26 Aralık 2022

Her Ülkede Yılbaşı 1 Ocak Mıdır?

Yeni yıla sayılı günler kala gösterişli süslemeler, renkli ışıklandırmalar ile şehrin her bir yanı ışıl ışıl. Yeni yıl heyecanını sevdiklerimizle paylaşıyor, umut dolu bir yıla merhaba diyoruz.

Peki, yılbaşı bizim için ne ifade ediyor? Türkiye’de ve Dünya’da yılbaşı kutlamaları nelerdir? Yeni yıla girmeden bu soruların cevaplarına ve çok daha fazlasına gelin hep birlikte bakalım…

Noel ve Yılbaşı Arasındaki Fark Nedir?

Fransızca bir kelime olan Noel, Latince natalis (doğum) kelimesinden gelmektedir. Noel Hristiyanlar tarafından her yıl Hz. İsa’nın doğumu olan 25 Aralık’ta kutlanıyor. Kutlamalar 24 Aralık arefesinden başlayarak 26 Aralık’a kadar sürmektedir. Noel demişken Noel Babayı da unutmamak gerek. Uzun ak sakalları, kırmızı elbisesi, siyah kemeriyle akıllara kazınmış bir figür. 24 Aralık arefesinde evlere girerek çocuklara hediye bırakan, gerçekliği hakkında hala net bir bilgi bulunmayan efsanevi bir simgedir.

Dünyanın çeşitli yerlerinde noel kutlamaları Kasım ayının son haftasından Ocak ayının ilk haftasına kadar farklı geleneklerle sürmektedir. Bu dönem Noel Zamanı olarak bilinir. Almanya, Japonya, İzlanda, Polonya yeni yılı noelle karşılayan ülkelerden bir kaçıdır. Yılbaşı ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde Miladi takvime göre 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece olarak kabul edilmiştir. Tarihte ilk yılbaşı kutlaması M.Ö 46 yılında Julius Sezar ile başlamış ve günümüze kadar gelmiştir.

Yılbaşı ile Noel sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da temelde farklıdır. Noel Hristiyan aleminde dini bir bayram olarak kutlanırken; yılbaşı tüm dünyada çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlanır. Ancak her ikisinin de amacı; yeni yıl heyecanına ortak olmak. Yeni yıl dünyanın dört bir yanında Jingle Bells şarkısı söylenerek karşılanır.

Yılbaşı Çiçeği Nedir?

Yılbaşı denildiğinde akla kokina çiçeği gelir. Yemyeşil yaprakları arasında parlayan silcan adı verilen kırmızı meyveleriyle adeta göz kamaştırıyor. Kokina Yunanca bir kelimedir ve kırmızı anlamına gelmektedir. Kokina çiçeği doğal gibi görünse de meyve kısımları dikilerek hazırlandığından bir sonraki seneye kadar sağlam durabilmektedir.

Yıl boyunca eve bereket ve uğur getireceğine inanılıyor. Hatta inanılışa göre yılbaşı zamanı kim evine kokina çiçeği alır ve bir sene boyunca soldurmazsa o aile gelecek yıl yeni bir eve sahip olur.

Türkiye’de ve Dünyada Yılbaşı Kutlamaları Nelerdir?

Yılbaşı dünyanın çeşitli yerlerinde farklı biçimlerde kutlanılıyor. Türkiye’de 1 Ocak yılbaşı resmi tatil kabul edilir ve tüm çalışanlar izinli sayılır. Aralık ayının son gecesinde tüm ailenin bir arada olduğu uzun sofralar kurulur, çam ağaçları süslenir, hediyeler alınır, milli piyango çekilişi beklenir, oyunlar oynanır, çerezler yenir. Amaç keyifli vakit geçirmekten öte sevdiklerimizle yeni yıl heyecanına ortak olmaktır. Şehrin en kalabalık caddelerinde toplanılır, yeni yılın ilk saatlerine kadar coşkuyla eğlenilir. Saatler 00.00’ı gösterdiğinde hep bir ağızdan 10’ dan geri sayılarak yeni yıl havai fişekler eşliğinde karşılanır.

Dünyanın farklı yerlerindeki yılbaşı geleneklerine göz atacak olursak; Japonlar yılın ilk üç günü evde yemek yapmanın uğursuzluk getireceğine inandıkları için evlerde yemek pişmez. Hindistan’da çam ağaçları yetişmediği için mango ve muz ağaçları süslenir. İspanya’da saatler gece 00.00’ı gösterdiğinde 12 tane üzüm dilek dilenerek yenir. Meksika’da ise evleri farklı renklere boyama geleneği vardır. Her renge farklı bir anlam yüklenir. Örneğin yeşil parayı, kırmızı aşkı, sarı işi…

New York adeta uyumayan bir şehir. Times Meydanında yeni yılın ilk saatlerine kadar verilen büyüleyici konserler, renkli showlarla yeni yıla merhaba deniyor. Paris, Eyfel Kulesinin ihtişamının yanında muhteşem ışık ve sahne şovlarıyla doyasıya eğlenerek yeni yılı tüm coşkusuyla karşılıyor.

Dünya'da İlginç Noel Kutlamaları Nelerdir?

İsveç, noel kutlamalarının en sıra dışı yaşandığı ülkelerden biri. Her noel arefesinde kasabanın ortasına dikilen Yule Keçisinin yıl boyunca kötülüklerden koruyacağına inanılır. Tarihi 60’lı yıllara dayanan bu geleneğin garip yanı şudur ki her dikildiğinde kundakçılar tarafından ateşe veriliyor.

İtalya’da noel 24 Aralık- 6 Ocak arasındaki zaman diliminde karşılanır. Çalı süpürgesi ve sırtındaki çuvalıyla betimlenen Befana isimli cadının evlerin bacalarından girerek çocukların çoraplarına hediye koyduğuna inanılıyor.

İzlanda’da noel zamanı farklı bir gelenek vardır. Bu geleneğin adı Jolabokaflod. Aile bireylerinin birbirlerine kitap hediye etmesi geleneğidir. Tarihi 1940’lara dayanan bu gelenek ikinci dünya savaşında kâğıda ulaşmanın neredeyse imkânsız olduğu dönemden beri sürmektedir.

Son sözler..

Yılbaşı tüm dünyada farklı şekillerde kutlansa da hissedilen duygu ortaktır. 2022 yılına veda ederken yeni yılın hayallerinizin de ötesinde güzelliklerle dolu olması dileğiyle.Mutlu yıllar!

Diğer dünya ülkelerinin yılbaşı kutlamaları hakkında daha fazla bilgi almak için Ülkelere Göre Yılbaşı Kutlamaları Nelerdir? adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Görüntülenme