14 Haziran 2023
20’li Yaşlarda Yapılması Gereken 10 Şey
Bu blog yazısında, 20’li yaşlarda yapılması gerekenlere dair her şeyi konuşacağız. Çok daha fazlası için okumaya devam edin. Keyifli okumalar!
20’li Yaşlarda Yapılması Gereken 10 Şey
20’li yaşların başı ve ortaları, kendinizi ve ideallerinizi keşfetmeye başladığınız benzersiz bir zaman dilimidir. Üniversite yıllarında kendinize yatırım yapmak, hayatınızın geri kalanını etkileyecek kararlar almanızda kritik bir rol oynar. Ancak şunu unutmayın ki, gençlikten erişkinliğe geçişin olduğu bu yaş aralığı bir ömür boyu etkisini sürdürecek heyecanlı yolculuğun yalnızca başlangıç noktası.
Peki, 20’li yaşlarda yapmanız gerekenler nelerdir? İşte, 20’li yaşlarda yapmanız gerekenler…
1- Kendinizi Tanıyın
2- Risk Almaktan Korkmayın
3- Belli Bir Alanda Uzmanlaşın
4- Kişisel Network Oluşturun
5- Yatırıma Erken Başlayın
6- Seyahat Edin
7- Yabancı Dilinizi Geliştirin
8- Kişisel Gelişiminize Odaklanın
9- Sağlık Rutini Oluşturun
10- Hayallerinizin Peşinden Gidin
20’li yaşlarda yapılması gerekenleri sizin için listeledik. Yazımızın devamında belirttiğimiz maddelere dair her şeyi konuşacağız. Gelin şimdi daha detaylı bakalım.
1- Kendinizi Tanıyın
Gençlik dönemi pek çok değişim, gelişim ve araştırmayla geçer. Bu dönemde kendinizin ve yapabileceklerinizin farkına varmak, ilerleyen dönemlerde hayatınızı etkileyecek kararlar verirken önemli bir role sahip olacaktır. Kendinizi tanımak, yeteneklerinizin farkına varmak, güçlü ve zayıf yönlerinizi belirlemek başarıya ulaşmanız için önemli bir yol haritasıdır. Bugün her gencin karşına çıkan fırsatları değerlendirebilmesi için öncelikle kendini tanıması gerek. Bir teklifi kabul ederken veya reddederken kendiniz ile içsel bir yolculuğa çıkmak sizi olduğunuzdan daha bilinçli ve sağlıklı karar verebilen bir birey haline getirecektir. Bu süreçte sizi gerçekten mutlu eden faktörlerin neler olduğunu veya neleri isteyip istemediğinizi belirlemek kendi potansiyelinizin farkına varmanızı sağlayacaktır. Eğer uzun vadede başarı elde etmek istiyorsanız önce kendi sınırlarınızı belirlemenizi sonrasında ise buna yönelik girişimlerde bulunmanızı öneririz.
2- Risk Almaktan Korkmayın
Gençken, geleceğe dair risk almak genellikle daha kolaydır. Bu yaş aralığında mali ve bireysel sorumluluklarınız daha az olduğundan cesur adımlar atabilirsiniz. Verdiğiniz kararlar yanlış olsa bile bu hatalarınızı düzeltmek için önünüzde epey bir vaktiniz olacaktır. Bu nedenle korkularınızı yenme ve kendinizi geliştirme konularında risk almaktan çekinmeyin. Gençlik dönemlerinde yapılan hataların sonuçları sizi yıldırmak yerine daha güçlü adımlar atmanızı sağlayacaktır. Unutmayın ki, 20’li yaşların başında veya ortalarında yapmaktan korktuğunuz çoğu şeyi ilerleyen dönemde yapabilme cesareti bulamayacaksınız. Bu yüzden gençlik sizin ve kontrol tamamen sizde.
3- Belli Bir Alanda Uzmanlaşın
Üniversite öğrencisisiyseniz ve kariyer planlamanıza henüz yön veremediyseniz gelecek kaygısı yaşamanız oldukça normal. 20’li yaşlar kendinizi, ilgi ve becerilerinizi yeni yeni keşfetmeye başladığınız bir zaman aralığı. Bu dönemde birden fazla hedefiniz ve yönelmek istediğiniz alan olabilir. Ancak endişe etmeye gerek yok. Burada önemli olan asıl hedefinizi belirlemek ve o alana yönelik adımlar atmaktır. İlerlemek istediğiniz alanı erken dönemde belirleyerek buna yönelik girişimlerde bulunmak kariyer yolculuğunda daha emin adımlarla ilerlemenizi sağlayacaktır. Unutmayın ki öğrenmenin ve gelişmenin herhangi bir sınırı yok. Siz yeter ki esas hedefinizi belirleyin ve o alanda uzmanlaşmanın önemini göz ardı etmeyin, gerisi kendiliğinden gelecektir.
