08 Kasım 2023
Diş Hekimliği Bölümü Nedir? Çalışma Olanakları Nelerdir?
Diş hekimliği, ağız ve diş sağlığını korumayı esas alarak yenilikçi çözümler üretmeyi hedefleyen bir eğitim programıdır. Üniversitelerin en çok tercih edilen bölümlerinden biri olan Diş Hekimliği bölümü özel ve devlet olmak üzere bir çok üniversitede bulunmaktadır.
Bu blog yazımızda, üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültesinde bulunan Diş Hekimliği Bölümü hakkında tüm merak edilenleri ele aldık. Keyifli okumalar dileriz.
Diş Hekimliği Bölümü Nedir?
Diş hekimliği bölümü, insan ağız ve diş yapısını inceleyerek hastalık ve tedaviye yönelik çalışmalar yapmak üzere üniversitelerin lisans bölümleri arasında yer alan akademik bir disiplindir. Tıbbi incelemelerden yola çıkarak hastaya doğru teşhisi koymak ve gerekli tedavi yöntemini belirlemek üzere çalışmalarını yürüten bir bölümdür.
Diş Hekimliği Fakültesini başarıyla tamamlayıp mezun olan öğrenciler ‘’diş hekimi’’ ünvanı alırlar. Diş anatomisine dair gerekli tanı, teşhis ve tedaviyi diş hekimleri belirler.
Diş Hekimliği Bölümü Kaç Yıllıktır?
Diş hekimliği, öğrenim süresi 5 yıl olan bir lisans programıdır. Diş Hekimliği Fakültesi kapsamında eğitim veren bu bölüm, sayısal puan türü ile öğrencilerini almaktadır. Ülkemizde Diş Hekimliği Bölümü devlet ve özel pek çok üniversitede verilmektedir. Bu bölümü okumak için yeterli taban puanının alınması gerekmektedir.
Diş Hekimliği Bölümünde Hangi Dersler Alınır?
Diş hekimliği bölümü, dört yıl boyunca öğrencilerine teorik ve uygulamalı bir eğitim sunar. Seçmeli ders havuzuyla öğrenciler uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik dersler alabilirler.
Eğitim süresince öğrencilere delile dayalı ve tartışmaya açık bir eğitim verilmektedir. Burada amaç öğrencilerin bilimsel bir tutum sergilemesinin önünü açmaktır. Diş hekimliği programı, tıpın temel kavramlarından başlayarak, temel sanat eğitimi, bilişim ve robotik sistemler gibi ders içerikleriyle zenginleşmektedir.
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi hakkında detaylı bilgi için Diş Hekimliği Fakültesi bölüm sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Diş Hekimliği Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Diş hekimliği lisans programından mezun olan öğrenciler kamu veya özel pek çok kurumda çalışabilirler. Öğrenciler, devlet hastanelerinde çalışabileceği gibi özel kliniklerini açarak da yeni bir istihdam alanı oluşturabilirler. Bu nedenle kişinin çalışmak istediği alan değişiklik gösterebilmektedir.
Öğrenciler mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora yaparak da eğitim hayatını sürdürebilir, uzmanlık alanlarında daha kapsamlı bir eğitim alarak kendilerini geliştirebilirler.
Diş Hekimliği Okumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Üniversitelerin diş hekimliği bölümünde okuyabilmek için öğrencilerin TYT ve AYT olmak üzere iki sınava girmeleri ve baraj puanını geçmeleri gerekmektedir. Diş hekimliği okumak için yalnızca barajı geçmek yeterli değil, yeterli sıralamayı tutturmak da çok önemlidir.
Y-SAY puan türü ile öğrenci kabul eden diş hekimliği bölümü için en az 20 bin sıralama yapılması gerekmektedir. Öğrencilerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerine detaylı bir şekilde çalışması ve çıkabilecek her soruya hazırlıklı olmaları gerekmektedir.
Beş yıl boyunca başarılı bir eğitim hayatı sürdüren öğrenciler uzmanlaşmak istediklerini alana göre eğitimlerine devam edebilirler.
Diş Hekimliği Bölümü Eğitimi İngilizce Midir?
Diş hekimliği bölümü için ülkemizde Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki farklı dilde eğitim verilmektedir. Eğitim dili öğrencilerin yapmış olduğu tercihe göre değişebilmektedir. Bu durum üniversiteye göre değişkenlik gösterebilir. Üniversite ve bölüm bazında bir araştırma yapmanız gerekmektedir.
Diş Hekimliği Bölümünü Kimler Tercih Etmelidir?
Diş hekimliği, hastada oluşan semptomlara yönelik diş anatomisine bağlı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi yöntemlerini belirleyen bir bilim dalıdır. Bu nedenle diş hekimliği öğrencisi olmak isteyen kişilerin; bilime meraklı, araştırmacı, yenilikçi, sorgulayan, istekli, dikkatli ve sorumluluk sahibi olması gerekmektedir. Siz de bu özelliklere sahipseniz, tercihlerinizde diş hekimliği bölümüne yer verebilirsiniz.
İyi bir hekim olmak, okulda başlar. Sen de tercihini Üsküdar’dan yana kullan, daha iyi bir eğitim dünyasının kapılarını arala!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarını okumak için Sks Blog’u ziyaret etmeyi unutmayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Kalite Kulübü’nden “Akademik Yolculuk: Devlet Bursu ile Yurt Dışı Yükseköğrenim” Konferansı
- İnsani Değerler ve Etik Kulübü’nden Anlamlı Huzurevi Ziyareti
- Cansağlığı Kulübü Aromaterapi Atölyesi Düzenledi
- Gençlik Kulübü Gençlik Politikaları Vizyon Çalıştayı Düzenledi
- ÜSKÜBAT Kulübü Akademik Makale Okuma ve Taraması Eğitimi Verdi
- STEM Projects Kulübü’nden “Bir Özgür Yazılım: GNU/Linux” Atölyesi
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk