14 Ekim 2024

İlginizi Çekmeyen Derslerde Nasıl Motive Kalabilirsiniz?

Bölümünüzdeki her ders, ilginizi çekmeyebilir bu oldukça normal. Ancak, ilginiz olmasa dahi bu derslere karşı motive kalmak, başarılı olmanın anahtarıdır. Peki, öğrenciler ilgisini çekmeyen derslerde başarılı olmak için neler yapabilir?

Bu blog içeriğinde, üniversitede ilginizi çekmeyen dersler için motivasyon ipuçları paylaşacağız. Öğrenmek için okumaya devam edin!

SKS Tavsiye: Üniversitede Motivasyonu Yüksek Tutmanın Yolları

İlginizi Çekmeyen Dersler İçin 7 Motivasyon İpucusu

Üniversite hayatınız boyunca her dersi sevmeyebilirsiniz. Fakat, sevmesenizde başarılı olmanız gerektiği gibi önemli bir gerçek de söz konusu. Bu nedenle sevmeseniz bile her zaman o dersler için motive olmalısınız.

O halde, işte ilginizi çekmeyen derslerde motivasyonunuzu artırmaya katkı sağlayacak önemli ipuçları:

  1. Olumlu Düşünce Yapısına Sahip Olun
  2. Öğrenme Tekniklerini Deneyin
  3. Dersin Sosyal Taraflarını Öne Çıkarın
  4. Akademisyenlerden Destek Alın
  5. Küçük Hedeflerle İlerleyin
  6. Dersle İlgili Bağlantılarınızı Genişletin
  7. Pes Etmeyin

Aşağıda, ilginizi çekmeyen dersler için neler yapabileceğinize detaylarıyla birlikte yer verdik. Bu ipuçları, dersle olan etkileşiminizi artırmaya yönelik olup, motivasyonunuzu artırmanıza yardımcı olacaktır. O halde, hadi başlayalım!

1. Olumlu Bir Düşünce Yapısına Sahip Olun

İlginizi çekmeyen bu dersin sıkıcı ya da zorlayıcı olduğunu düşünmenin aksine, pozitif bir zihin geliştirmeye çalışın. Yani, “bu ders için ne yapabilirim?” ya da “bu dersten neler öğrenebilirim?” gibi kendinize bu tür sorular sorun. Bu sayede, derse ön yargıyla değil pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmış olursunuz.

2. Öğrenme Tekniklerini Deneyin

Herkesin farklı bir öğrenme stili vardır. Görsel hafızanız daha iyi olabilir ya da işitsel hafızanız sayesinde dersleri daha kolay akılda tutabilirsiniz. Kendi öğrenme şeklinizi belirleyerek, derse olan ilgi ve motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

Detaylı bilgi edinmek için Akılda Kalıcı Ders Çalışma Teknikleri Nelerdir? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Dersin Sosyal Taraflarını Öne Çıkarın

Yani, ders hakkında konuşabileceğiniz bir grup ortamı ihtiyacınız olan motivasyonu size verebilir. Grup halinde çalışmak, karşılıklı tartışmak dersi çok daha keyifli hale getirebilir. Dolayısıyla dersin sosyal taraflarını öne çıkararak arkadaşlarınızla birlikte motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

4. Akademisyenlerden Destek Alın

Bu derse ilişkin düşüncelerinizi ya da yaşadığınız zorlukları dersten sorumlu öğretim görevlisiyle paylaşabilirsiniz. Böylelikle karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak, dersin neden ilginizi çekmediğine dair bilgi edinebilirsiniz. Akademisyenlerin verdiği motivasyon ipuçlarını dikkate almak, yararınıza olacaktır.

5. Küçük Hedeflerle İlerleyin

Dersi bir bütün halinde düşünmek yerine, küçük hedeflere bölün. Yani amacınız, her hafta belli bir konuyu anlamak ve sınava yönelik çalışmak olsun. Böylelikle başarma duygusunu hissederek kendinizi motive edebilirsiniz.

6. Dersle İlgili Bağlantılarınızı Genişletin

Ders her ne kadar ilginizi çekmese de, bağlantılar kurarak derse olan alakanızı artırabilirsiniz. Edindiğiniz bilgilerin, gerçek dünyada ne işinize yarayacağını araştırabilirsiniz. Ya da dersin müfredatını ilginizi çeken farklı bir alanla bağdaştırmanın yollarını arayabilirsiniz.

7. En Önemlisi, Pes Etmeyin

Yazımızın buraya kadarki kısmında ilginizi çekmeyen derslerle karşılaşmanızın oldukça doğal olduğundan bahsettik. Ancak zorlandığınız anlarda pest etmek yerine, üzerine düşmek ve bu dersten geçmenin size yaşatacağı mutluluğu düşünmeniz, motive olmanızı sağlayacaktır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın SKS Blog’unu incelediniz mi? Hemen göz atın!


Görüntülenme