14 Eylül 2023

Sağlıklı Yaşam Tarzı İçin Beslenme İpuçları

Bu blog yazısında, aktif ve sağlıklı bir yaşam tarzı için nasıl beslenilmesi gerektiğini ele aldık. Hazırsanız, sağlıklı yaşamın sırlarını birlikte aralayalım!

Sağlıklı Yaşam Tarzı İçin Beslenme İpuçları

Sağlıklı beslenme, fiziksel ve zihinsel sağlığın korunması için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Yaşınız kaç olursa olsun, beslenme koşulları, hayatınızın geri kalan kısmının şekillenmesinde önemli bir ölçüttür. Bu nedenle sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı nasıl beslendiğiniz ile ilgilidir.

Gün içerisinde yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmek, hastalıklardan korumak, fiziksel formu korumak ve daha aktif olmanız açısından oldukça önemlidir. Vücut fonksiyonlarının işlevlerini aksatmadan yürütebilmesi için vücudunuz ihtiyacı olan besin maddelerinin alınması gerekir. Bu nedenle sağlıklı yaşamın sürdürülebilir kılınması için ilk yapmanız gereken doğru bir beslenme rutini oluşturmaktır.

Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme Önerileri

Sağlık her şeyin başı ve hayat standartlarımızın iyileşmesi için en temel ölçüttür. Bağışıklık sisteminin korunması, zinde olmak, fiziksel dayanıklılık ve görünümün iyileşmesi için sağlık her daim dirençli tutulmalıdır. Bu da elbette sağlıklı bir beslenme rutini ile mümkündür. Peki, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek için neler yapılmalıdır?

  1. Kahvaltı Atlanmamalı
  2. Porsiyon Kontrolü Yapılmalı
  3. Hazır Gıda Tüketimi Sınırlandırılmalı
  4. Su İçme Alışkanlığı Kazanılmalı
  5. Gıda Takviyesi Yapılmalı
  6. Öğünler Zengin Olmalı
  7. Bol Miktarda Protein Tüketilmeli
  8. Lifli Besinler Unutulmamalı

Sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı için dikkat edilmesi gereken beslenme önerilerini sizler için sıraladık. Sağlıklı yaşama dair çok daha fazla bilgi edinmek için Spor Kütüphanesi'ni ziyaret edebilirsiniz.

1- Kahvaltı Atlanmamalı

Uzun yıllardır sağlık programlarında ve web sayfalarında sıklıkla duyduğumuz bir cümle var. ‘’Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.’’ Bu elbette bilimsel verilerle desteklenmiş çok önemli bir metafor. Güne besleyici bir kahvaltı rutini ile başlamak, enerji miktarınızı yükseltir ve en önemlisi metabolizmayı harekete geçirir.

2- Porsiyon Kontrolü Yapılmalı

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için, yemek porsiyonlarında kontrolü elden bırakmayın. Bir an hızlı yemek yemek yerine, daha yavaş ve yemeğin tadını alarak yemeyi deneyin. Bu sayede açlık hissinizi daha kolay yatıştıracak ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarıyla karşılaşma ihtimaliniz azalacaktır. Besin tüketimi, vücudun ihtiyacı kadar olmalı ve bir sonraki öğüne kadar tokluk hissini korumalıdır.

3- Hazır Gıda Tüketimi Sınırlandırılmalı

Günümüzde neredeyse her şey işlenmiş ve hazır olarak tüketime sunuluyor. Peki bu besin maddelerinin içeriğinde yüksek miktarda şeker ve tuz var desek yine de tüketmeye devam eder misiniz? Elbette buna cevap vermek çok kolay olmayabilir. Çünkü günlük hayatın koşuşturması içinde pratik beslenmeye ihtiyaç duyarız. Hayatımızdan tamamen çıkaramasak da tüketimini sınırlandırmak mümkün. Gün aşırı hazır gıda tüketimi, kendinizi daha iyi hissetmenizi ve daha enerjik olmanızı sağlayacak en önemli unsurlardan biridir.

4- Su İçme Alışkanlığı Kazanılmalı

Uzmanlar her bireyin günlük ortalama 10 bardak su içmesi gerektiğini söyler. İnsan vücudunun genel işleyişinin korunması için su tüketimi oldukça önemlidir. Bu nedenle ekstrem koşullar olmadığı sürece bu her birey için geçerlidir. Ancak her şeyin aşırı zararlı olduğu gibi suyun da aşırısı zararlıdır. Kontrollü tüketimde fayda var.

5- Gıda Takviyesi Yapılmalı

Vitamin ve mineral dengesi, vücudun korunması için gerekli olan temel yapıtaşlarındandır. Bu nedenle düzenli sağlık kontrollerinizi yapmalı ve doktorunuzun sizin için önerdiği besin takviyesi listesine uymanız gerekir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ancak üretemediği besin maddeleri, dışardan hazır olarak alınmalıdır. Dolayısıyla doktor gözetimi ile gıda takviyesi yapabilirsiniz.

6- Öğünler Zengin Olmalı

Beslenme düzeni oluştururken öğünlerin zengin ve yeterli olmasına dikkat edin. Günlük olarak tüketilen besinlerin arasında mutlaka süt ürünleri, et ve yumurta olmalıdır. Bunun haricinde meyve ve sebze tüketimi de vücudun ihtiyaç duyduğu glikoz ve fruktozun karşılanması için önemlidir. Bunların hepsini bir öğünde alamasanız bile, günlük öğün sayısına bölerek azar azar sık sık beslenebileceğiniz bir rutin oluşturabilirsiniz.

7- Bol Miktarda Protein Tüketilmeli

Kas inşaa etmek ve onarmak için protein ağırlıklı beslenmek önemlidir. Üstelik yalnızca kas güçlenmesi değil yaralanma sonrası iyileşme sürecinde de protein tüketmek gerekir. Özellikle et, süt ve balık ürünleri gün içerisinde tüketmeniz gereken temel gıdalardır. Bu gıdaların yeterli alınması genel sağlığın iyileşmesinde etkin rol oynar.

Detaylı bilgi için Protein Bakımından Zengin Besinler Hangileridir? yazımızı okuyabilirsiniz.

8- Lifli Besinler Unutulmamalı

Karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz en iyi besin kurubaklagillerdir. Katıksız şeker ve rafine katkı maddelerinin olduğu besinleri tüketmek yerine fasulye, mercimek, nohut, pirinç ve bulgur gibi lif kaynağı besinlerin tüketilmesi, açlık hissinin yatıştırılması ve ideal kilonun korunması için önemlidir.

Sağlıklı kalabilmek için temel besin kaynaklarının ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. ‘’Herşeyin fazlası zarar’’ metaforu sağlık için de geçerli. Bu nedenle vücut direncinin artırılması ve genel sağlığın iyileştirilmesi için beslenme rutinini, gözden geçirilmesi gereken ilk adımdır.

İlgili yazılara göz atmak için hemen Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın blog sayfasını ziyaret edin. İncelemek için tıklayın!


Görüntülenme