14 Ağustos 2023

Yeşil Kulüplerin Geleceğe Dönük Rolü

Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik günümüz dünyasının en önemli konularındandır.  Bu yazıda yeşil kulüplerin geleceğe dönül rollerini ele aldık. Keyifli okumalar!

Yeşil Kulüplerin Geleceğe Dönük Rolü

Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik günümüz dünyasının en önemli konularındandır. Bu iki kavram yalnızca bireylerin değil çeşitli kurum ve kuruluşların da sorumlulukları dahilindedir. Bu noktada ön plana çıkan bir topluluk var: Yeşil Kulüpler

İklim değişikliği ve biyolojik çeşitliliğin günden güne azalması dünya genelinde endişeye neden olmaktadır. Bu bağlamda, yeşil kulüplerin geleceğe dair rolü büyük bir önem taşımaktadır. Bu konu hali hazırda dünyaya yayılmışken öğrenci kulüplerine yansımıştır. Üniversite öğrencilerinde çevre bilincini artırmak ve gelecek nesillere bugün olduğundan daha iyi bir dünya bırakmak için faaliyetler sürdürmek yeşil kulüplerin kuruluş amaçlarıdır.

Peki, yeşil kulüpler nelerdir ve geleceğe dönük rolleri nedir? Çok daha fazlası yazımızın devamında!

1- Çevre Bilincini Artırmak

Yükseöğretim kurumlarında bulunan yeşil kulüpler, çevrede oluşabilecek sorunlara karşı öğrencilerin daha bilinçli bir tutum sergilemesini esas alan önemli bir platformdur. Çeşitli seminerler düzenleyerek çevre sorunları hakkında kampanya düzenlemek yeşil kulüplerin başlıca faaliyet alanlarıdır. Özellikle sosyal medya platformlarında bilgilendirici paylaşımlar yaparak sürdürülebilir çevre sloganının yalnızca kampüste değil daha geniş bir kesime yayılmasını hedeflemektedir. Böylelikle daha duyarlı bir neslin yetişmesine katkı sağlarlar.

İlginizi Çekebilir: Aktif Yaşamı Destekleyen Öğrenci Kulüplerinin Katkıları

2- Sürdürülebilir Yaşam Tarzına Teşvik Etmek

Yeşil kulüpler, yalnızca toplumu bilinçlendirme çalışmalarından ibaret değil, aynı zamanda öğrencilerin sürdürülebilir ve daha aktif bir yaşam tarzını benimsemelerini teşvik edici faaliyetler düzenlerler. Özellikle geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji kaynaklarının tasarrufu konularında daha bilinçli hareket etmeleri için bunu bir zorunluluktan ziyade günlük alışkanlık olarak kazandırmayı hedeflerler. Burada verilmek istenen asıl mesaj toplumu ilgilendiren konularda herkesin birey olarak üzerine düşen görevleri yapmaları için bu tür kulüplerin bir başlangıç olmasıdır.

3- Yeşil Teknolojilerin Gelişimine Destek Olmak

Herhangi bir konuda olduğu gibi, çevre sorunlarının çözümünde de teknolojiden yararlanılmaktadır. Günümüz dünyasında teknolojinin hız kesmeden ilerlemesi özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarında tasarrufa gidilmesi noktasında destek olur. Daha sürdürülebilir bir gelecek ve bilinçli bir nesil için bu tür teknolojilerin gelişimini ön plana çıkaracak faaliyetler düzenlenmektedir. Bunun yanı sıra öğrencilerin çevre sorunlarının çözümüne karşı kendi projelerini yürütmelerine veya yürütülen projelere katkıda bulunmalarına da destek olunmaktadır.

4- Toplumsal Farkındalığı Artırmak

Çevrede dönüşüm ve farkındalık sloganıyla hareket eden yeşil kulüpler yalnızca üniversite kampüsleriyle sınırlı kalmayıp, toplumun geneline hitap ederler. Doğada meydana gelebilecek olumsuzlukların bireysel çaba yerine topluluk halinde giderilebileceğini ön plana çıkaran bir tutum sergilerler. Böylelikle öğrencilere ekip ruhu oluşur ve daha çok kişinin etkinliklere katılması sağlanır.

5- Eğitim ve Ar-Ge Faaliyetleri

İklim değişikliklerinde yaşanan sorunların giderilmesi ve biyolojik neslin tehdit altında olması konularında öğrencilerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmaları amaçlanır. Soruna yönelik inovatif çözümler üretmek için öncelikle teorik bilgiye sahip olmaları gerektiği atlanmamaktadır. Bu nedenle yeşil kulüplerde arge çalışmalarının bilgilendirilmesine yönelik konferans ve seminerler düzenlenmektedir. Bu tür araştırma projelerinin gelişimi daha yaşanabilir ve temiz bir çevre oluşturmayı esas almaktadır.

Sonuç olarak, anlamı ve amacı olan bir yaşam sürdürmenin temel koşulu çevreden geçer. Bu nedenle çevre sorunlarının giderilmesi noktasında yükseköğretim kurumlarında faaliyetlerini sürdüren yeşil kulüplere de önemli görevler düşmektedir. Yeşil kulüpler genel olarak öğrencilerin daha sağlık koşullarda yaşam sürdürmeleri için bilinçlendirme çalışmalarının yapılması ilkesiyle hareket eder. Bu nedenle öğrencilerin bu tür kulüplere katılımı, gelecekte bugün olduğundan daha yeşil bir dünya bırakmak için son derece önemlidir. Sürdürülebilir bir gelecek inşaa edebilmek için bu tarz kulüplere katılarak sen de çevre sorunlarına olan desteğini gösterebilirsin!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın öğrenci kulüplerinin faydaları hakkındaki diğer blog yazılarını okudunuz mu? İncelemek için tıklayın!