29 Aralık 2021
Dünyanın En Leziz 10 Mutfağı
Her ülkenin kendine özgü yemek pişirme ve sunum tekniklerinden oluşan bir yemek kültürü vardır. Bunlar arasından ise bazı mutfaklar, kullandıkları malzeme...
Her ülkenin kendine özgü yemek pişirme ve sunum tekniklerinden oluşan bir yemek kültürü vardır. Bunlar arasından ise bazı mutfaklar, kullandıkları malzeme çeşitleri, ürünleri bir araya getirmede gösterdikleri yaratıcılık ve yemeklerini dünyaya tanıtmada göstermiş oldukları başarı sebebiyle diğer mutfakları geride bırakır. Bu ülkelerin ünü bulundukları bölgenin sınırlarını aşar ve dünyaya açılır, dünya mutfağı niteliğine kavuşur. Biz de bu yazımızda dünya mutfağının birbirinden lezzetli 10 mutfağını sizler için derledik. İyi okumalar!
1.İtalyan Mutfağı
Pizzalar, makarnalar, çeşit çeşit peynirler… İtalyan mutfağı, dünyanın en çok tanınan ve sevilen mutfaklarından bir tanesi. Kuşkusuz, böyle büyüleyici bir mutfağın kurulmasında İtalya’nın bir Akdeniz ülkesi olmasının da payı var. Zeytin, zeytinyağı, deniz ürünleri gibi bölgede bolca bulunan ürünleri sofraya getirmede İtalyanların yaratıcılıklarını konuşturduklarını söyleyebiliriz. Ayrıca bölgede bol üzümün bulunması kaliteli ve çeşitli aromalara sahip şarap üretimine de olanak sağlamıştır.
Hamur işleriyle öne çıkan mutfakta lazanya, ravioli, tortellini ve spagetti başı çeker. Mozzarella ve parmesan peyniri makarnaların vazgeçilmez tamamlayıcılarındandır. Domates başta soslarda olmak üzere yemeklerde sıklıkla kullanılır. İtalyan mutfağında doğallığa önem verilir, taze ürünler kullanılmasına özen gösterilir ve dondurulmuş ürünler pek tercih edilmez. Kahvaltıları espresso ve ev yapımı ekmeklerle geçiren İtalyanlar için günün en önemli öğünü akşam yemeğidir. Uzun süren bu akşam yemeklerinde sofra aynı zamanda mutluluğun, dostluğun ve eğlencenin paylaşıldığı yerdir.
İtalyan mutfak lezzetlerini daha fazla merak ediyorsanızAkdeniz Ruhlu Bir Lezzet Efsanesi: İtalyan Mutfağı adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2.Fransız Mutfağı
Gastronomiyi sanat haline getiren bir diğer ülke de Fransa. “Keyif almak için yemek” bu ülkenin mottosu. UNESCO tarafından kültür mirası listesine alınacak kadar zengin bir çeşitliliğe sahip yemeklerinin tüm dünyaya nam saldığını söyleyebiliriz. Jambon, av etleri, kabuklu deniz ürünleri, mantarlar, hamur işleri Fransız mutfağının öne çıkan ürünleri arasında sayılabilir. Ayrıca salyangoz ve kurbağa gibi herkesin tatmaya pek de sıcak bakamayacağı ürünleri de mevcut.
Kahvaltıların vazgeçilmezi kruvasan, doyurucu croque madame, onlarca çeşidiyle küçük makaronlar, soğan çorbası, krem karamel ve bizim hiç de yabancısı olmadığımız ekler pasta mutfağın en çok bilinen yemekleri/tatlıları arasındadır.
Rokfor, Brie, Chèvre, Camembert, Maroilles ise yasalarla koruma altına alınan ünlü Fransız peynirlerinden yalnızca birkaçı. Fransız mutfağında sosların önemi de büyüktür. Yemekler mayonez, beşamel, hollandez, espagnole soslarıyla lezzetlendirilir. Ayrıca İtalyan mutfağının aksine zeytin ve zeytinyağı çok kullanılmaz. Bunun yerini tereyağı almıştır.
