19 Temmuz 2024

Üniversite Tercihlerini Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

YKS’den başarılı sonuç alan üniversitesi adaylarını şimdi de zorlu bir tercih dönemi bekliyor. Bu nedenle doğru tercih, büyük önem taşımaktadır. Bu içerikte üniversite tercihlerinizi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri detaylarıyla birlikte bulacaksınız.

Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

Şu sıralar üniversite adaylarının en çok araştırdığı sorulardan biri üniversite tercihlerinde nelere dikkat edilmelidir? Bu sorunun yanıtına ulaşmak için yazımıza göz atabilirsiniz.

Aşağıda saydığımız maddeler doğrultusunda bir tercih listesi oluşturmak, sizi hedeflerinize yaklaştıracaktır. İşte tercih listesi oluştururken dikkat etmeniz gereken 5 püf nokta:

1. Tercihin Tamamını Doldurmak Zorunda Değilsiniz

2. Puana Göre Değil Sıralamaya Göre Tercih Yapın

3. Aday Öğrenciler Özel Koşulları Okumalıdır

4. TYT ve AYT Sonuçlarını Karıştırılmamalıdır

5. Sırf Puanınız Yetiyor Diye İstemediğiniz Bölümü Yazmayın

Yazımızın kalanında üniversite tercih sürecinde adayların yapması ve yapmaması gerekenleri ele aldık. Çok daha fazlası için okumaya devam edin.

Bilgi almak isteyebilirsiniz: Üniversite ve Bölüm Seçiminde Düşünmeniz Gerekenler

1. Tercihin Tamamını Doldurmak Zorunda Değilsiniz

Adaylar tercih ekranına giriş yaptığında 24 ÖSYM tercih hakkı bulunuyor. Ancak tamamını doldurmak zorunda değilsiniz. Doğru oluşturulmuş bir liste yerleşmeniz için yeterli olacaktır.

2. Puana Göre Değil Sıralamaya Göre Tercih Yapın

Çoğu öğrencinin en büyük yanlışı sıralamaya değil puana göre tercih yapmasıdır. Ancak durum tam tersi. Seçtiğiniz bölüme yerleşen öğrencilerin sıralamasını baz almalısınız.

3. Aday Öğrenciler Özel Koşulları Okumalıdır

Üniversite adayları tercih etmek istedikleri bölüme karar verirken mutlaka ÖSYM’nin paylaştığı kılavuzda bulunan özel koşullar ve açıklamalar bölümünü mutlaka incelemelidir.

4. TYT ve AYT Sonuçlarını Karıştırmayın

Bir diğer kritik nokta TYT ve AYT sonuçlarının doğru değerlendirilmesidir. İlk sınav olan TYT’de barajı geçen aylar 2 yıllık önlisans programlarını, AYT barajını geçen adaylar ise 4 yıllık lisans ve üstü programlara başvuru yapabilmektedirler.

5. Sırf Puanınız Yetiyor Diye İstemediğiniz Bölümü Yazmayın

Aday öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan bir diğeri istemediği halde puanı yetiyor diye daha popüler bölümlere yönelmek oluyor. Seçtiğiniz mesleği uzun yıllar yapacağınızı bilerek tercih yapmanız büyük önem taşımaktadır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu incelediniz mi? Hemen göz atın!