12 Temmuz 2024

Üniversite Tercih Döneminde Stres Yönetimi Nasıl Sağlanır?

YKS sınavından çıkan öğrenciler için tercih dönemi heyecanı başladı. Bu süreçte heyecan kadar stres de onlarla birlikte. Peki, üniversite tercih döneminde stres yönetimini nasıl sağlayacağınızı biliyor musunuz? SKS Blog sizin için açıklıyor!

Uzmanlar, tercih döneminde öğrencilerin stres ve kaygı hissini azaltacak eylemlerin etkili olduğunu vurguluyor. O halde önerilerle dolu yazımızı okumaya başlayalım!

Tercih Döneminde Stres Yönetimi İçin 5 İpucu

Milyonlarca gencin kıyasıya yarıştığı zorlu sınav maratonu geride kalırken, şimdi sırada tercih heyecanı başladı. Geleceklerini belirleyecek en önemli sınavlardan biri olan üniversite sınavı, hem adaylar hem de aileler için endişe konusu.

Bu süreçte ailelere düşen en önemli görev, öğrencilerin stresine ve heyecanına ortak olmaktır. Bununla birlikte öğrencilerin de büyük sorumlulukları var. Peki başarılı bir tercih dönemi geçirmek için stresi nasıl yönetmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Birlikte bakalım!

1. Kampüs Ziyaretleri Yapmak

2. Sektörden İsimlerle İletişim Halinde Olmak

3. Üniversitenin Bulunduğu Şehir Hakkında Araştırma Yapmak

4. Kendinizi Yalnız Hissetmeyin

5. İkinci Planınız Her Zaman Olsun

Aşağıda, aday öğrencilerin heyecanını ve stresini hafifletmek için önemli noktalara değineceğiz. Çok daha fazla öğrenmek için okumaya devam edin!

Bilgi almak isteyebilirsiniz: Üniversite Tercihlerini Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Kampüs Ziyaretleri Yapmak

Tercih tanıtım dönemlerinde tüm üniversiteler kapılarını aday öğrencilere açıyor. Bu dönemde tüm merak ettikleriniz için tercih tanıtım standlarını ziyaret edebilirsiniz. Aklınızdaki soruları doğrudan sorabilir, üniversiteyi dolaşabilir ve hatta üst dönem öğrencilerinin deneyimlerine ortak olabilirsiniz.

2. Sektörden İsimlerle İletişim Halinde Olmak

Okumak istediğiniz bölüme dair bilgi almak için bu mesleği yapan kişilerle iletişime geçmek en iyi tercihlerden biridir. Bu sayede mezuniyet sonrası dönemde sizleri nelerin beklediğini çok daha net olarak görebilirsiniz. Mesleğin olumlu ve olumsuz yönlerini öğrenerek aklınıza takılanların yanıtını birinci ağızdan öğrenebilirsiniz.

3. Üniversitenin Bulunduğu Şehir Hakkında Araştırma Yapmak

Çoğu uzman, üniversite tercihi yapmadan önce şehir ziyareti yapmanızı da öneriyor. Üniversite hayatı boyunca nelerle karşılaşacağınız hakkında bilgi edinmenin en iyi yollarından biri tercih öncesinde o şehri ziyaret etmektir. Böylelikle orada gerçekten yaşayıp yaşamayacağınıza dair deneyim elde etmiş olursunuz.

4. Kendinizi Yalnız Hissetmeyin

Tercih döneminde stresli hissetmeniz son derece normal. Öyle ki, sizinle aynı duyguları paylaşan milyonlarca genç öğrenci var. Geleceğinizi şekillendirdiğiniz bu süreçte yalnız olmadığınızı bilmek önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır. Duygularınızı ailenizle ya da sevdiklerinizle paylaşmaktan çekinmeyin.

5. İkinci Planınız Her Zaman Olsun

Okumak istediğiniz bölüme net olarak karar verdiniz ve tercih listeniz hazır. İşte tam da bu noktada ikinci bir plan yapmalısınız. Çünkü istediğiniz bölüm gelmezse yaşayacağınız stresi hafifletmek için alternatif bir B planına ihtiyacınız olacak. Eğer yoksa tamamen zaman kaybı ve stresin kat kat arttığı haftalar sizleri bekliyor. Hiçbir şey için geç değil karar sizin!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu incelediniz mi? Hemen göz atın!