3.Yunan Mutfağı
Komşuya gidiyoruz… Yunan mutfağı, Türk mutfağına olan benzerliğiyle dikkatimizi çekiyor. Aynı coğrafyanın ve kültürün insanları olarak yemeklerimizin de benzerliği kaçınılmaz elbette ki. Yunan kebabı olarak da bilinen souvlaki, pide parçalarıyla servis edilen ünlü et yemeklerinden biri. Kourabiedes bizim Kavala kurabiyesi olarak bildiğimiz unlu bir kurabiye çeşidi. Özellikle Noel zamanı tüketilen bu kurabiyeyi Yunanistan’ın çoğu pastanesinde bulabilirsiniz. Dolmadakia ise bizim yaprak sarması dediğimiz bir zeytinyağlı çeşidi. Caciki ise salatalık rendesi, yoğurt ve suyla yapılan bir sulu meze çeşididir. Türk mutfağında adı cacık olarak geçer.
Deniz ürünlerini de sıklıkla kullanan Yunanlıların midyeli pilavı da meşhurdur. Yunanistan’ın geleneksel peyniri olarak adı geçen feta tüm dünyanın da bildiği, yemeklerde de sıkça kullanılan bir peynirdir. Damla sakızı üretiminde de gelişmiş olan ülkede damla sakızının kullanıldığı birçok tatlı vardır. Damla sakızlı muhallebi buna örnek olarak verilebilir. Ispanak böreği olarak isimlendirebileceğimiz spanakopita hem evlerde hem de restoranlarda sıkça tüketilen bir lezzettir.
4.Japon Mutfağı
Bir ada ülkesi olan Japonya’da deniz ürünleri sıklıkla tüketilir. Baharat ve yağ az kullanılır. Sebzelerin mevsimlerine uygun tüketilmesine özen gösterilir. Yemekler ürünlerin doğallığını korumak için az pişirilir. Japon mutfağında soya fasulyesinin ayrı bir yeri vardır. Soya fasulyesi ezmesi ve soya peyniri olarak adlandırabileceğimiz tofu bu önemli ürünün kullanım alanlarına örnek verilebilir.
Japon mutfağının ana ürünü ise pilavdır. Küçük taneli, özel bir pirinçten yapılan pilav, ekmeğin yerini alır. Tüm dünyanın bildiği suşi de yine Japon mutfağının bir ürünüdür. Haşlanmış pirinç ve deniz ürünleriyle yapılır. Son zamanlarda dünyanın birçok yerinde suşi restoranlarının açılmasıyla yeni suşi çeşitleri Japon mutfağına kazandırılmıştır. İncecik dilimlenmiş, deniz mahsulü çiğ etten yapılan saşimi, mutfağın temel çorba çeşitlerinden olan miso çorbası ve susam yağında kızartılarak yapılan bir mantı çeşidi olan veggie gyoza bu mutfağın önemli yemekleri arasında gösterilebilir.
5.Hint Mutfağı
Baharatlar Hint mutfağında önemli bir yer tutar. En çok kullanılan ve en iyi bilinen baharatların başını köri çeker. Köri, zerdeçal, karanfil, kişniş, kakule ve zencefil gibi birçok baharatın karıştırılmasıyla oluşturulan bir kürdür. Yemeklere göre farklılık gösterebilir. Tek bir köri reçetesi yoktur.
Dini sebeplerle dana eti fazla tüketilmez. Sütlü, tarçınlı tatlılar çoğunluktadır. Peynir çeşitleri her öğünde sıklıkla tüketilir. Ekmek kültürü oldukça gelişmiştir. Naan, paratha chapati ve papdam onlarca ekmek çeşidinden yalnızca birkaçıdır. Tikka Masala soslu tavuk Hindistan’ın en bilinen yemeklerinden biridir. Domates püresi, kişniş ve zerdeçalla yapılan sosuyla lezzetine hayran bırakır. Samosa ise patates, soğan ve bezelyeden oluşan bir karışımın hamurların içine koyulup yağda kızartılmasıyla yapılan bir sokak lezzetidir. Patatesli karnabahar olarak da adlandırabileceğimiz aloo gobi vejetaryen beslenmek isteyenlerin tercih edebileceği, köri ile tatlandırılan zengin bir Hint mutfağı yemeğidir.
6.Lübnan Mutfağı
Dünyaca ünlü Lübnan mutfağının iki ana ürünü nohut ve maydanozdur. Mezelere oldukça önem verilir ve çeşitleriyle aklınızı başınızdan alabilir. Mezeler arasında bulgur, salatalık ve domatesle hazırlanan tabbule salatası da yer alır. Nohut ezmesi ve soğanın baharatlarla lezzetlendirilip köfte halinde kızartılmasıyla yapılan falafel de oldukça meşhurdur. Nohudun ana ürün olduğu bir başka yemek de humustur. Humusa aslında bir dip sos diyebiliriz. Ortasına bir boşluk açılıp içine et doldurulmasıyla etli humus adını alır.
