12 Eylül 2024

Üniversiteye Başlamadan Önce Yapılması Gereken 8 Şey

Üniversiteye başlamadan önce neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Yeni alışkanlıklar, yeni sorumluluklar ve dahası yeni ilişkiler. Tüm bunlar kimi öğrenci için kabusa dönmektedir. Ancak üniversiteye adaptasyon sürecini iyi yönetirseniz, başarı da sizinle gelecektir.

İşte, üniversiteye başlamadan önce mutlaka yapmanız gereken 10 şey:

1. Bilgisayar Becerilerinizi Değerlendirin

2. Yabancı Dilinizi Gözden Geçirin

3. Bütçe Planlaması Yapmayı Öğrenin

4. Tercih Ettiğiniz Bölüme Dair Araştırmalar Yapın

5. Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Tanıyın

6. Sosyal Medya Hesaplarınızı Güncelleyin

7. Fiziksel ve Zihinsel Yeterliliğinizi Geliştirin

8. Sosyal Faaliyetlere Zaman Ayırın

Aşağıdaki önerilerimize kulak vermek üniversiteye hazırlık sürecini oldukça verimli şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır. O halde, hazırsanız başlayalım!

1. Bilgisayar Becerilerinizi Değerlendirin

İster lisans, ister önlisans öğrencisi olun dönem içerisinde bilgisayar üzerinden pek çok ödev ve sunum yapacağınız aşikar. Bu süreçte işinize en çok yarayacak olanlar ise MS Office (Word, Excel, Powerpoint) programlarıdır. Bu programlara hakimiyet, akademik başarıyı getirecektir.

SKS Blog Öneri: Üniversite Yaşamına Alışma Süreci İçin 5 Madde

2. Yabancı Dilinizi Gözden Geçirin

Yabancı dil becerilerinizin gelişmesi üniversite hayatında size oldukça büyük avantaj sağlar. Bu nedenle başlamadan önce mutlaka dil yeterliliğinizi gözden geçirin. Ne kadar pratik yaparsanız akademik ve günlük konuşma diline de o kadar hakim olursunuz.

3. Bütçe Planlaması Yapmayı Öğrenin

Üniversiteye başlarken finansal planlamayı öğrenmek büyük önem taşır. Dönem içerisinde yapacağınız ev, yemek, kırtasiye ve ulaşım harcamalarını öngörerek bir bütçe planı oluşturun. Finansal planlamayı ne kadar erken öğrenirseniz sizin için o kadar iyi olacaktır.

4. Tercih Ettiğiniz Bölüme Dair Araştırmalar Yapın

Tercih ettiğiniz bölüme dair temel düzeyde bilgi sahibi olmak, sizi daha ön plana çıkaracaktır. Bunun için akademik müfredata ulaşabilir, akademisyenler hakkında bilgi edinerek bölüme çok daha hazırlıklı olabilirsiniz.

5. Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Tanıyın

Üniversite hayatı boyunca, bireysel gelişiminizi destekleyecek pek çok fırsatla karşılırsınız. Ancak bu fırsatları değerlendirmek için de kendinizi iyi şekilde tanımanız gerekiyor. Güçlü ve zayıf yanlarınızı bilerek hangi alanlara yönelmeniz gerektiğine sağlıklı şekilde karar verin.

6. Sosyal Medya Hesaplarınızı Güncelleyin

Eğitim hayatınız boyunca çoğu fırsatı sosyal medya hesaplarından yakalarsınız. Bu konuda özellikle Linkedln oldukça popüler. Kendinize bir profil oluşturduktan sonra ilgi ve yeteneklerinize ilişkin içerikler yayınlayarak henüz başlamadan kariyerinize ciddi yatırım yapabilirsiniz.

Bilgi almak isteyebilirsiniz: Üniversitede Network Oluşturmanın Önemi

7. Fiziksel ve Zihinsel Yeterliliğinizi Geliştirin

Üniversiteye başlarken sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıkları kazanmak yararınıza olacaktır. Düzenli spor yapmak, zinde kalmanızı sağlarken dengeli ve düzenli beslenmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Bu da akademik başarıyı destekleyecek esas unsurdur.

8. Sosyal Faaliyetlere Zaman Ayırın

Üniversiteye hayatı yalnızca akademik çalışmadan ibaret değildir. Öğrenci kulüplerine dahil olabilir, gönüllülük faaliyetlerinde aktif rol alabilirsiniz. Bu sayede yeni arkadaşlıklar kurarak sosyal yeterliliğinizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz.

Yukarıda saydığımız önerilere kulak vererek üniversiteye hazırlık sürecini verimli hale getirebilirsiniz. Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu incelediniz mi? Hemen göz atın!