4- Kişisel Network Oluşturun
20’li yaşlar kariyer yolculuğunuza yön verecek en önemli dönemdir. Bu yaş aralığında sahip olduğunuz bilgi ve beceriler uzun vadede size farklı bakış açıları kazandıracaktır. Peki, gençken neden kişisel networkunuzu oluşturmalısınız?
Genç yaşta, iş ve sosyal yaşantınızı pozitif yönde etkileyecek bir network oluşturmak, ilerleyen yıllarda size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Farklı insanlarla tanışmak ve onların deneyimlerini dinlemek kendini yolunuzu çizmenizde çok önemli bir fırsat. Kariyer yolculuğunuzda sektörün önemli isimleri ile etkileşim kurmak size bu yolda destek olacaktır. Mentor-rehber ilişkisi kurarak ilerlemek istediğiniz alanda rakiplerinize fark atmanın detaylarını keşfedebilirsiniz.
5- Yatırıma Erken Başlayın
20’li yaşlar birikim yapmak için en iyi zaman dilimi. Yatırıma ne kadar erken başlanırsa uzun vadede işiniz o kadar kolaylaşacaktır. Bu yaş aralığında sorumluluklarımız daha az olduğu için hesapsız harcamalar yapabiliriz. Sonuç olarak hepimiz elimizde olanın daha iyisini isteriz. Bu noktada yapacağınız harcamalar ve birikimler uzun vadede yaşam standartlarınızı belirleyecektir. Harcama alışkanlıklarınızı kontrol altına almak hedeflerinize daha kısa sürede ulaşmanızı sağlayacaktır. Birikime başlamak için önce her ay sonunda kenarda durmasını istediğiniz miktarı belirleyin. Kalan bütçe ile de aylık bir harcama plana oluşturun. Burada size önerimiz borçlarınızı ödemeye öncelik vermeniz. Borç planlaması yapmadan birikime başlamak sizi uzun vadede demoralize edecek ve elinizde olan birikimi de kaybetmenize neden olacaktır. Dolayısıyla iyi bir bütçe planlaması ile erken dönemde yatırıma başlamanın avantajlarını yakalayabilirsin.
Bilgi Almak İçin: Finansal Okuryazarlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
6- Seyahat Edin
20’li yaşlar, yeni yerler keşfetmek ve farklı kültürleri deneyimlemek için olağanüstü bir zaman dilimidir. Çünkü bu yaş aralığında keşfetme ve öğrenme becerilerimiz oldukça gelişmiştir. Henüz tam olarak hayata atılmamışken seyahat etmek, kendinizi keşfetme ve geliştirme fırsatı sunar. Bunun için şartları zorlamayı ve sosyal ağınızı genişletmekten kaçınmayın. Gençlik döneminde yeni yerler keşfetmek kadar heyecan verici çok az şey var. Karşınıza çıkan engellerle mücadele ederken sınırlarınızı zorlayacak ve kendinize olan güveninizi artırmayı öğreneceksiniz. Gençken seyahat etmek, size yaşam boyu etkisini sürdürecek anılar bırakacaktır. O yüzden cesaretini topla, bavulunu hazırla ve yeni yerler keşfetmeye hazır ol!
7- Yabancı Dilinizi Geliştirin
Bugün, karşınıza çıkan pek çok teklifte yabancı dil bilmek büyük bir avantaj sağlar. Eğer 20’li yaşlardaysanız ve uluslararası şirketlerle birlikte çalışma fırsatı elde etmek istiyorsanız bunun en önemli şartının dil bilmek olduğunu söyleyebiliriz. Gençlik döneminde anlamaya ve öğrenmeye daha açık olduğumuz için yeni bir dil öğrenme potansiyelimiz ileriki dönemlere nazaran daha yüksektir. Şunu söylemek gerekir ki, bir toplumun kültürel ve tarihi değerlerini en iyi yansıttığı araç dil çeşitliliğidir. Bu nedenle yeni bir dil öğrenmek sizin hem kişisel hem de kültürel anlamda yeterliliğinizi geliştirecektir. Unutmayın ki global olmak, günümüz koşullarının en çok aranan niteliğidir. Dolayısıyla bu yaş aralığında önceliklerinizi iyi belirleyin ve bilgi birikiminizi buna göre şekillendirin.