Lübnan mutfağı Arap, Fransız ve Akdeniz mutfaklarından esintiler taşıyan karma bir mutfaktır. Bakliyat bolca tüketilir, kuzu eti en iyi et çeşidi olarak kabul edilir. Türkiye’den sonra yoğurt tüketiminin en fazla olduğu ülkedir. Baharat kullanımına da özen gösterilir. Zahter, en çok tercih edilen baharatların başında gelir. Aroması kekiğe benzer ve tazesi salatalarda kullanılır.
Yoğurt ve pirinçle pişirilen çorbaya köftelerin eklenmesiyle hazırlanan kibbe lebeniye muhteşem bir ana öğün olarak Lübnan sofralarında yerini alır. Ekmek olarak pita adı verilen yumuşacık ve kabarık bir ekmek tüketilir. Mamul kurabiyesi ise gül ve portakal çiçeği suyundan yapılan, içi fıstık ve tarçınla doldurulan Lübnan mutfağının kendine has bir tatlısıdır.
7.Meksika Mutfağı
Bir diğer efsanevi mutfak ise Meksika mutfağı… Arap, Fransız ve İspanyol mutfaklarından etkilenmiş, zaman içerisinde kendine has bir tarz geliştirmiştir. Bu mutfakta günün en önemli öğünü öğledir. Çorba, yumurta kızartması ve pirinç bu zaman diliminde sıklıkla tüketilir. Akşam yemekleri öğleye göre daha hafiftir. Meyveler tatlıların yerini almıştır.
Balkabağı, domates, fasulye, mısır ve sarımsak Meksika mutfağının en çok tercih edilen ürünleri arasında sayılabilir. Bol acı ve baharat kullanımı yaygındır. Bibersiz yemek neredeyse yok gibidir. Margarin gibi katı yağlar tercih edilmez, bunun yerini bitkisel yağlar almıştır.
Taco, Meksika mutfağının en meşhur lezzetlerindendir ve şöhreti Kuzey Amerika’yı çoktan aşmıştır. Tortilla ekmeğinin içine kıyma ve sebzeden yapılan bir harcın koyulmasıyla hazırlanır. İsteğe bağlı olarak farklı harçlarla da içi doldurulabilir. Burrito adı verilen dürüm şeklindeki yemek ise tacoya oldukça benzer. Farkı, burritonun özel katlama tekniğidir. Çokça tüketilen Tortilla çorbasıysa mısır, tavuk eti ve mısır tortillasıyla yapılır. Yemeklerin yanında sunulan ve domates sosuyla hazırlanan Meksika pilavı da meşhurdur. En çok tercih edilen içkilere baktığımızdaysa tekila ve margaritayı görebiliriz.
8.Çin Mutfağı
En köklü mutfaklardan bir tanesidir. Seveni kadar sevmeyeni de çoktur. Çin mutfağı bölgelere göre farklılık gösterebilir. Kuzey bölgelerinde tatlı ve ekşinin bir arada olduğu soslarla lezzetlendirilen et yemekleri, deniz ürünleriyle hazırlanan yiyecekler öne çıkar. Batıda ise acı ve baharatın ön planda olduğu yemekler bulunur. Kaz ve tavuk yemekleri güneyde, hafif yemekler ise doğuda tercih edilir. Yemeklerin aromasını bozmaması için ağır yağlar tercih edilmez. Pirinç, balık, yumurta, soya ve deniz ürünleri sıklıkla kullanılır. Noodle yani Çin eriştesi kuzey bölgelerinde pirincin yerini alır.
Pekin Ördeği, Çin böreği ve Çin mantısı bu mutfağın popüler yemeklerine örnek gösterilebilir. Çinliler, “wok” adı verilen çukur tavalarda pişirme yöntemini geliştirmişlerdir. Çoğu yemeklerini bu yöntemle pişirirler. Küçük parçalar halinde yemeyi tercih ederler, bunun için özel çubuklar kullanırlar. Çin mutfağında çorba yemek olarak değil içecek olarak görülür ve bardaklarda içilir. Süt ve süt ürünleri fazla tercih edilmez. Ancak bitki çayları oldukça meşhurdur. Yeşil çay, yasemin çayı, ginseng ve lotus çayı bolca tüketilen çaylara örnek olarak verilebilir. Ballı susamlı tavuk, siyah pirinç pilavı ve mapo tofu ise Çin mutfağının en çok tercih edilen yemekleri arasında sayılabilir.
