27 Temmuz 2023

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir? Çalışma Olanakları Nelerdir?

Dil ve konuşma terapisi, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının belirlenmesi ve rehabilite edilmesi suretiyle çalışmalarını sürdüren, sağlık sektörüne nitelikli çalışanlar kazandırmayı hedefleyen akademik bir disiplindir. Bu yazıda dil ve konuşma terapisi bölümü hakkında tüm merak edilenleri ele aldık. 

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Nedir? 

Dil ve konuşma terapisi, dil, konuşma, ses ve yutma bozukluklarının belirlenmesi ve rehabilite edilmesi suretiyle çalışmalarını sürdüren, sağlık sektörüne nitelikli çalışanlar kazandırmayı hedefleyen akademik bir disiplindir. Dil ve konuşma bozuklukları, erken dönemde başlayarak etkisini uzun yıllar sürdürebilmektedir. Yaşanan bu bozukluklar, konuşulan kelimelerin net olarak anlaşılamaması, telaffuzda sorunlar yaşanması ve kelime dizisinin yanlış biçimde oluşturulması ile kendisini gösterebilmektedir. Bu bağlamda dil ve konuşma bozuklukları, multidisipliner bir yaklaşım gerektirmekle birlikte kendi bilimsel metotları ile bütüncül bir tedavi sürecini kapsayan bir alandır. Bölümden mezun olan kişiler ‘’Dil ve Konuşma Terapisti’’ unvanı almaktadır.

Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Hakkında detaylı bilgi için Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi bölüm sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Kaç Yıllık?

Dil ve konuşma terapisi, üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan 4 yıllık bir bölümdür. Öğrencilerin bu bölümü okuyabilmeleri için TYT ve AYT sınavlarına girmeleri ve sayısal puan türünde başarılı bir sıralama yapmaları gerekmektedir. Dört yıl boyunca öğrencilere kapsamlı bir eğitim verilmekte olup meslekli yeterliliğe sahip olmaları sağlanmaktadır. Lisans eğitiminin ilk yılında dil ve konuşma terapisine giriş dersleri verilirken ilerleyen dönemlerde teorik bilgilerin uygulamaya dökülebilmesi için pratikler yapılmaktadır.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Dil ve konuşma terapisi bölümünden mezun olan kişiler kamu veya özel kuruluş farketmeksizin geniş bir çalışma alanına sahiptir. Hastane klinikleri, rehabilitasyon merkezleri ve özel eğitim kursları dil ve konuşma terapistlerinin başlıca çalışma merkezleridir. Bunun yanı sıra mezun öğrenciler, kendi kliniklerini açarak da bu sorunu yaşayan kişilerin tedavi kabulüne başlayabilmektedir. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek başarılı puan elde eden kişiler devlet kurum ve kuruluşlarında da istihdam şansı bulabilmektedir. Dil ve konuşma terapistleri, lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora programlarına kabul alarak da akademik kariyerlerine başarılı bir şekilde devam edebilirler.

Dil ve Konuşma Terapisinde Alınan Dersler Nelerdir?

Dil ve konuşma terapisi bölümü öğrencileri lisans eğitimi boyunca hem teorik hem de uygulama dersleri almaktadır. Eğitimin ilk yılında verilen dil ve konuşma terapisine giriş dersleri ile öğrencilerin alana yönelik temel bilgi birikimine sahip olmaları hedeflenmektedir. Bu kapsamda ilk yılda öğrencilere; İletişim, Dil ve Konuşma Bozukluklarına Genel Bakış, Bireylerarası İletişimin Dilbilimsel Temelleri, Dil ve Konuşmanın Nöroanatomisi ve Nörofizyolojisi, İşitme Bilimi, Söyleyiş Sesbilimi gibi dersler verilmektedir. İkinci ve üçüncü sınıflarda ise konuşma bozukluklarının tanı, tedavi ve iyileştirme yöntemleri hakkında daha özelleşmiş bir ders programı bulunmaktadır. Son yılda ise öğrencilerin üç sene boyunca edindikleri bilgileri pratiğe dökebilmeleri için uygulama dersleri verilmektedir. Bu eğitimler klinik kapsamda ilerlemektedir. Ayrıca öğrenciler zorunlu yaz stajıyla da mesleki yeterliliklerini geliştirme imkanına sahiptir.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Dil ve konuşma terapisi bölümünü tercih etmek isteyen adaylar için ilgi alanları ve kişilik özellikleri oldukça önemlidir. Bu nedenle geleceğini bu meslek üzerine şekillendirmeyi düşünenlerin temelde analitik düşünme yeteneğine sahip ve iletişim becerilerini geliştirmiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra sorumluluk sahibi, sabırlı, hoşgörülü bir tutuma sahip, öğrenmeye istekli, ekip çalışmasına uyumlu, empati becerileri gelişmiş, sorgulayan, meraklı, kendini geliştirmeyi seven, hevesli, ilgili bilimlere ilgisi olan kişiler dil ve konuşma terapisti olma potansiyeline sahiptirler.

Neden Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi?

Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü, mesleki yeterliliğe sahip, sorunlar karşısında çözüm üretebilen, yenilikçi, çağdaş, sorumluluk karşısında geri durmayan, karşısındakiyle empati kurabilen, bilgili, araştırmaya meraklı ve teoride edinilen bilgileri sahada uygulama becerileri kazanmış dil ve konuşma terapistlerinin yetiştirilmesine destek sağlamaktadır. Nitelikli akademik kadro, güncel eğitim müfredatı, yeni teknoloji araştırma ve geliştirme laboratuvarları ile Üsküdar Üniversitesi, sağlık sektörüne nitelikli çalışanlar kazandırmayı amaçlamaktadır. Sistematik ve kapsamlı bir eğitim hayatı için sen de tercihini Üsküdar’dan yana kullan!


Görüntülenme
İlgili İçerikler