13 Aralık 2022
Akademide Dijitalleşmenin Önemi ve Etkileri Nelerdir?
Akademide dijitalleşmenin neden önemli olduğunu daha önce hiç düşündünüz mü? Bu yazıda aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Dijitalleşme Nedir?
Dijitalleşme; herhangi bir bilginin analog kaynaktan alınıp sayısallaştıran bir formatla elektronik ortama aktarılması sürecidir. Bugün yazılı bilgi, belge ve dokümanların bilgisayar ortamına aktarımının yaygınlaşmasıyla dijitalleşmesinin etkisinden söz edebilmekteyiz.
Dijitalleşmenin hayatımızda olan etkisi göz önünde bulundurulduğunda eğitim öğretim alanında da yeni bir döneme geçiş yapılmıştır. Geleneksel eğitim yönteminin geride bırakıldığı bu dönemde eğitimin yalnızca okul ve üniversite ortamlarında değil ihtiyaç duyulan her yerden devam edilebilmesine imkan sağlanmıştır.
Dijitalleşmenin Sosyal Boyutu Nasıldır?
Son yıllarda teknolojik gelişmelerin çoğalması ile birlikte Dünyada dijitalleşme kavramı bir tercih değil, zorunluluk haline gelmiştir. Bilginin üretilmesi ve işlenmesi sürecine ilişkin çalışmaların kapsamının artmasında bugün dijitalleşmenin küresel rolü oldukça büyüktür.
Dijital dönüşüm uygulamaları güvenilir ve doğru içeriklerin sunulup geliştirilmesiyle kişisel verimlilik oranını da artırmaktadır. Kurulan sosyal ağın kullanıcılar tarafından desteklenmesiyle karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmalarına katkı sağlayacak dijital bir ortam oluşturulur. Ortaya çıkan farklı görüşler bu sayede ortak bir payda da buluşur.
Teknolojik gelişimler globalleşen dünyada iş gücü oranını azaltırken, gelişen yapay zeka teknolojileri ile insan gücünü makineler aracılığıyla karşılamaktadır. Üretim ve üretici mekanizmalarını değiştirerek yaşamı kolaylaştırıcı faaliyetleri uygulamada esas almaktadır.Dijital dönüşüm uygulamaları bilimsel metotları kapsayan stratejiler dahilinde gelişimini sürdürmektedir.
Günümüz şartlarında teknolojik imkanlardan yararlanmayan bir eğitim modelinde, gelecek neslin ihtiyaç ve beklentileri tam anlamıyla karşılanamamaktadır. Bu şartlar altında öğretmenlere düşen görev çağın gereksinimlerine ayak uydurarak beklentilere yanıt verebilmektir. Bunların yapılmasındaki amaç ise bilim ve fen ışığında ilerleyecek gelecek nesillerin yetiştirilmesine katkı sağlayabilmektir.
Pandemi Süreci ve Dijital Eğitim Sistemi
Dünya yüzyıllardır belli dönemlerde salgın hastalıklarla karşı karşıya kalmıştır. Tüm dünyayı etkisi altına alan covid 19 sürecinde dünya evlere kapanmış ve hayatın olağan akışının aksamasıyla olası tehlikelere karşı alternatif çözüm yolları aranmıştır. Bunlardan biri de eğitim öğretim. Öğrencilerin bu süreçte perculus ve zoom gibi online platformlarda ders görmeleri sağlanmıştır. Pandemi sürecinde yüz yüze eğitime ara verilerek fijital eğitim dönemine geçilmesi, dijitalleşmenin hayatımıza olan katkısını göstermektedir. Eğitimde dönüm noktası olan bu süreç dünyanın bir çok ülkesinde aynı formatta uygulanmıştır.
Günümüzde her ne kadar yeni bir eğitim modeli olarak görülse de uzaktan eğitim sisteminin tarihsel gelişimi 1700’lü yıllara dayanmaktadır. O yıllarda mektup ile iletişim sağlanarak uzaktan eğitim öğretimin temelleri atılmıştır.
Sosyal bir varlık olan öğrencilerin dijitalleşme sürecine ayak uydurabilmesi için farklı eğitim metotları geliştirilmiştir. Bu metotlar kapsamında teorik eğitim, online kanallar aracılığıyla öğrenciye aktarılırken derse katılımını artırması birincil öncelik olmuştur.
Dijitalleşmenin Avantajları Nelerdir?
- Zamandan ve maliyetten tasaruf etmeyi amaçlar.
- Bilgiye ulaşımı kolaylaştırır.
- Verimliliği artırır.
- Çalışma koşullarını iyileştirir.
- İnovasyon artışı sağlar.
- Çalışan performansını artırır.
- Birimlerarası iletişimi kuvvetlendirir.
Dijitalleşme sürecinin sağladığı en büyük avantaj erişim ve iletişimin kolaylaşmasıdır. Sektör farketmeksizin her alanda fırsat eşitliği sağlamaktadır. Disiplinlerarası veri akışını kolaylaştırırken aktarılan verinin boyutunu da artırmıştır. Zaman ve mekan kavramlarını ortadan kaldırarak ihtiyaç duyulan her vakitte bilgiyi ulaşılabilir kılmıştır. Elektronik ortamlar sayesinde günün yirmi dört daati veriler ulaşılabilir, kullanılabilir ve uygulanabilirdir.
Dijital okuryazarlığa sahip bireyler, teknolojinin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek bir başka sektörde kullanılmasına zemin hazırlayarak birimlerarası koordinasyonu sağlamaktadır. Birey birden fazla öğrenme stili arasından kendine en uygun olanını tercih ederek eğitimi bir nevi içselleştirmektedir. Dijitalleşmenin sağladığı avantajlar elbette ki bunlarla sınırlı değildir. Tüm dünyanın belirlediği belirli standartlar çerçevesinde dijital çağ başlamış ve etkisini gelecek yıllarda da sürdürecektir.
Dijitalleşme ve eğitim konusunu daha fazla merak ediyorsanızTürkiyenin Fi-jital Üniversitesi Üsküdar adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Afet Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü Veri Bilimi ve Yapay Zeka Konulu Söyleşi Düzenledi
- Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü Online Mezun Buluşması Gerçekleştirdi
- Cansağlığı Kulübü Öğrencilerle İlk Buluşmasını Gerçekleştirdi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü’nden Zaman Yönetimi ve Sınav Stresi Konferansı
- Hekimlik ve Gelişim Kulübü’nden Quiz Night Etkinliği
- Kurabiye Köşesi ve Sinema Keyfi Etkinliği ile Öğrenciler Keyifli Bir Gün Geçirdi
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Mum Boyama Workshop'u
- Gençlik Kulübü HADO E-Spor Etkinliği Gerçekleştirdi
- Gençlik Kulübü'nden Sıra Gecesi Etkinliği!