06 Mart 2023
Depremin Çocuk Psikolojisindeki Etkileri ve Başa Çıkma Yolları Nelerdir?
Deprem gibi yıkıcı etkiye sahip doğal afetler, çocukların zihinsel sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Çocuklar deprem esnasında ve sonrasında yoğun duygu değişimleri yaşayabilirler.
Duygu değişimleri çocuğun ruh sağlığına etki edebilir ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Çocukların yaşanan afete verdikleri tepkiler çevresel faktörlere, yaşlarına ve olayın şiddetine göre değişebilir. Deprem sonrasında yaşanan psikolojik sorunların üstesinden gelinmediği takdirde uzun süreli travmalar oluşabilmektedir.
Deprem Çocukları Nasıl Etkiler?
Deprem, yer kabuğunda oluşan ani sarsıntılar sonucu gerçekleşen ve gerçekleştiği bölgede büyük hasara yol açan doğa olayıdır. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan çocukların fiziksel ve psikolojik sağlıkları doğrudan etkilenebilmektedir. Çocuk yaşanan deprem esnasında yaralanabilir, sakatlanabilir ve ölüm gibi ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle doğal afetler çocuklar için travmatik ve stresli bir olaydır. Psikolojik olarak öfke, endişe, korku, stres gibi duyguların etkisi altında kalırlar. Artan stres yemek bozukluklarına, uyku problemlerine ve davranış değişikliklerine yol açar.
Depremin yarattığı psikolojik etki her yaş grubundaki çocuk için farklıdır. Gelişimini henüz tamamlamamış çocuklar, depremin ne olduğunu tam olarak anlayamadıkları için yaşadıkları duygular da değişiklik gösterir. Bu nedenle deprem esnasında ebeveynlerini taklit edebilirler. Daha büyük çocuklar ise depremin yarattığı kayıpların farkında olduklarından yoğun stres altına kalabilir ve davranışlarında birtakım değişiklikler gözlemlenebilir. Değişen duygu durum değişiklikleri ilerlediği takdirde ciddi travmalara neden olabilir. Bu durumun üstesinden gelmek için bazı çocuklarda psikolojik destek alınması gerekmektedir.
Öneri Yazısı:Deprem Sonrası Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Depremin Çocuklar Üzerindeki Psikolojik Etkileri Nelerdir?
- Agresif davranışlar sergileme, huzursuzluk çıkarma
- Sessizleşme, içine kapanma, konuşmaktan kaçınma
- Yaşından küçük davranışlar gösterme
- Odaklanma problemleri yaşama
- Yalnız kalmaktan korkma
- Uyku problemleri yaşama, altına kaçırma
- Aşırı hareketlilik veya hiçbir şey yapmama isteği
- Sebepsiz baş, karın ve mide ağrıları
Depremler, çocuklar üzerinde stresli ve travmatik etkilere sahiptir. Bu nedenle yaşanan afet sonrasında çocukların psikolojik sağlıklarını koruyabilmek için bilinçli ve doğru adımların atılması gerekir. Gerçekleşen depremin şiddeti ne kadar büyükse çocuğun etkilenme derecesi de o kadar artacaktır. Çocuk doğrudan etkilenmese bile ailesinin veya çevredekilerin verdiği tepkilerden etkilenebilir. Yaşanan afetin tekrarlanmasından endişe duyarlar. Ani sesslere karşı hassaslaşır, ailesini yanından ayırmamak isterler. Değişken davranışlar sergileyebilirler.
Bu etkiler her çocukta görülmeyeceği gibi oluşan etkilerin şiddeti ve süresi de değişiklik gösterebilmektedir. Bazı çocuklar deprem karşısında etkilenmezken bazı çocuklar uzun süreli psikolojik travmalar etkisi altında kalabilir. Bu nedenle deprem sonrası çocukların psikolojik sağlıklarına uygun destek sağlanması gerekmektedir.
Depremin Çocuk Psikolojisindeki Etkileriyle Başa Çıkma Yolları
1. Güvenli bir ortam oluşturmak: Çocukların eski yaşam rutinlerine geri dönebilmeleri için öncelikle kendilerini güvende hissedecekleri bir ortam oluşturulmalıdır.
2. Duygularını anlatmasına izin vermek: Çocukların deprem sonrasında yaşadığı duygular hakkında konuşmaları rahatlamalarını sağlayacaktır. Afet sonrası ne hissettikleri hakkında üsteleyici sorular sorulmaktan kaçınılmalıdır.
3. Günlük rutinlerine geri dönmek: Yaşanan zorlu sürecin ardından çocukların oyun oynamak, ders çalışmak, okula gitmek gibi günlük aktivitelerini tekrardan yapabilmesi için desteklenmesi gerekir.
4. Çalışmalar hakkında bilgi vermek: Çocukların deprem sonrası yapılan saha çalışmaları hakkında bilgilendirilmesi, kendilerine güvenlerini artırabilir.
5. Profesyonel destek sağlamak: Çocuklar deprem sonrası yaşadıkları endişe ve stresin artmasıyla travmatik etkilerle karşılaşabilir. Bu nedenle psikolojik destek almak duygusal sağlığın korunmasına yardımcı olacaktır. Formun Üstü
Deprem sonrasında çocukların psikolojisinde yaşanan birtakım değişikliklerin üstesinden gelmek için gelişimlerine uygun çalışmalar yürütülmelidir. Endişeleri ve korkuları dikkate alınarak deprem hakkında bilgilendirici içeriklerin hazırlanması bu konuda daha bilinçli olmalarını sağlayacaktır. Çocukların deprem sonrası yaşadıkları psikolojik stresi azaltmak için bir an önce normalleşmeye gidilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde toplumsal düzende aksaklıklar meydana gelecektir.
Deprem çocuk ruh sağlığı üzerindelietkileri hakkında daha fazla bilgi almak için Deprem Sonrası Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalıdır?adlı içeriğimizi ziyaret ediniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı
- Kadın Basketbol Takımımız Gruptaki İkinci Maçından Galibiyetle Ayrıldı