltın
Uykusuzluk denince akla ilk gelenlerden biri kahve ve enerji içeceği tüketimi oluyor. Bu içecekler, kısa süreli sizi ayakta tutsa da aşırı tüketildiğinde ciddi uyku bozukluklarına yol açabilir. Bunun için kahve tüketimini günlük birkaç fincanla sınırlandırabilir, yerine bitki çayları tüketebilirsiniz.
2. Çalışma ve Dinlenme Süresi Arasında Denge Kurun
Masa başında saatlerce ders çalışmak yerine Pomodoro ya da Cornell gibi etkili ders çalışma tekniklerini deneyebilirsiniz. Bu sayede hem zamanı verimli kullanmış olur, hem de çalışılan konuyu daha kısa sürede kavramış olursunuz.
Ders çalışma teknikleri hakkında bilgi almak için Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
3. Uyku Düzeni Oluşturun
Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmak, gün içerisinde daha dinç kalmanızı sağlar. Düzenli bir uyku rutininizin olması, daha kaliteli uyku uymanıza yardımcı olur. Bu rutini hem hafta içi hem hafta sonu sürdürmek, kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
4. Ders Çalışırken Kısa Uyku Molaları Verin
Yoğun bir ders çalışma temposu sizi bekliyorsa, 20 ila 30 dakikalık uyku molaları verebilirsiniz. Fakat süreye dikkat edin, fazla uyku uyumak performans düşüklüğüne neden olabilir. Kısa ve etkili molalar vermek, sınav başarınızı olumlu yönde etkileyecektir.
5. Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin
Yeterli ve dengeli beslenmek, gün içerisinde enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Güne iyi bir kahvaltıyla başlamayı, yeterli su tüketmeyi, uyumadan önce yağlı yemeklerden kaçınmayı ve ara ara sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeyi alışkanlık haline getirmeniz yararınıza olacaktır.
6. Düzenli Egzersiz Yapın
Gün içinde hafif tempolu yürüyüş ya da koşu gibi egzersizler yapmak, yorgunluk sonra rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. Ders çalışırken ara ara basit egzersizler yaparak zindeliğinizi koruyabilir, uyku kalitenizi artırabilirsiniz.
7. Teknolojik Cihazların Kullanımını Sınırlandırın
Uykuya dalmadan önce, telefon, tablet ya da bilgisayar gibi teknolojik cihazlarla uzun süre vakit geçirmek, uyku problemleri yaşamanıza neden olabilir. Bunun için yatmadan önce yaklaşık yarım saat önce bu tür cihazları kendinizden uzaklaştırın.
8. Yoga ve Meditasyon Yapmayı Deneyin
Yoğun ders programları, öğrencinin kendini daha stresli hissetmesine yol açar. Meditasyon, yoga ya da derin nefes alma teknikleri uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Bununla birlikte rahatlatıcı müzikler de uykuya dalma sürenizi kısaltabilir.
9. Uyku Ortamını İyileştirin
Uyuma süreniz kadar nerede uyuduğunuz da önemlidir. Uyuduğunuz yeri sessiz ve rahay olması daha kaliteli uyku uymanızı sağlayabilir. Ortamın sıcaklığı, yatağın rahatlığı, ortamda yeterli aydınlatma bulunması ya da güneşi görmesi önemli faktörlerdir.
10. Destek Talep Edebilirsiniz
Eğer ciddi bir uykusuzluk problemi yaşıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Çünkü uykusuzluk gündelik hayatınızı ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle hem akademik hem sosyal yaşantınızı bozmamak için bir uzman desteği talep edebilirsiniz.
Yoğun ders programı olan öğrenciler için uykusuzluk en büyük problemdir. Yukarıda saydığımız alışkanlıkları günlük hayata entegre ederek bu durumu önleyebilirsiniz. Böylelikle hem ders performansınızı artırabilir hem de iyi sağlığa kavuşabilirsiniz.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu incelediniz mi? Hemen göz atın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi
- Uykusuzluk ve Yoğun Ders Programıyla Baş Etme Yöntemleri
- Final Sınavına Nasıl Hazırlanılır? Etkili Çalışma Stratejileri
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Afet Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü Veri Bilimi ve Yapay Zeka Konulu Söyleşi Düzenledi
- Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü Online Mezun Buluşması Gerçekleştirdi
- Cansağlığı Kulübü Öğrencilerle İlk Buluşmasını Gerçekleştirdi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü’nden Zaman Yönetimi ve Sınav Stresi Konferansı