19 Nisan 2024

Odaklanma Sorunu Nedir? Nasıl Üstesinden Gelinir?

Odaklanma sorunu, en basit ifadeyle kişinin dikkatini toplamakta zorlanmasıdır. Herhangi bir işi yaparken kendini tam olarak o işe verememesi ve farklı şeylere yönelmesidir. Bu, öğrenciler arasında oldukça yaygın bir durumdur.

Odaklanma sorunu olan öğrenciler, bu durumun üstesinden gelmek için çeşitli yolları dener. Peki, odaklanma sorununa karşı en etkili yolları biliyor musunuz? Birlikte bakalım.

1. Sosyal Medyayı Daha Az Kullanın

2. Her Zaman Planlı Olun

3. Düzenli Uyku Uyuyun

4. Çalışma Ortamınızı Düzenleyin

5. Etkili Ders Çalışma Tekniklerinden Yararlanın

6. Egzersiz Yapın

7. Kendinize de Vakit Ayırın

Yazımızın detayında, odaklanma problemini çözmenize yardım edecek önemli ipuçları paylaşacağız. Çok daha fazlası için okumaya devam edin!

1. Sosyal Medyayı Daha Az Kullanın

Günümüz çağında bizi eğlendirirken aynı zamanda en çok meşgul eden şeylerin başında sosyal medya geliyor. Bu uygulamalarda çok fazla vakit geçirmek işlerinizi ertelemenize, düzenli uyku uyumamanıza ve en önemlisi dikkatinizi başka şeylere verememenize neden olmaktadır.

Durum böyleyken, sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi kontrol etmeniz önemlidir. Son güncellemeler sayesinde kullanım sınırı koyabilir, belirli bir saatin üstüne çıktığınıza bildirimle uyarılabilirsiniz.

Bilgi almak isteyebilirsiniz: Üniversite Hayatında Sosyal Medya Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. Her Zaman Planlı Olun

Kimi durumlarda odaklanma probleminin temel sebebi, plansızlıktır. Ev, okul, iş derken sorumluluklarınızı yönetemezseniz dikkat dağınıklığı yaşamanız kaçınılmazdır. Bu sebeple görevlerinizi planlamalı ve bu plana sadık kalmalısınız. Listeye göre hareket etmek, görevleriniz azaldıkça kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

3. Düzenli Uyku Uyuyun

Düzensiz uyku, gün içerisinde yapılan aktivitelerden verim alamamanın temel nedenlerinden biridir. Uzmanlar günlük ortalama 7-8 saat uyumanın insan sağlığı için faydalı olduğunu vurgular. Eğer uykunuzu tam almadan güne başlarsanız, dikkat dağınıklığı yaşama oranınız artar. Zihninizi ne kadar dinlendirirseniz odaklanma sorununa karşı bir o kadar güçlü olursunuz.

4. Çalışma Ortamınızı Düzenleyin

Odaklama problemi yaşıyorsanız, nasıl bir ortamda çalıştığınız da önemlidir. Düzenli, temiz, iyi ışık alan ve ferah bir ortamda çalışmak zihninizi rahatlatacaktır. Karmaşık bir ortamda ders çalışmak, dikkatinizi farklı şeylere çekebilir ve masadan uzaklaşmanıza neden olabilir.

Özellikle bir üniversite öğrencisiyseniz bu sizin için ekstra önem taşır. Tertipli bir çalışma masası, öğrencilerin tüm odağını derse vermesine yardımcı olacaktır.

5. Etkili Ders Çalışma Tekniklerinden Yararlanın

Ders çalışma teknikleri, bir konuyu basitçe anlamanın en etkili yoludur. Doğru tekniklerle ders çalışmak, hem zamandan tasarruf etmenizi sağlar ve konunun akılda kalıcılığını kolaylaştırır. Özellikle pomodoro, cornell, feynman ya da turlama tekniklerini bilmek size fayda sağlayacaktır.

Ders çalışma teknikleri hakkında daha fazla bilgi almak için Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

6. Egzersiz Yapın

Odaklanma problemi yaşıyorsanız, egzersiz sizin için birebirdir. Yoga ve meditasyon düşük yoğunluktaki egzersizler zihni rahatlatır ve böylelikle kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bu tür spor uygulamaları, odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Vücudu çok yormayan egzersizler yaparak dikkat ve odak becerilerinizi geliştirebileceğinizi unutmayın.

7. Kendinize de Vakit Ayırın

Odaklanmak her zaman çalışmakla olmaz, kendinize de vakit ayırmanız gerekir. Daha iyi hissetmek, rahatlamak ve en önemlisi mutlu olmak için… Bir öğrenci olarak odak problemi yaşıyorsanız kendinize yeterince zaman ayırmıyor olabilirsiniz.

Arkadaşlarınızla vakit geçirebilir, alışverişe çıkabilir ya da ders çalışmak için yeni yerler keşfedebilirsiniz. Bu sayede yenilenmiş hisseder, odak problemlerinizi en aza indirebilirsiniz. Siz kendinizi ne kadar iyi hissederseniz, zihniniz de sizinle senkronize hareket eder ve dikkat dağınıklığı gibi önemli sorunlara karşı direncinizi artırır.

Son sözler..

Yukarıda, odaklanama sorununa karşı kolaylıkla uygulayabileceğiniz basit ve etkili ipuçları paylaştık. Bu uygulamaları günlük rutinlerinize dahil ederek eskiye nazaran aradaki farkı görmek çok daha kolaylaşacaktır.

İlgili içerikler için Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu hemen inceleyin!