27 Haziran 2023

İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklara Öneriler

İlk defa yurt dışına çıkmaya hazırlanıyorsanız, birtakım endişelerinizin bulunması normaldir. Bu yazıda, yurt dışı deneyimi hakkında tüm merak edilenleri yanıtlıyoruz. Keyifli okumalar!

İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklara Öneriler

Yeni maceralara atılmak, birbirinden farklı kültürler keşfetmek ve rüya gibi bir tatil deneyimi için yola çıkmak… Yurt dışına ilk defa çıkacak kişilerin yaşadığı heyecan ve stresi tarif etmek bir hayli zor. Bu konuda birtakım endişelerinizin olması oldukça normal. Eğer siz de ilk defa yurt dışına çıkmaya hazırlanıyorsanız, doğru yerdesiniz!

Dünyanın her yerinde yepyeni kültürler ve bambaşka insanlarla tanışacağınız sayısız ülke bulunuyor. Yeni bir ülkeye doğru yola çıkarken bilmeniz gereken birkaç önemli detay var. Pasaport, vize, bavul, konaklama, bütçe.. hepsini hallettiniz. Peki ya, endişelerinizde bu yolculukta sizinle beraber mi ? Yanlış duymadınız. Yurt dışı seyahati bildiğiniz üzere sadece hazırlıktan ibaret değil. Bu yolculuk belki de hayatınızın en önemli kararı ve kendi sınırlarınızı aşacağınız çok önemli bir fırsat. Bu yolculuğa sayısız anı sığdıracağınızdan emin olun. Doğrularınız, yanlışlarınız veya kararsızlıklarınız olabilir. Ancak şunu unutmayın ki hata yapmadan doğrusunu öğrenmek olmaz. O yüzden korkularınızı bir kenara bırakın ve yurt dışı serüvenine siz de ortak olun.

O halde hazır mısınız? İlk defa yurt dışına çıkacaklar için önerilerle dolu yazımızı okumaya devam edin.

1- Pasaport ve Vize Sürenize Dikkat Edin

Yurt dışına çıkabilmek için ilk ihtiyacınız olan geçerlilik süresi dolmamış bir pasaport. Bu oldukça hassas bir konudur. Pasaport, bir başka ülkeye giriş yapabilmenizi sağlayan önemli bir kimliktir. Bugün 18 yaş ve üzerinde olan Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes pasaport çıkarabilme hakkına sahip. Yurt dışı seyahatlerinde pasaportunuzun geçerlilik süresi genellikle 6 aydır. Tabi bu sınırlama gittiğiniz ülkeye göre de değişiklik gösterebilir. Pasaportu hallettiniz, peki ya vize?

Farklı bir ülkeye giriş yapabilmek ve o ülkede konaklayabilmek için vizeye ihtiyacınız var. Vize, gideceğiniz ülkeye, kalacağınız süreye ve gidiş amacınıza göre değişiklik gösterebilir. Hatta bazı ülkeler vize için mülakat ve çeşitli evraklar isteyebiliyor. Vize şartlarına uymadığınız takdirde çeşitli cezai yaptırımlarla karşılaşmanız mümkün. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için planlı ve programlı ilerleyin. Başvuru sürecini en iyi şekilde tamamlayamaya çalışın.

2- Telefon Hattınızı Yurt Dışı Kullanımına Açtırın

Yurt dışına adım attığınız andan itibaren en çok telefona ihtiyacınız olacağını söyleyebiliriz. Burada önemli olan konu hattınızın yurt dışı kullanımına açık olup olmadığı. Yurt dışına ilk defa çıkanların unutmaması gereken en önemli kısım bu olabilir. Çünkü siz açtırmadığınız takdirde telefon hattınız yurt dışı kullanımlarına kapalıdır. Hal böyle olunca takdir edersiniz ki ne bir arama yapabilir ne bir mesaj atabilir ne de gelen aramaları yanıtlayabilirsiniz. Yurt dışı tarifeniz olmadan kullanıma devam etmek size epey bir maliyetli olacaktır. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için yolculuğa çıkmadan hattınızı yurt dışı kullanımına açtırmanızı öneririz. İkinci bir tercih olarak ise gittiğiniz ülkede yeni bir telefon hattı almak olabilir. Aksi takdirde gittiğiniz ülkede herşeyden bir haber dolaşan turist olup manzaraların fotoğrafını çekmekten başka bir şey yapamazsınız.

3- Seçtiğiniz Havayolu Şirketinin Bagaj Sınırını Kontrol Ettirin

Yurt dışı seyahatine çıkmadan önce hava yolu şirketinin maksimum valiz ağırlığını kontrol ettirin. Aksi takdirde henüz yurt dışına ayak basmadan stres katsayınız tavan yapabilir. Öncelikle ağırlık kapasitenizi öğrenip buna göre valiz hazırlamanızı öneririz. Her hava yolu şirketinin farklı valiz ağırlığı sınırı koyduğunu söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse Türk Hava Yolları, ekonomik sınıf bilet için 23 kg sınır koyarken business sınıf bilet için 32 kg sınır koymaktadır. Flypgs ise yurt içinde 15 kg, Kıbrıs ve yurt dışı seyahatları için 20 kg bagaj hakkı tanımaktadır. Valizinize kıyafetlerinizi ve diğer eşyalarınızı koyup el çantanıza ise önemli evrakları koymanızı öneririz. Böylelikle işiniz kolaylaşacaktır.