9.İspanyol Mutfağı
Arap, Roma ve Yunan mutfak kültüründen izler taşır. Tipik bir Akdeniz ülkesi olan İspanya’da zeytinyağı çokça kullanılır. Buna ek olarak, acılı yemeklerle sıkça karşılaşırız. Ülkenin iç kesimlerinde ise balık yemekleri daha yaygındır. Günün her saatinde sıcak ya da soğuk olarak hazırlanan tapaslar atıştırmalık olarak tüketilir. Mutfağın önemli yemeklerinden olan paella, kabuklu deniz ürünlerinden yapılan bir pilav çeşididir. Tavuk veya av hayvanları kullanılarak da hazırlanabilir.
Gazpacho’ya ise İspanyol mutfağının en ünlü çorbasıdır diyebiliriz. Soğuk servis edilir. Domates, biber ve salatalıkla hazırlanan doyurucu bir çorbadır. Çikolatayla servis edilen, bir tür hamur kızartması olan churro ise bu mutfağın en ünlü tatlılarındandır. Bir diğer ünlü tatlı ise San Sebastian cheesecake’dir. Krem peynir ve bol yumurtayla yapılan tatlı ülkemizde de oldukça popülerdir. Badem ve sütten yapılan horchata yazın sıklıkla tüketilen bir soğuk içecektir.
10.Ve…. Türk Mutfağı
Listemizin son mutfağını bize, kendi mutfağımıza ayırıyoruz. Türkiye’nin yedi bölgesinin de kendine has güzellikteki yemeklerini düşününce Türk mutfağının neden dünyanın en iyi mutfaklarından bir tanesi olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz. Türk mutfağı hem Balkan hem de Orta Doğu mutfaklarından etkilenmiş, aynı zamanda onları da etkilemiştir. Çorbalar, et yemekleri, hamur işleri ve daha birçok çeşit yemekle Türk mutfağı, zengin ve köklü bir mutfaktır.
Tarhana, mercimek, ezogelin, işkembe çorbaları; kebap, köfte, lahmacun, pide gibi etin ağırlıkta olduğu yemekler ve dolmalar, sarmalar, Ege’nin ünlü zeytinyağlıları, Karadeniz’in lahana yemekleri gibi sebze yemekleri mevcuttur. Baklagiller önemli yer tutar. Nohut, mercimek, kuru fasulye, bezelye yemekleri evlerde sıklıkla pişirilen baklagillere örnek verilebilir.
Tatlıların Türk mutfağında önemli bir yeri vardır. Tüm dünyaca bilinen baklava, onlarca çeşidiyle tatlı severlerin göz bebeğidir. İncecik açılmış yufka arasına ceviz, fıstık veya fındık konularak hazırlanır. Gaziantep baklava konusunda alanının en iyisi kabul edilir. Ünlü diğer tatlılar arasında Hatay’ın künefesi ve İzmir’in lokması gibi şerbetli tatlılar; sütlaç, kazandibi, keşkül gibi sütlü tatlılar; yılın belli zamanlarında yapılan ve dağıtılan aşure örnek verilebilir.
En çok tüketilen içecekler arasında kendine özgü pişirme yöntemiyle Türk kahvesi ve yine kendine özgü demleme yöntemiyle Türk çayı yer alır.
Türk mutfaklarına dair detaylı inceleyebileceğiniz;Yabancıların En Sevdiği Türk Lezzetleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Bir Haftada Hayatınızı Değiştirecek 7 Küçük Adım
- Üsküdar Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı Gruptaki İlk Maçını Galibiyetle Tamamladı
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Miniklere Sağlık ve Hijyen Eğitimi Verdi
- Üsküdar Üniversitesi Nadir Hastalıklar Kulübü Nadir Yaşamlar Çalıştayı Düzenledi
- Endüstri ve Liderlik Kulübü Evyap Fabrikasına Teknik Gezi Gerçekleştirdi
- Öğrenci Kulüplerine Katılmanın Avantajları
- Fatih Basın Müzesi’nde Gazeteciliğin Tarihine Yolculuk
- Üniversite Yıllarında Hayatınıza Değer Katacak 5 Hobi
- Üsküdar Üniversitesi’nde Engelliler Haftası’na Özel “Benim Başarım” Etkinliği Büyük İlgi Gördü
- Yeni Öğrenci Kulüplerine Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi