31 Ocak 2024

Müziğin Öğrenci Gelişimine Katkısı Nedir?

Ünlü filozof Sokrates'in “Müzik ruhun gıdasıdır” sözünü hayatınızda bir kere de olsa mutlaka duymuşsunuzdur. Söylenişinin üzerinden yüzyıllar geçse dahi, geçerliliğini günümüzde de sürdürmektedir.

Müzik aslında yalnızca ruhun değil, insanı insan yapan tüm değerlerin gıdasıdır. En ilk sırada dil ve lisan gelişimi olmak üzere sosyal çevre, iş- arkadaşlık ilişkileri, zihin ve beden gelişimine katkılarıyla dikkat çeker.

Bu içerikte, güzel sanatların önemli bir dalı olan müziğin öğrenci gelişimindeki etkisinden bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!

Müzik Nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse müzik, duygu ve düşüncelerin belli bir ritimle nota ve melodilere aktarılmasıdır. Müzik, insan hayatının hemen hemen her evresinde önemli bir yere sahiptir. Kimi zaman bir eğitim aracı iken, kimi zaman eğitimin kendisidir.

Müziğin Öğrenci Gelişimine 8 Faydası

Bir öğrencinin müziğe olan ilgisi ne olursa olsun, hayatına dahil ettiği andan itibaren alacağı haz muazzamdır. Bunun en temel sebebi, müziğin iyileştirici ve dinlendirici etkiye sahip olmasıdır.

İster bireysel ister grup halinde enstrüman çalın, şarkı söyleyin veya müziğin ritmiyle dans edin duygularınızı ifade etmenin eşsiz bir yolu olduğunu fark edersiniz. Müziğin öğrencilere katkısı oldukça fazladır. Peki bunlar nelerdir? İşte yanıtı;

1. Meslek Seçimini Etkiler

2. Okul Performansını Artırır

3. Konsantrasyon Becerisi Kazandırır

4. Motor Becerilerini Geliştirir.

5. Ritim Duygusu Geliştirir

6. Özgüveni Destekler

7. Sosyal Becerileri Geliştirir

8. Dinleme Alışkanlığı Kazandırır

Hadi şimdi aşağıda bu saydığımız maddelere hızlı bir bakış atalım!

1. Meslek Seçimini Etkiler

Belki de dünyanın en iyi müzik sanatçısı olabilecekken yeteneğinizin farkında olmadığınız için rutin bir hayat sürdürmeye devam ediyorsunuz. Öncelikle hiçbir şeyin sonucunu denemeden bilemezsiniz ancak neleri deneyeceğinizi seçebilirsiniz.

Bununla birlikte, meslek yalnızca bir para kazanma aracı veya toplumda yer edinme statüsü değildir. Bir bakımdan kendini keşfetme ve yeteneklerin gelişimine giden uzunca bir yoldur.

Hayat boyu mutluluk, istemli seçimlere göre kazanılır. Önemli olan gerek iş gerek eğitim hayatınız boyunca verdiğiniz kararlardan maksimum verimi almaktır. Müzik eğitimi, meslek arasında bağlantı kurma noktasında da size yardımcı olacaktır.

2. Okul Performansını Artırır

Müzikle ilgilenen kişilerin, öğrenmeye daha açık olduğu ve bunun bir sonucu olarak okul hayatlarında daha başarılı olduğu bilinmektedir.

Müzik eğitimi almak veya bir müzik aleti çalmak yalnızca nörolojik yolları harekete geçirmekle kalmaz bununla birlikte çocuklarda çalışma ve öğrenme disiplini geliştirir. Başarı oranındaki artış, gözle görünürdür.

3. Konsantrasyon Becerisi Kazandırır

Öğrencilik hayatı çoğu zaman dikkat ve konsantrasyon ister. Yoğun geçen ders temposuna ayak uydurmak odak gelişimiyle ilişkilidir. Her gencin, müziği bir etkinlikten ziyade gelişim aracı olarak görmesi gerekir.

Ek olarak eğer adapte olabiliyorsanız ve gerçekten size iyi geldiğini düşünüyorsanız, müzikle ders çalışmak da yararınıza olacaktır.

4. Motor Becerilerini Geliştirir

Müziğin çocuğun motor becerilerine katkıları şüphesiz yadsınamaz. Müzik ve beyin gelişimi arasında güçlü bir ilişki vardır.

Düşünme becerileri gelişir, hayal dünyası çeşitlenir, yaratıcılığı gelişir ve en önemlisi tepkiler olumlu anlamda değişir. Bu nedenle öğrencilerde müzik eğitimi, motor becerilerinin gelişimi için önemli olup faydalarıyla öne çıkar.

5. Ritim Duygusu Geliştirir

Müziğin öğrenci gelişimine katkıları arasında neredeyse en çok ritim duygusunun gelişimi dikkat çekmektedir. Müziğin ritmine kapılmak ve eşlik etmek, işitsel becerilerin gelişimine olanak tanır.

Müzik eğitimi sayesinde gelişen ritim tutma becerisi, öğrencilik hayatı boyunca konular arasında ilişki kurma ve zihinde anlamlandırma noktasında da büyük ölçüde fayda sağlar.

6. Özgüveni Destekler

Öğrencilik döneminde özgüven ve özsaygı gelişimi çok önemlidir. Önemlisi, hayat boyu nasıl biri olacağınızı ve kişisel gelişiminizi tamamlayacağınız en önemli yer yine okuldur.

Disiplin ve sorumluluk duygusu gelişimi çalışma performansınızın da temelini oluşturur. Bir program yapmak ve bu programa sadık kalmak için öncelikle yapabileceğinize dair özgüven, daha sonra üstelenebileceğiniz sorumlulukların farkındalığına sahip olmanız gerekir.

7. Sosyal Becerileri Geliştirir

Sosyalleşmek, çevreyle daha sağlıklı ilişkiler kurmanızı sağlar. Aktif olmakla, iş, aile ve akran çevrenizle aranızdaki bağı güçlendirmek tam anlamıyla birbiriyle ilişkilidir. Müzik eğitimi yeni insanlar tanışmanız için de fırsattır.

Sosyal becerilerinizin gelişimi, öğrencilik hayatınız boyunca yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Sosyalleşerek doğru ilişkiler kurmanın önemini çok daha iyi anlar ve çevrenizi de bir o kadar size iyi gelen insanlardan oluşturursunuz.

8. Dinleme Alışkanlığı Kazandırır

Müziğin bilişsel gelişime faydaları arasında öne çıkanlardan biri dinleme alışkanlığı kazandırmasıdır. Eğitim hayatı boyunca sürekli bir şeyler dinler ve bunu zihninizde anlamlandırmaya çalışırsınız. Müzik de tam bu noktada etkisini ortaya çıkarıyor.

Bilhassa 3 yaş ve üzeri çocuklarda sessizlik kazandırması yönüyle dikkat çeker. Bu da erken dönemde müziğin çocuğa kazandırdığı en önemli becerilerden biridir.

Son sözler...

Bu yazıda, öğrencilik hayatı ve erken çocukluk döneminde müziğin çocukluğun gelişimine etkisi başlığını ele aldık. Yaşınız kaç olursa olsun, müziği hayatınızın merkezine almasanız da bir noktasında yer vermek yararınıza olacaktır.

Çok daha fazla içeriğe ulaşmak için Sks Blog’u ziyaret edebilirsiniz.