06 Mart 2023

Afet Sonrası İyileşme: Yaşanan Zorlukların Üstesinden Nasıl Gelinir?

Afetler, meydana geldiği bölgede can ve mal kayıplarına sebebiyet veren doğal veya insan kaynaklı olaylar sonucu gerçekleşmektedir.

İnsan yaşamında oldukça büyük etkilere sahiptir. Yaşanan afet sonrasında insanların yaşamları tehlikeye girebilir, mal varlıkları yol olabilir ve psikolojik sağlıkları etkilenebilir. Dolayısıyla afet sonrası insanlar pek çok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır.

Afet Sonrası Yaşanan Zorluklar Nelerdir?

Afet sonrası yaşanan zorluklar afetin gerçekleştiği bölgeye, türüne, şiddetine ve yaşanan can kaybına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Afet sonrası psikolojik, fiziksel, ekonomik, sosyal ve daha pek çok farklı açıdan zorluklar yaşanabilir. Güvenlik, barınma, gıda, su, ulaşım, iletişim, eğitim, sağlık gibi maddi ve manevi sıkıntılar yaşanan zorluklar arasında yer almaktadır. Yaşanan bu zorluklar karşısında birey travma sonrası stres bozuklukları, depresyon, kaygı, endişe, yalnızlık gibi psikolojik sorunlarla da karşı karşıya kalır. Karşılaşılan bu zorluklar bireyin yaşamı büyük ölçüde kısıtlanmaktadır.

Afetler birçok zorluğu beraberinde getirmektedir. Afet sonrası insanlar ilk olarak olayın etkisiyle şok yaşarlar. Yaşanan şok psikolojik sorunlara yol açar. Bu nedenle birey zihinsel olarak da kısıtlanmaktadır. Yaşanan bu zorluklar afet bölgesine verilen destek çalışmaları ile azaltılabilir. Afetin yarattığı etkileri en aza indirebilmek için afetzedelerin iyileştirme süreci hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Öneri yazısı:Depremin Psikolojik Etkileri: Yaşanan Stres ve Travmaların Üstesinden Nasıl Gelinebilir?Formun ÜstüFormun Altı

Afet Sonrası İyileşme Nedir?

Afet sonrası iyileşme, yaşanan afetin ardından bireylerin normal yaşamlarına tekrardan dönmek için geçirdikleri süreçtir. Afet sonrası insanlar duygusal olarak zor bir süreç geçirebilir, fiziksel yaralanmalar yaşayabilir veya hayatının büyük bir kısmını kaybedebilir. Bu nedenle afet sonrası iyileşme süreci hakkında doğru bilgiye sahip olmak, bireylerin yaşanan afetin etkilerinden kurtularak hayata yeniden başlamalarına yardımcı olmaktadır.

İyileşme süreci genellikle dört aşamadan oluşur ve her aşamanın kendi içerisinde zorlukları bulunmaktadır. Bu süreçler aşağıda belirtildiği şekildedir.

1. Kurtarma Aşaması: Yaşanan afetten zarar gören bireyleri kurtarmak, kurtulanların hayatlarını korumak ve ihtiyaçlarını karşılamak için bölgede görevli ekipler bulunmaktadır.

2. Hızlı İyileşme Aşaması: Afetten kurtulan bireylerin hızlı bir biçimde toparlanarak günlük rutinlerine geri dönmeleridir. Bu aşamada bireylerin hızlı toparlanabilmesi için tedavisi yapılır ve ihtiyaçları karşılanır.

3. Uzun Dönem İyileşme Aşaması: Afetin etkilerinin atlatılamayarak uzun süre devam ettiği durumlardır. Bu aşamada bireyin uzun dönem ihtiyaçları ele alınır ve buna göre bir çalışma yürütülür.

4. Yeniden İnşaa Aşaması: Afetin etkilerinin giderek azaldığı ve hayata yeniden başlandığı durumdur. Zarar gören yerleşim yerleri onarılır, günlük rutinlere dönülür ve birey kaldığı yerden devam eder.

Afet Sonrası İyileşme Sürecinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Öncelikle güvenliğinden emin olduğunuz bir ortamda konaklayın.
  • İhtiyaçlarınıza yönelik malzemeler temin edin.
  • Diğer afetzedelerle birbirinizi destek olun.
  • Profesyonel destek almaktan kaçınmayın.
  • Yardım talep etmekten çekinmeyin.
  • Sosyal ilişkilerinizi yeniden kurun.
  • Yardım ekiplerine katılım sağlayın.
  • Günlük rutinlerinize geri dönmeye başlayın.

İyileşme sürecinde yapılması gerekenler her birey için farklılık gösterse de genel hatlarıyla yukarıda belirtildiği gibidir. İyileşme sürecine afetten hemen sonra başlanabilir. Bu sürecin ne kadar devam edeceği bireyin gidişatına bağlıdır. Bazı insanlar afet sonrası hızlı bir şekilde toparlanabilirken bazılarının toparlanması uzun zaman alabilmektedir. Bu konuda birey kadar verilen destek çalışmaları da önemlidir. İnsanların ihtiyaçlarına doğru karşılık vermek sürecin hızlanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle afet sonrası iyileşme sürecinde karşılaşılan zorlukları bilmek afetzedeler için oldukça önemlidir.

Afet sonrası yaşanan zorluklar ve travmalar hakkında daha fazla bilgi almak için Afet Sonrası İkincil Travma ve Depremzedelerle İletişim adlı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Görüntülenme