15 Mart 2024

Akademik Başarı İçin Etkili Ders Çalışma Stratejileri

Bir öğrenci için bilgiye ulaşmak ve bu bilgileri kullanmak çok önemlidir. Günümüz bilgi çağında öğrencilerin başarılı olması; bilgiyi anlamlandırma kaabiliyetine bağlıdır.

Öğrenme stratejilerinin bilinmesi bu nedenle çok önemlidir. Bununla birlikte bilginin kalıcılığı verimli ders çalışma tekniklerinin bilinmesini gerektirir. Hazırladığımız bu içerikte, öğrencilerin başarılı bir eğitim hayatı geçirmelerine yardımcı olacak en etkili ders çalışma stratejilerini açıklayacağız. Ayrıca küçük ipuçlarına yer vereceğiz.

Öneri Yazısı: Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir?

1- Mutlaka Hedefleriniz Olsun

Çalışma programı yapmak için ilk olarak hedeflerinizin olması gerekir. Etkili bir şekilde ders çalışmak için ulaşılabilir, net ve tutarlı hedefler belirlemek her zaman önemli olmuştur. Hangi konular üzerine yoğunlaşmanız gerektiğini bilerek yol almalısınız. Hedef belirlerken yeterlilik seviyenizi göz önünde bulundurmalı ve en iyi versiyonunuza ulaşmak için çabalamalısınız.

2- Kendinizi Tanıyın

Başarılı olmak için ilk önce kendinizi keşfetmeye ihtiyacınız vardır. Hangi konuların ilginizi daha çok çektiğini ya da çekmediğini belirlemek, önceliklerinizi belirleme noktasında yardımcı olacaktır. Bu sebeple verimli ders çalışmak isteyen bir öğrencinin nelere daha çok zaman ayırması gerektiğini bilmesi gerekir.

3- Motive Olun

Etkili ders çalışabilmek için motivasyonu yüksek tutmak şarttır. Yoğun çalışma tempolarının geçici olduğunu ve karşılığını en iyi şekilde alacağınıza inanmanız çok önemlidir. Bu nedenle başarıya ulaşmada motivasyonun önemli bir basamak olduğunu unutmamalısınız. Bu sayede ders çalışmaktan çok daha fazla keyif alırsınız.

4- İyi Bir Çalışma Ortamı Seçin

Ders çalışmak için nasıl bir ortam tercih ettiğiniz önemli bir konudur. Çalışma yeriniz mümkün olduğu kadar sade, düzenli ve iyi bir aydınlatmaya sahip olmalıdır. Bununla birlikte masada çalışmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Uzanarak ders çalışmak uykuyu çağrıştıracağı için dikkatinizi dağıtacak ve ders çalışma sürenizin uzamasına sebep olacaktır.

5- Not Tutmayı Alışkanlık Edinin

Büyüklerimizin çok önemli bir sözü var;”Söz uçar yazı kalır”. Bu, yazılı olmayan bilgilerin çabucak unutulacağını anlatan en ilkel cümlelerden biridir. Öğrenciler, derste işledikleri konu hakkında detaylara boğulmadan önemli detayları not almalıdır. Her ders için defteriniz ayrı olsun ve yazarken birkaç farklı kalem kullanın. Notlarınızın renkli olması isteğinizi artıracaktır.

6- Planlı ve Programlı Çalışın

Çalışmaya nereden, ne zaman ve nasıl başlamanız gerektiğini biliyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise harika. Planlı çalışmanın kıymetini en çok konular biriktiğinde anlarsınız. Hepsini aynı anda yapmaya çalıştığınızda hem istediğiniz verimi alamayacak hem de ruhsal bir baskı ile karşılaşacaksınız. Bu tür durumları önlemek için günlük veya haftalık bir zaman çizelgesi oluşturmak yararınıza olacaktır. Plana dinlenme günlerinizi de dahil etmeyi unutmayın.

7- Derslerinize Hazırlıklı Gidin

Dersi derste anlamak için bir alt yapınızın olması iyidir. Anlatılan konu hakkında bir fikrinizin olması ve dersin işlenmesine katkıda bulunmak başarılı olma olasılığınızı artıracaktır. Bu nedenle size vereceğimiz en önemli tavsiyelerden biri derslerinize hazırlıklı gitmeniz. O gün derste anlatılacak konu hakkında küçük bir araştırma yapabilir, eski notlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede anlamadığınız yerleri daha net belirleyebilirsiniz.

8- Aralıklı Tekrar Yöntemiyle Bilginin Kalıcı Olmasını Sağlayın

Öğrenilen bir bilginin kalıcılığı, tekrara bağlıdır. Öğrenilen her bilgi zamanla unutulabileceği gibi geçerliliğini de yitirebilmektedir. Bu sebeple edindiğiniz bilgileri yeri geldikçe kullanmaya özen gösterin. Bu sayede hala o bilginin geçerli olup olmadığını da görmüş olursunuz. Ayrıca bilgileri aralıklı tekrar etmek öğrenmeyi kolaylaştırarak sınav haftalarındaki yükü azaltacaktır.

9- Zamanı Etkin Yönetin

Zamanı ne kadar iyi yönetirseniz, başarısızlık korkunuz da bir o kadar azalacaktır. Zamanı iyi değerlendirememek performans düşüklüğünün arkasındaki temel faktör olarak bilinir. Bu nedenle özellikle bir üniversite öğrencisiyseniz zamanı kullanma biçiminizi gözden geçirmenizi öneririz. Ancak bu sayede ders çalışmaktan aldığınız verimi artırabilirsiniz.

10- Engellere Takılı Kalmayın

Öğrencilik hayatı boyunca karşınıza başarılı olmanızı önleyen pek çok engel çıkabilir. Aslında bu hayatın olağan bir akışıdır. Başarıya giden yolda her zaman engeller olabileceğini ve bu engelleri aşmak için kendinize inanmanız gerektiğini unutmamalısınız. Siz gayret gösterdikçe engellerin azaldığını fark edecek ve başarı merdivenlerini hızla çıkmaya başlayacaksınız.

Çok daha fazla içeriğe ulaşmak için Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın Sks Blog’unu hemen ziyaret edin!


Görüntülenme