30 Ocak 2023

Zaman Yönetimi Motivasyonu Etkiler mi?

Etkin bir çalışma ortamı oluşturulması öğrencinin motivasyonunu yükseltmek veya var olan motivasyon düzeylerini korumasıyla doğrudan ilişkilidir.

Akademik başarı üzerinde olumlu etkileri bulunan motivasyon ve zaman yönetimi içsel bir durum olduğu gibi sınıf ortamında bireyin davranışlarının gözlemlenmesiyle de anlaşılabilmektedir.

Motivasyon Nedir?

Motivasyon, belli bir amaç doğrultusunda bir veya birden fazla insanı harekete geçiren ve hareketi istenilen amaca yönlendirerek sürekliliğini sağlayan çabaların toplamıdır. Bir başka deyişle davranışsal faaliyetleri yönelten etkendir. Motivasyon (güdüleme) sözcüğü dilimizde güdü ve harekete geçiren güç olarak yerleşmiştir. Güdü; bireyin harekete geçmesini başlatan güç iken motivasyon; bu gücün harekete geçirilmesidir.

Motivasyon hem özel hem meslek hayatında ihtiyaçların giderilmesinde oldukça önem arz eder. Motivasyon sürecinin ilk basamağı davranışları amaçlara yönlendiren doğru bir tutum sergilemektir. Motivasyonun devam edebilmesi bilgi ve yeteneklerin doğru bir şekilde değerlendirilmesiyle mümkündür. Bireyin mutlu ve huzurlu bir ortamda çalışması verimliliğini artıracak önemli bir olgudur. Davranışın istikameti koşulların şartlarına bağlı olarak değişmektedir.

Zaman Nasıl Daha İyi Yönetilir?

Zaman yönetimi bireyin özel ve iş yaşantısında planlama, organizasyon, yürütme ve kontrol etme gibi yönetimsel unsurların bireysel yaşantıya uyarlanmasıdır. Genel anlamda öncelikli hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflerin gerçekleşmesi için zamanın etkin kullanılması şeklinde tanımlanabilmektedir.

Zaman yönetimini başarılı şekilde sağlayabilen bireyler, hem özel hayatına daha fazla vakit ayırabilir hem de meslek hayatında daha etkin ve verimli çalışabilmektedir. Zamanı iyi yönetmek bireyin daha az sürede daha çok iş yapabilmesi yeteneğidir. Nitekim zaman yönetimi motivasyonla eş zamanlı ilerlediği sürece verimliliğini artırmaktadır.

Zaman Yönetimi İçin Neler Yapılabilir?

• Öncelikler belirlenmelidir.
  • Etkin bir çalışma planı oluşturulmalıdır.
  • Her görev için belirli bir zaman sınırı konulmalıdır.
  • Dikkat dağıtacak etmenler ortamdan uzaklaştırılmalıdır.
  • Gün içerisinde en verimli saatler değerlendirilmelidir.
  • Uyku saatleri düzenlenmelidir.

Öğrenci Motivasyonunu Artırmak İçin Neler Yapılabilir?

Öğrenci motivasyonu temelde öğrencinin öğrenme isteği ile ilgilidir. Öğrenme isteği bireyin kendini yeni bir şeyler öğrenmeye hazır hissettiği zaman dilimi içerisinde gerçekleşir. Öğrencinin hedef ve beklentilerinin karşılanması motivasyonun sağlanmasıyla ilgilidir.

Motivasyonun sağlanması belli bir tutarlılık doğrultusunda çaba sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin çabalarını sürdürebilmeleri için hem içsel hem dışsal bağlamda motive edilmesi gerekir. Motivasyonun sürdürülmesi başarıyı olumlu yönde etkilerken motivasyon eksikliğinin, başarı üzerinde olumsuz etkileri gözlenmektedir. Peki, öğrencilerin motivasyonunun artırılması için neler yapılabilir?

1. Öğrencide merak ve araştırma isteği uyandırılacak etkinlerde bulunulmalıdır.
  2. Güvenli bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır.
  3. Öğrencilere sorumluluklar verilmelidir.
  4. Öğrencinin kendini geliştirmesine imkân sunulmalıdır.
  5. Başarıyı artıracak olumlu rekabet ortamı oluşturulmalıdır.
  6. Başarı takdir edilerek övgüde bulunulmalıdır.
  7. Ekip çalışmalarına yatkınlık artırılmalıdır.
  8. Öğrencilerin ilgilerine uygun etkinlikler düzenlenmelidir.
  9. Öğrencilerin gelişimleri takip edilmelidir.
  10. Geri bildirimlerde bulunarak içsel motivasyon artırılmalıdır.
  11. Ödül mekanizmaları oluşturulmalıdır.
  12. Bilginin aktarımında teknolojiden yararlanılmalıdır.
  13. Öğrencinin başarıyla ilgili kaygıları doğru yönetilmelidir.

Öğrencinin motivasyonunu artıracak öğrenme tekniklerinin benimsenmesi öğencide kalıcı izli davranış değişikliği meydana getirecektir. Kontrolün oluşturulması ve geliştirilmesi öğrenme üzerinde yoğunlaşmayı desteklemektedir.

Pandemi sürecinde fijital eğitim sistemine geçişin öğrencilerin motivasyonu üzerindeki etkilerini incelemek için Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin motivasyonunu artıracak 6 öneri adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.