28 Eylül 2023

Hafızanızı Güçlendirmenin Yolları Nelerdir?

Bu blogda, daha güçlü bir hafızaya sahip olmanın yollarını açıklayacağız. Keyifli okumalar!

Hafızanızı Güçlendirmenin Yolları: Beyin Egzersizleri ve İpuçları

Güçlü bir hafıza, kaliteli yaşamın temel yapıtaşlarından biridir. Bilgi ve deneyimlerin akılda kalıcı olmasını sağlayan bu eşsiz yetenek, her insanın sahip olduğu en değerli hazinedir. Ancak belli dönemlerde birtakım şeyleri hatırlamakta zorluk çekebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda bu, sadece yaşlılar arasında değil gençler arasında da sıklıkla görülen bir durum. Tam da bu noktada ihtiyacınız olan en önemli şey hafızayı güçlendirmenin yollarını aramaktır. Peki, bu yeteneği geliştirmek gerçekten mümkün müdür? Eğer öyleyse, yapılması gerekenler nelerdir? 

Hafızayı Güçlendirmenin 7 Yolu

Beyin, insan vücudundaki en karmaşık yapıdır. Bu nedenle daima korunması ve geliştirilmesi gerekir. Hafıza ise, alışkanlıkların, öğrenilenlerin ve becerilerin geliştirilmesini sağlar. Peki, hafızayı güçlendirmek için neler yapılabilir?

  1. Dengeli ve Düzenli Beslenin
  2. Şeker ve Tuz Kullanımını Sınırlandırın
  3. Telefona Bağımlı Kalmayın
  4. Düzenli Egzersiz Yapın
  5. Yeterli Uyku Alın
  6. Beyin Egzersizleri Yapın
  7. Stresi Yönetin

Yazımızın bundan sonraki kısmında, hafızanın güçlendirilmesi için yapılması gerekenleri detaylarıyla açıkladık. Güçlü bir beyin sağlığı için önerilerimize kulak vermelisiniz.

1. Dengeli ve Düzenli Beslenin

Beyin fonksiyonlarının doğru bir şekilde çalışabilmesi üzerinde beslenme alışkanlıkları son derece önemli bir konudur. Örneğin, günler öncesinde yediğiniz çikolatalar sizin için çok önemli bir sınavda hatırlama güçlüğü yaşamanıza neden olabilir veya tükettiğiniz besinler sizi halsiz yaparak odaklanma güçlüğü yaşamanızı sağlayabilir. Unutkanlık denince aklınıza ne geliyor? Elbette B12 vitamini. B12, hafıza üzerinde hayati öneme sahip bir vitamindir. Bu yüzden öncelikle vitamin kontrollerinizi yaptırmanız önerilir. Bunun için dışardan multivitamin almanız gerekebilir. 

Beyin sağlığınızı korumak için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği hakkında çok daha fazla bilgi almak için Beyin Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Şeker ve Tuz Kullanımını Sınırlandırın

‘’Azı yarar çoğu zarar’’ tam da şeker ve tuz için söylenilmiş bir söz. Diyabet ve tansiyon, obezitenin ardından çağımızın en yaygın hastalıklarının başında geliyor. Bu hastalıkların oluşum sebebi ise kontrolsüz şeker ve tuz kullanımı. Beyin fonksiyonlarının işlevselliğini kaybetmemesi için bu iki besinin tüketiminin azaltılması gerekiyor. Bunun için en basiti çayın yanında şeker tüketmeyebilir ya da her yemeğe tuz dökmeyebilirsiniz. Hafızanızı güçlendirmek için bu rutinleri günlük hayatınıza adapte etmeniz gerektiği uzmanlar tarafından öneriliyor.

3. Telefona Bağımlı Kalmayın

Telefon bağımlılığı, son yıllarda en çok karşılaşılan sorunlardan biridir ve bu bağımlılığın beyin fonksiyonları üzerinde önemli etkileri vardır. Gün içerisinde çok fazla telefonla uğraşmak dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü, unutkanlık ve uyku düzensizliği problemlerine yol açabiliyor. Bu da sosyal izolasyon denilen kavramı ortaya çıkarıyor. Yani dış dünyayla iletişimi koparak sanal dünyanın etkisi altında kalmak. Bu da bellek performansını olumsuz yönde etkileyerek hafıza güçlüğü problemlerine yol açıyor. Üstesinden gelmenin en iyi yolu ise telefon kullanımını sınırlandırmaktır. Böylelikle telefonun, hafızadaki olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz.

4. Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersiz yapmanın genel sağlık üzerindeki faydaları herkes tarafından biliniyor. Egzersiz denince akla ilk olarak genel görünümü iyileştirdiği gelse de, aslında çok daha önemli bir faydası var. Zihin sağlığını güçlendirmek. Uzmanlar günlük 15 dakika egzersiz yapmanın hafıza için harika olduğunu ve erken yaşlarda spor yapmaya başlayanların ilerleyen dönemde unutkanlıkla ilgili problemlerinin azaldığını söylüyor.

5. Yeterli Uyku Alın

Yeterli uyku, hafızayı güçlendirmenin bir diğer yoludur. Uyku kaliteniz, günlük performansınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Yani, gece geç saatlere kadar oturup birkaç saatlik uyku ile güne devam etmek veya geç uyuyup geç uyanmak, unutkanlık problemlerini arttırıyor. Küçük bir ipucu: uykunun en verimli saatleri 22.00- 06.00 saatleri aralığıdır. Bu nedenle uzmanlar günlük 8 saat uykunun yeterli olduğunu ancak herhangi bir zaman aralığı için bu bilginin geçerli olmadığını söylemektedirler.

6. Beyin Egzersizleri Yapın

Hafıza güçlüğü ve unutkanlık problemlerinin ilerlemesi alzeheimer hastalığıyla karşı karşıya bırakabilir. Ancak yapılan araştırmalar, zeka oyunları oynamanın, yeni bir dil öğrenmenin veya bir müzik aleti çalmanın hafızayı güçlendirdiğini ortaya çıkarıyor. Bu yüzden kaç yaşında olursanız olun, kendinizi geliştirmekten ve üretmekten alıkoymayın.

7. Stresi Yönetin

Yoğun stres hali, hafıza problemlerinin oluşumundaki en büyük etkenlerden biri olarak nitelendirilir. Stres seviyenizi düşürmek için düzenli olarak meditasyon yapabilir, derin nefes alma ve rahatlama tekniklerini uygulayabilirsiniz. Bu sayede zihninizi iyileştirerek güçlü bir hafızaya sahip olabilirsiniz.

Hafızayı güçlendirmek, belli bir süreci kapsadığı için bir anda olmamaktadır. Bu nedenle sabırlı olmalı ve yukarıda belirttiğimiz tavsiyelere kulak vermelisiniz. Zihninizi karmaşık düşüncelerden arındırmak, bilgiyi daha etkili bir şekilde işleyebilmenize ve günlük rutinlerinizden daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu nedenle hafızanızı güçlendirmek için sabırlı olun ve çabalayın.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? İncelemek için hemen tıklayın!


Görüntülenme
İlgili İçerikler