02 Kasım 2023
Uyku Problemi Nedir? Nasıl Çözülür?
Kaliteli uyku, güne enerjik ve zinde başlamanızı sağlar. Yenilenmiş ve canlı hissetmenin yanı sıra, beden ve ruh sağlığının korunması için uykudan verim alınması çok önemlidir.
Kuşkusuz olarak uyumak, günün yorgunluğunu atmaktan çok daha fazlasıdır; kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesini sağlar.
Bu blogda, uyku bozukluklarının etkisini azaltmanızı sağlayacak temel ipuçları paylaşacağız.
Uykusuzluk Problemi Nedir?
Uyurken, gün içerisinde oluşan toksik maddeler vücuttan atılır ve bu sayede yeni gün için dokular hazır hale gelir. Bunun yanı sıra yeni öğrenilen bilgilerin zihinde kalıcı olması da uyku esnasında olmaktadır.
Uyku iki evreden oluşur, bunlar REM ve Non-REM uykusudur. Non-REM, uykunun başladığı evre olup, göz hareketleri daha yavaşken, REM’de göz hareketleri devam eder ve uykunun yaklaşık %20’lik kısmını oluşturur. Bu iki evre arasındaki senkronizasyon sağlanamadığında uyku problemleri oluşmaktadır.
Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Uyku problemindan muzdarip kişiler, fizyolojik ve psikolojik olarak uyarılır. Bu, vücudun günlük reaksiyonlarını doğrudan etkiler.
Oluşan semptomlar birbirini tetikleyerek daha büyük sorunlara yol açabilir. Önemli olan bu belirtileri doğru yorumlayabilmektir.
Uyku problemleri belirtileri şu şekildedir;
· Adaptasyon güçlüğü.
· Aşırı kilo artışı.
· İş gücü kaybı.
· Nefes alışverişinde düzensizlik.
· Yorgunluk hissinin artması.
· Uykuya dalamama.
· Uyku esnasında anormal tepkiler vermek.
· Uykudan aniden uyanma.
· Kaygı ve stres halinin artması.
Uyku Bozukluğu Neden Olur?
Uyku bozukluğuna neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bu durum, genetik aktarım yoluyla, hastalıkların birbirini tetiklemesi sonucunda, günlük rutinlerle alakalı veya henüz sebebi tespit edilememiş faktörlerden kaynaklı ortaya çıkabilmektedir.
Uyku bozukluğunun en yaygın nedenleri şu şekildedir;
· Uyumadan önce yeme içme
· Sigara ve alkol kullanımı
· Duygu, durum bozuklukları
· Panik atak
· Uyku öncesinde aşırı kahve ve çay tüketimi
· Yatakta telefonla fazla vakit geçirmek
· Uyumamak için direnmek
Uyku bozukluğuna sebep olan esas faktörün ne olduğunu belirleyebilmek için bir hekime başvurmanız tavsiye edilir. Sorunun çözümüne yönelik bir yol izlenmesi, süreci kolaylaştıracaktır.
Uyku Problemi Nasıl Çözülür?
Uyku probleminin çözmek için öncelikle bu durumunu yaşamanıza neden olan faktörün belirlenmesi ve uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir.
Eğer kendi başınıza bu problemi çözemiyorsanız bir hekime başvurmalısınız. Gerekli önlemleri alarak uyku problemini kontrol altına alabilirsiniz.
Yazımızın devamında rahat uyumanın çeşitli yollarını açıkladık. Hazırsanız başlayalım!
1. Dengeli ve Düzenli Beslenin
Doğru beslenme her şeyin başıdır. Sağlıklı kalmak, güne zinde başlamak, bağışıklığı güçlendirmek, uyku kalitesi ve çok daha fazlası. Dikkat etmeniz gereken nokta kendiniz için uygun bir beslenme rutini oluşturmaktır.
Çoğu uzman uykudan yaklaşık üç saat önce yeme içmenin bırakılması gerektiğini öneriyor. Geç saatte yemek yemek, sindirim sistemini çalıştırır ve uyumanızı zorlaştırır. Bu da uykusuz bir gece geçirmenize neden olur.
Öneri Yazısı: Sağlıklı Yaşam Tarzı İçin Beslenme İpuçları
2. Stresi Yönetin
Çoğu konuda olduğu gibi, uyumadan önce de stresi yönetebilmek gerekir. Zihninizi düşüncelerden arındırmak ve sakinliğe kavuşmak uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Eğer gününüz çok yoğun ve stresli geçtiyse uyumakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu normaldir, ancak kendinizi uyumaya zorlamak yerine stresinizi azaltacak çeşitli yöntemler deneyin. Müzik dinlemek, duş almak, dizi izlemek, kitap okumak gibi.
3. Spor Yapın
Doğru hazırlanmış bir egzersiz rutini ile uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Kendinizi zorlamak yerine daha hafif egzersizlerle başlayabilirsiniz. Bu sayede vücudunuz egzersize alışacak ve zorlu hareketlere hazır hale gelecektir.
Uyumadan yaklaşık üç saat önce egzersiz yapmayı tamamlamanız gerekmektedir. Bu, daha kaliteli bir uyku almanızı sağlar.
4. Derin Nefes Alma Tekniklerini Uygulayın
Kaliteli bir uyku için yapabileceğiniz bir şey nefes tekniklerini denemektir. Bu tekniklere bir uzman desteğiyle erişebileceğiniz gibi, internetteki blog sayfalarından da öğrenebilirsiniz. Nefes teknikleri ile zihninizi rahatlatabilir, uyumak için kendinizi hazırlayabilirsiniz.
5. Zararlı Alışkanlıklardan Kurtulun
Deliksiz bir uyku için dikkat etmeniz gereken noktalardan bir diğeri sigara, alkol, kafein gibi zararlı maddelerin tüketimini sınırlandırmaktır. Bu tür uyarıcılar başlangıçta bize kendimizi iyi hissettirse de vücut direnç kazandıktan sonra çok daha fazlasını ister. Bu da gece uykudan uyanmanıza neden olur ve uyku düzeninizi bozar.
6. Uyuduğunuzun Yeri Rahat Olması Önemli
Kaliteli bir gece uykusu için yatağınızın ve yastığınızın rahat olması önemlidir. Bunun yanı sıra ortamın uyku için yeterli aydınlatma ve ses kapasitesine sahip olduğunu da gözden geçirin.
Yeni güne eklem ağrılarıyla başlamamak için yatak ve yastığınızın ideal yumuşaklıkta olmasını sağlayın.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer yazılarına göz attınız mı? Sks Blog'u hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı
- Kadın Basketbol Takımımız Gruptaki İkinci Maçından Galibiyetle Ayrıldı