28 Temmuz 2023

Ergoterapi Bölümü Nedir? İş Olanakları Nelerdir?

Ergoterapi bölümü, kişilerin yaşam aktivitelerini herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine destek olmak için kişi bazlı bir sağlık planı izleyen meslek dalıdır. Bu yazıda, ergoterapi bölümü hakkında tüm merak edilenleri ele aldık. 

Ergoterapi Bölümü Nedir? 

Ergoterapi bölümü, kişilerin yaşam aktivitelerini herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan etkili ve verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine destek olmak için kişi bazlı bir sağlık planı izleyen meslek dalıdır. Fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal fonksiyonların kapsamlı bir şekilde ele alarak günlük faaliyetlerine katılımı artırmak ve standartları iyileştirmek için terapötik müdahalelerde bulunmak ergoterapi bölümünün temel ilke ve kuramlarıdır. Eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan kişiler ‘’Ergoterapist’’ unvanını alırlar. Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi bölümü öğrencileri, ergoterapi biliminin temel teknik ve gerekliliklerinini uluslararası standartlara uygun bir şekilde ele alındığı kapsamlı ve sistematik bir eğitim alırlar.

Ergoterapi Kaç Yıllık Bölümdür?

Ergoterapi, eğitim süresi 4 yıl olan bir lisans programıdır. Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde bulunan bu bölüm dalı, sayısal puan türüyle öğrencilerini almaktadır. Öğrencilerin lisans programını başarıyla tamamlayıp ergoterapist unvanını alabilmesi için zorunlu 240 AKTS’yi doldurmaları gerekmektedir. Yeni bir bölüm olmasına rağmen her geçen yıl mezun sayısını artıran ergoterapi bölümü, günümüzde 14 tane üniversitede bulunmaktadır.

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü hakkında detaylı bilgi için Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ergoterapi Bölümünde Alınan Dersler Nelerdir?

Ergoterapi lisans programında, alana yönelik temel bilimlerin yer aldığı dersler ile terapi yetkinliği gerektiren uygulamalar bulunmaktadır. Öğrenciler, lisans öğretiminin ilk yılında Ergoterapiye Giriş, Ergoterapi Teorileri, Büyüme ve Gelişme, Ekstremite Anatomisi, Sağlık Politikaları, Sağlık Sosyolojisi ve Antropoloji gibi ergoterapiye giriş düzeyinde eğitim alırken, ikinci yılda Nöroanatomi, Psikopatoloji ve Nörofizyoloji gibi derslerle ergoterapinin insan yaşamına uyarlanmasına ve farmakolojik incelemesine yönelik dersler almaktadırlar. Üçüncü yılda ise daha çok ergoterapinin duyu bütünlemesine yani nörogelişimsel işleyişi incelenirken, dördüncü ve son yılda klinik uygulamalarla öğrencinin alanda hakimiyet kurması üzerine yoğunlaşılır.

Ergoterapi Mezunu Ne İş Yapar?

Ergoterapi bölümünden mezun olan kişiler, bireylerin günlük aktivitelerini tek başına sürdürebilmelerine destek olmak için farklı alanlarda geniş bir iş olanağına sahiptirler. Ergoterapistler genel olarak yaptıkları işler;

  • Rehabilitasyon Merkezleri: Bedensel mağduriyetleri, nörolojik rahatsızlıkları ya da çeşitli sağlık sorunları yaşayan kişilerin rehabilite edilmesine destek olarak onların günlük rutinlerine geri dönebilmelerini sağlamaya çalışırlar.
  • Özel Klinik veya Hastanelerde: Sağlık kurumlarının farklı departmanlarında hastaların tanı, tedavi ve iyileştirilmesi süreçlerine katkıda bulunurlar. Nöroloji, geriatri gibi çeşitli birimlerde görev alabilirler.
  • Evde Bakım Hizmetleri: Çocuk, yaşlı, yetişkin ve engelli bireylerin kendi ihtiyaçlarını karşılamalarını destekleyerek yaşam standartlarını iyileştirmek için çalışırlar.
  • Eğitim Kurumları: Eğitim sürecinde çocukların karşılaştıkları zorluklara müdahale ederek davranışsal ve zihinsel birtakım sorunları çözüme kavuşturulmaya çalışılır.
  • Endüstriyel Ergoterapi: İş kazası sonucunda birtakım işlevsel özelliklerini kaybeden çalışanların, işe dönüşte elverişli bir ortamda çalışabilmelerine imkan sunmak için çalışırlar.
  • Ruh Sağlığı Merkezleri: Nörolojik veya psikiyatrik rahatsızlıklar yaşayan kişilerin iyileşme sürecine destek olarak, topluma yeniden kazandırılmasına destek olurlar.

Ergoterapi mezunları, seçmiş oldukları alana yönelik farklı birimlerde çalışma imkanına sahiptir. Kişinin sahip olduğu mesleki birtakım beceriler çalışma alanının belirlenmesinde kritik bir rol oynar. Bu sebepledir ki, ergoterapi öğrencileri lisans eğitimi boyunca kendi ilgi ve yeteneklerini keşfetmeli ve kişisel tercihlerine göre iş olanaklarını özelleştirmelidir.

Ergoterapi Bölümü Çalışma Olanakları Nelerdir?

Ergoterapi lisans eğitimini başarıyla tamamlayan kişiler, kamu/özel kurum ve kuruluşlarda geniş çalışma imkanına sahiptir. Ergoterapi mezunlarının başlıca istihdam olanakları aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Özel / Devlet / Üniversite Hastaneleri
  • Rehabilitasyon Merkezleri
  • Özel Eğitim Kurumları
  • Ruh Sağlığı Merkezleri
  • Yaşlı Bakımevleri veya Huzurevleri
  • Üniversiteler veya Eğitim Kurumları
  • Halk Sağlığı Merkezleri
  • Sivil Toplum Kuruluşları
  • Özel Klinikler
  • Evde Sağlık Hizmetleri

Ergoterapistler, uzmanlaştıkları alanlara ve bireysel tercihlerine göre çalışma olanaklarını zenginleştirebilmektedir. Bu nedenle ergoterapi mezunları kendi bilgi birikimlerine göre seçmiş oldukları alanı özelleştirebilmelidirler.

Neden Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü?

Üsküdar Üniversitesi Ergoterapi Bölümü, ergoterapinin temel ilkelerine uygun hazırlanan eğitim programı ile öğrencilerine dört yıl boyunca hem teorik hem uygulama becerileri kazanacağı kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Lisans süresince ergoterapi ile yaşamın sürdürülebilir kılınmasına yönelik temel bilgi birikimine sahip ve teoride edindiği bilgileri pratiğe dökme becerileri kazanmış nitelikli genç ergoterapistleri sağlık sektörüne kazandırmayı hedeflemektedir.


Görüntülenme