4- Kıyafetlerinizi Hava Durumuna Göre Seçin

Valiz hazırlarken mutlaka gideceğiniz ülkenin hava durumunu kontrol edin. Seçtiğiniz kıyafetler gideceğiniz ülkenin hava şartlarına uygun olmayabilir. Dolayısıyla yeni bir mağduriyetle karşılaşabilirsiniz. Kavurucu sıcaklarla veya ansızın yağan yağmurlarla karşılaşmanız olası bir durum. BU yüzden mevsim şartlarını göz önünde bulundurarak bir valiz hazırlayın. Ancak size tavsiyemiz çantanızda mevsimlik kıyafetler mutlaka bulundurun. Gündüzleri ne kadar sıcak olsa da akşamları bir o kadar soğuk olabilir. Bu yüzden her türlü hava koşulunu düşünerek bir valiz hazırlayın.

5- Konaklayacağınız Yeri İyi Seçin

İlk yurt dışı çıkışınızı aksilikle tamamlamak istemezsiniz. Bu yüzden planlı ve programlı olmak çok önemli. Yolculuğa çıkmadan önce kalacağınız otel veya pansiyonun konumuna ve sunduğu imkanlara dikkat edin. Yepyeni bir şehirde güne güzel başlamak oldukça önemli. Günün tüm yorgunluğunu geride bırakmak ve yeni bir motivasyonla seyahat rotanızı belirlemek sizi oldukça mutlu edecektir. Otelin lokasyonu, fiyatı ve güvenliği seçim yaparken işinizi kolaylaştıracaktır. Fiyatları karşılaştırarak bütçenize en uygun bir otel için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

6- Yanınıza Powerbank Almayı Unutmayın

Herşeyden önce şunu unutmayın ki yurt dışına çıkarken her türlü zorlukla mücadele etmek zorundasınız. Telefon, bugün hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası. Tüm işlerimizi bir tuşla halledebilir olduk. Gün içerisinde telefona sürekli ihtiyaç duyduğumuz için yanımızda şarj olması oldukça önemli. Ancak gittiğimiz her yerde priz bulmak mümkün değil. Dolayısıyla işimizi kolaylaştıracak taşınabilir bir şarja ihtiyacımız var. Telefonu aktif kullanan biri için 100 şarjın ortalama 6 saat yettiğini söyleyebiliriz. Günlük rutin işlerimizde bile hal böyle iken yurt dışında şarj sorunu ile karşılaşmamak için yanınızda bir powerbank olması artık şart diyebiliriz. Yurt dışı seyahatinizi kesintiye uğratmamak için şarj kapasitesi yüksek bir powerbank tercih etmenizi öneririz.

7- Yabancı Dilinizin İyi Olduğundan Emin Olun

Gittiğiniz ülkede iletişim kurabilmek oldukça önemli. İnsanlarla iletişim kurabilmek için konuştukları dili bilmeniz gerekmekte. Eğer şanslı iseniz bir Türkle karşılaşırsınız. Ama işler her zaman düşündüğünüz gibi gitmeyebilir. Eğer ufukta bir yurt dışı ziyareti varsa bir an önce dil öğrenmeye başlamanızı öneririz. En azından kendinizi ifade edebilecek veya size söyleneni anlayabilecek kadar dil bilmelisiniz. İngilizce bugün evrensel bir dil. İkinci olarak bilmeniz artık neredeyse şart.

Bunun üstüne gideceğiniz ülkeye göre bir dil öğrenmelisiniz. Şunu söylemek gerekir ki hiç bilmediğiniz bir ülkede anlaşılamamak kadar kötü bir his yok. Bu yüzden bir an önce dil öğrenmeye başlamanızı öneririz.

8- Yanınızda Kağıt Kalem Bulundurun

Yanımda ne de olsa telefonum var kağıt, kalem ne işime yarayacak diye düşünmeyin. Hiç bilmediğiniz bir yerde ve tanımadığınız binlerce insanla aynı ortamdasınız. Dolayısıyla tüm gün telefona ihtiyaç duyacaksınız. En basiti harita için mi telefona ihtiyaç duyacaksınız. Telefonunuzun şarjı bitebilir ve sadece insanlara sorarak gününüzü geçirebilirsiniz. Yanınızda kağıt kalem olması size oldukça yardımcı olacaktır. En basiti gittiğiniz yerlerle ilgili ufak detayları not almak isteyebilir, acil bir durumda hemen not almanız gerekebilir veya kalacağınız otelin lokasyonunu betimleyebilirsiniz.

Hazırladığımız bu içerikte yurt dışına ilk defa çıkacak olanlara değerli tavsiyelerde ve birkaç küçük ipucunda bulunduk. Umarız bu bilgiler, yurt dışı seyahatinizin rüya gibi geçmesine katkıda bulunur. Size verebileceğimiz en büyük tavsiye en değerli tavsiye, korkularınızı geride bırakın ve anın tadını çıkarmaya başlayın. Unutmayın rüya gibi deneyim sizi bekliyor.

Bavulları hazırlayın, yepyeni yerler keşfedin ve kendi sınırlarınızı kendiniz belirleyin!


Görüntülenme