24 Mayıs 2024

Yabancı Dil Bilmenin Avantajları Nelerdir?

Günümüzün küreselleşen dünyasında ingilizce bilmek neredeyse artık zorunlu hale geldi. İş, okul ya da sosyal hayat derken yabancı dil artık her yerde karşımıza çıkıyor.

Dil bilmenin bilişsel, duygusal ve sosyal gelişime önemli katkıları vardır. Bugün yabancı dili olan bir kişi uluslararası alanda network yapabilir ya da yurt dışı seyahatlerini süresiz artırabilir.

Peki, yabancı dil bilmenin yararları yalnızca bunlarla mı sınırlı? Elbette değil. Bu yazıda ikinci bir dil bilmenin kişiye sağladığı faydalardan ve çok daha fazlasından bahsedeceğiz.

Yabancı Dil Bilmenin 7 Faydası

Ana dil haricinde farklı bir dil bilmenin pek çok faydası vardır. Kimileri için yabancı dil öğrenmek bir kabus gibi görünse de, bilenler için oldukça avantajlı bir durum. Öyleyse, yabancı dil bilmenin avantajları nelerdir? Birlikte bakalım:

1. İş Bulmanızı Kolaylaştırır

2. Akademik Gelişimi Destekler

3. Yabancı Arkadaşlar Edinmenizi Sağlar

4. Beyin Gelişimini Destekler

5. Hafızayı Güçlendirir

6. Farklı Kültürleri Tanırsınız

7. Erasmus Fırsatı Tanır

Yazımızın devamında bu saydığımız maddelere daha detaylı bir bakış atacağız. Önemli ipuçlarına hazır olun!

1. İş Bulmanızı Kolaylaştırır

Yabancı dil bilmenin en büyük avantajı şüphesiz iş bulmayı kolaylaştırmasıdır. Özellikle yeni mezun bir üniversite öğrencisiyseniz, dil bilmek iş başvurularında önemli bir kriterdir. Firmalar genellikle yabancı müşterilerle iletişim kurma potansiyeli olan çalışanları tercih ederler. Bu nedenle istihdam etmek isteyen kişilerin yabancı dil bilmelerini önemli bir avantaj sağlar.

2. Akademik Gelişimi Destekler

Evrensel bir dil olarak ingilizce, akademik alanda da çok fazla kullanılır. Bilhassa her üniversite öğrencisinin yabancı dilinin olması, gerek eğitim gerek iş hayatında büyük kolaylık sağlayacaktır. Bununla birlikte bilimsel araştırmalar genellikle ingilizce yazıldığından akademik anlamda ilerlemek isteyen kişilerin yabancı dilinin olması büyük katkı sağlayacaktır.

3. Yabancı Arkadaşlar Edinmenizi Sağlar

Uluslararası öğrenci sayısı fazla olan bir üniversitede okuyorsanız, muhtemelen dil bilmenin eksikliğini en çok arkadaştan yana hissediyorsunuzdur. İngilizcesi iyi durumda olanlar bu konuda çok daha avantajlı. İngilizceyi yeni öğrenenler ise, yabancı kişilerle arkadaşlık kurarak çok daha fazla pratik yapma şansı bulurlar.

4. Beyin Gelişimini Destekler

Yabancı dil bilmenin avantajları arasında en çok dikkat çekeni beyin gelişimini desteklemesidir. Ana dil haricinde ek bir dil öğrenerek beyin gelişiminizi destekleyebilirsiniz. Böylelikle beyniniz çok daha iyi şekilde çalışır. Bunun en iyi örneği tercümanlardır. Bir dili tercüme ederken çift yönlü düşünürsünüz ve bu da beyninizin normalden çok daha aktif olmasını sağlar.

5. Hafızayı Güçlendirir

Ana dilin yanında bir başka yabancı dil bilmek, hafızayı güçlendirir. Bunun temel nedeni dil öğrenirken farklı gramer kurallarına da hakim olmanızdır. Konuşurken daha önce öğrendiğiniz bilgileri hatırlamaya çalışır ve konuştukça üzerine bir yenisini daha eklersiniz. Düzenli olarak ingilizce konuşmaya vakit ayırdığınızda hafızanızdaki farkı mutlaka fark edersiniz.

6. Farklı Kültürleri Tanırsınız

Yabancı dil bilmenin avantajlarından bir diğeri farklı kültürleri çok daha yakından tanıma fırsatı sunmasıdır. Yurt dışı seyahatlerinizde ingilizce bilmek, insanlarla kolay iletişim kurmanızı sağlar. Bu sayede gittiğiniz ülkenin kültürel değerlerini yakından tanımanız mümkün hale gelir. Bu aynı zamanda genel kültürünüzü de artırır.

7. Erasmus Fırsatı Tanır

Üniversite öğrencileri için erasmus, oldukça güzel bir fırsat. Eğitime yurt dışında devam etmek, sizi hayallerinize bir adım daha yaklaştıracaktır. Yurt dışı eğitimleri için genellikle dil eğitimi zorunlu tutulur. Kısacası erasmus, yurt dışı lisans, yüksek lisans, doktora ya da farklı eğitimleri için iyi düzeyde ingilizce bilmeniz ve konuşmanız gerekmektedir.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’una göz attınız mı? Hemen inceleyin!