22 Ağustos 2024

Üniversite Yaşamına Alışma Süreci için 5 Madde

Tercih sonuçları açıklandı. Kayıtlar gerçekleştirildi, şimdi üniversiteli gençler için yeni bir öğrencilik hayatı başlıyor.

Bu içeriğin detayında evinden, şehrinden veya ülkesinden ayrılıp yeni bir ev, yurt, şehir veya ülkede üniversite hayatına adım atan, hatta aynı şehirde, evinde kalarak eğitimine devam edecek olan gençler için üniversite hayatının önceki öğrencilik döneminden farkı nasıl, nerede başlıyor ilk olarak buna bakacağız ve ardından üniversiteye uyum sürecinde neler yapılabileceğine dair önemli ipuçlarına yer vereceğiz. O halde hadi başlayalım!

Üniversiteye Adaptasyon ve Uyum Sürecinde Neler Yapılabilir?

Çevre ve aile ortamından, konfor alanlarından çıkarak kişisel yaşamla tanıştığı bu dönemde öğrenciler, üniversiteye adaptasyon sürecinde karşılaşabileceği farklılıklar ve bu farklılıkları benimsemeye çalışırken yaşadığı duygusal zorluklar sonucunda stres veya kaygı duyabilir, olumsuz düşüncelere kapılabilir.

Çevresini gözlemlerken kolay uyum sağlayan öğrencilerdeki pozitifliği kendisinin hissetmediğini fark edince içsel sorgulamayla yanlış tercih yaptığı duygusuna kapılmak yerine, bunun bir uyum süreci olduğunun farkına varmak oldukça önemlidir. Her zorlu sürecin duygusal farkındalıkla üstesinden gelebileceğini unutmamalı, kendine zaman tanımalıdır.

Konfor alanından çıktığı için stres veya kaygı hissederken zamanla yeni ortamına alışacağını, olumsuz hislerinin giderek azalacağının bilincinde olmalıdır. Bu farkındalık sonrası üniversite kültürüne dair araştırmalar yapması alışma sürecini hızlandırmada kendisine yardımcı olacaktır.

Üniversiteler de öğrencilerini her açıdan evinde ve aidiyet hissetmesi için yeni gelen öğrencilerine adaptasyon sürecini kolaylaştırıcı başta oryantasyon olmak üzere çeşitli imkanlar sunar.

· Bölümün öğrenci kulüpleri,

· İlgi alanına göre farklı disiplinlerde verilen seminer ve konferanslar,

· Öğrenci çalışma grupları,

· Spor kulüpleri,

· Sanat ve müzik kulüpleri,

· Sosyal etkinlik ve gezi kulüpleri,

· Öğrenci katılımına açık projeler,

· Dil kursları,

· Psikolojik destek birimleri

Yukarıda bahsedilenlerin haricinde üniversitelerin özel olarak sunduğu hizmetlere dair bilgi edinilebilir.

Üniversite hayatı birey olarak sosyal hayattaki yerinin de konumlandığı dönemdir. Danışman hoca ve akademisyenler ile iletişimde olmak, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunmak, akademik çalışmalarda yer almak, staj ve öğrenci değişim programlarına katılmakla yoğun ve hareketli bir öğrencilik dönemi geçirmek bireyin gelişimine katkıda bulunacaktır.

5 Adımda Üniversite Hayatına Alışma Süreci

Üniversite hayatına alışmak, heyecan verici olduğu kadar zorlayıcı da olabilmektedir. Yeni başlayanlar için üniversite hayatı aslında, yeniliklerle dolu ancak kimi zaman zorlukların da olduğu bir eğitim yolculuğudur.

Üniversiteye alışmak sürecinde sizleri nelerin beklediğini biliyor musunuz? Ya da bu süreci kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz? İşte, üniversite hayatına alışmanızı sağlayacak 5 etkili adım:

1. Kampüsü Keşfetmeye Çalışın

2. Yeni İnsanlarla Tanışmaktan Çekinmeyin

3. Değişime Açık Olun

4. Hata Yapmaktan Korkmayın

5. Kendinize Vakit Ayırın

Üniversiteye adaptasyon sürecinde temel yaklaşım kendini tanımak ve tanıtmak, yeni arkadaşlar edinmek, değişikliğe açık olmak, yardım almak ve sunmak, zaman yönetimi ve farklılıkları benimsemek olmalıdır. Aşağıda, saydığımız bu maddelere daha kapsamlı bir bakış atacağız. Öğrenmek için okumaya devam edin!

1. Kampüsü Keşfetmeye Çalışın

Üniversiteye başladığınız günden itibaren kampüsü ve çevresini keşfetmeye çalışın. Bu sayede kendinizi daha rahat ve oraya ait hissedersiniz. Derslikler, spor salonu, kafeterya, kütüphane ya da etkinlik alanlarını keşfe çıkmaktan çekinmeyin.

2. Yeni İnsanlarla Tanışmaktan Çekinmeyin

Üniversiteye adaptasyon sürecinde sosyal çevreyi genişletmek, büyük öneme sahiptir. Bunun için öğrenci kulüplerine üye olabilir, düzenlenen etkinliklere katılım sağlayabilir veya sınıf arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

3. Değişime Açık Olun

Üniversite başlarken yenilikçi bir tutuma sahip olmak, gerçek potansiyelinizi ortaya koymanızı sağlayacaktır. Bu sayede daha özgün fikirler üretebilir, farklı bakış açılarını değerlendirebilir ve sosyal ağınızı genişletme fırsatı bulabilirsiniz.

4. Hata Yapmaktan Korkmayın

Üniversiteye adım attığınız andan itibaren pek çok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Çoğu öğrenci, zorluklar karşısında savunmasız kalır ve bu da onun geri planda kalmasına neden olur. Oysa ki, üniversiteye uyum sürecinde hata yapmaya açık olmak çok önemlidir. Hata yaptıkça yeni dersler çıkaracak ve tekrardan aynısını yapmamaya çalışacaksınız

5. Kendinize Vakit Ayırın

Üniversite yaşamı yalnızca derslerden ibaret değildir. Bu süreçte kendinize de yeterli vakti ayırmanız gerekiyor. Hobilerinizle ilgilenebilir, yeteneklerinizi keşfedebilir ya da sağlıklı bir yaşam için günlük rutinlerinizi değiştirebilirsiniz. Bu, adaptasyon sürecinde size iyi gelecektir.

Üniversiteye adaptasyon ve uyum süreci, her zaman kolay olmayabilir. Bu noktada neler yapmanız gerektiğini bilmek işinizi kolaylaştıracaktır. Bu yazıda, üniversiteye yeni başlayacak olan gençler için önemli tavsiyelere yer verdik. Üniversiteli gençlerimize üniversite yaşamının da altın anahtarının “iletişim” olduğunu hatırlatır, başarılı bir eğitim hayatı dileriz!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu incelediniz mi? Hemen göz atın!


Görüntülenme