8- Kişisel Gelişiminize Odaklanın
Kişisel gelişime ne kadar erken başlarsanız, ilerleyen döneme hazırlık yaptığınız için kendinize yatırımın avantajlarına bir o kadar erken varacaksınız. Daha elverişli bir yaşam için kendinize değer verin ve öğrenmeye açık olun. Değerlerinizi, alışkanlıklarınızı, güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyerek kendinize bir yol haritası oluşturun. Buradaki en önemli nokta sorgulamaktır. Bilgi birikiminizi, deneyimlerinizi, hatalarınızı ve bu hataların sonuçlarını sorgulamaktan çekinmeyin. Çünkü hatalarınızdan çıkardığınız dersler kendinizi geliştirme noktasında büyük bir potansiyele sahiptir. Şunu unutmayın ki, öğrenmenin belli bir yaşı yoktur. Daima okuyun, öğrenin ve ilham alacağınız kişilerle bağlantı kurun.
9- Sağlık Rutini Oluşturun
Sağlıklı bir yaşam için iyi bir beslenme düzenine sahip olmak son derece önemlidir. Elbette yalnızca beslenme değil beslenmenin yanında düzenli egzersiz yapmak da gereklidir. Özellikle gençlik dönemi, hayatın ileriki dönemleri için sağlıklı alışkanlıkların kazanılmasında önemli bir fırsattır. Henüz 20’li yaşlarda günlük aktivitelerdeki verimliliğinizi artırmak ve beden ve ruh sağlığınızı iyileştirmek, size uzun vadede daha iyi bir yaşam sunma potansiyeline sahiptir. Kişisel rutininizi oluştururken bir sağlık uzmanına danışmanızı öneririz.
Öneri Yazısı: Neden Sağlık Rutini Nasıl Oluşturmalısınız? Nasıl Başlayabilirsiniz?
10- Hayallerinizin Peşinden Gidin
20’li yaşlar hedeflerinizi belirlemek ve hayallerinizin peşinden koşmak için büyük bir fırsattır. Gençlik döneminde potansiyelinizi keşfedebilir ve geleceğinize yön verebilirsiniz. Önünüze çıkan fırsatları veya engelleri farklı açılardan değerlendirmek kendi yolunuzu çizmenize imkan sağlayacaktır. Bunun için öncelikle kendinize gerçekçi hedefler belirleyin. Daha sonra atacağınız adımlarla asıl hedefinize doğru ilerleyin. Bu hedeflere ulaşmak için atacağınız her adım sizi daima ileriye taşıyacak gücü verecektir. Kendinize güvenin ve yapabileceklerinizin farkında olun. Karşınıza çıkan engellere meydan okuyun.
20’li yaşlar yeni deneyimlere açık olduğumuz, risk almaktan korkmadığımız ve kendimizi keşfetme fırsatı bulduğumuz eşsiz bir dönemdir. Bu yazımızda, ilerleyen dönemlerde kendinizi daha iyi bir konumda görmenin ve daha sağlıklı kararlar verebilmenin 10 altın kuralını sizler için sıraladık. Umarız tavsiyelerimizi bir rehber niteliğinde görürsünüz. Unutmayın, 20’li yaşlar bir daha geri gelmeyecek. Hayallerinize giden yolda emin adımlarla ilerlemek için kendinize yatırım yapmaya yarından değil, bugünden başlayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Bir Haftada Hayatınızı Değiştirecek 7 Küçük Adım
- Üsküdar Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı Gruptaki İlk Maçını Galibiyetle Tamamladı
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Miniklere Sağlık ve Hijyen Eğitimi Verdi
- Üsküdar Üniversitesi Nadir Hastalıklar Kulübü Nadir Yaşamlar Çalıştayı Düzenledi
- Endüstri ve Liderlik Kulübü Evyap Fabrikasına Teknik Gezi Gerçekleştirdi
- Öğrenci Kulüplerine Katılmanın Avantajları
- Fatih Basın Müzesi’nde Gazeteciliğin Tarihine Yolculuk
- Üniversite Yıllarında Hayatınıza Değer Katacak 5 Hobi
- Üsküdar Üniversitesi’nde Engelliler Haftası’na Özel “Benim Başarım” Etkinliği Büyük İlgi Gördü
- Yeni Öğrenci Kulüplerine Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi