06 Şubat 2023
Kariyer Planlama Nedir ve Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?
Kariyer, kişinin bulunduğu konumla ilgili görev ve sorumluklarını yerine getirmesi sonucu ortaya çıkan tutum ve davranışlardan oluşmaktadır.
Kariyer, kişinin çabası sonucu ortaya çıkan uzun dönemli bir bakış açısı olduğundan hedefe ve bu hedefe yönelik planlamaya odaklıdır. Peki, kariyer planı nedir? İyi bir kariyer planlaması nasıl yapılır?
Kariyer Nedir?
Kariyer kavramı dilimize Fransızca yarış yolu anlamına gelen ‘’carriere’’ sözcüğünden geçmiştir. Sözlük anlamına bakıldığında bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık anlamlarına gelmektedir. Bir diğer deyişle; bireyin iş yaşantısındaki niteliğinin artışı, akademik açıdan sürekli olarak ilerlemesi sonucunda deneyim ve saygınlık kazanmasıdır.
Kariyer Planlama Nedir?
Kariyer planlama, kişinin sahip olduğu bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ile belirlenen hedefe yönelik yükselme stratejilerinin planmasıdır. Kariyer planlama, bireyin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda ne yapılması gerektiğini gösteren önemli bir yol haritasıdır. Böylelikle bireyin karşısına çıkan fırsatları nasıl değerlendirmesi gerektiği konusunda daha etkin kararlar verebilmesini sağlamaktadır.
Kariyer planlama; zaman alan ve çaba gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle kariyer planması yapılırken en önemli husus bireyin yetenekleri doğrultusunda bir hedef belirlemesi ve bu hedefe yönelik kariyer geliştirme etkinliklerine yönelerek kendini geliştirme odaklı olmasıdır. Kariyer planlamasındaki esas amaç verimliliğin artırılmadır.
Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?
- Hedef belirleme ve genel değerlendirme
- Sektör ve departman belirleme
- Bireysel değerlendirme
- Hareket planı oluşturma
Kariyer planlaması yapılırken göz önünde bulundurulması gereken bu 4 adıma gelin daha detaylı bakalım.
İlk Adım: Hedef Belirleme
Kariyer planlamasının ilk adımı ulaşılmak istenilen hedefi ve zaman aralığını belirlemektir. Ne istediğiniz hakkında net olmalısınız. Hedeflerinizin aksamasına neden olabilecek engellere karşı hazırlıklı olup alternatif çözüm yolları geliştirilmelidir. Bu nedenle hedefler düzenli olarak gözden geçirilmelidir.
Yer Alacağın Sektörü Belirle
Planlamanın bir sonraki adımı sektör ve departman belirlemektir. Bu aşamada bireyin yer alabileceği sektörlere ilişkin genel bir değerlendirme yapması beklenir. Geleceğin hangi sektörde olduğunu ve bu sektörde yer alan eksiklikleri bilgi ve becerilerine göre tespit etmesi gerekir.
Zayıf ve Güçlü Yönlerini Belirle
Bu aşamada önemli olan kişinin öz eleştiri yaparak güçlü ve zayıf yönlerini belirlemesidir. Kişinin hedeflerine ulaşabilmesi kendini tanıyabilmesi ile mümkündür. Bu nedenle sahip olunan yetkinliklere göre kariyer planı geliştirmesi başarılı olmasını sağlayacaktır.
Hareket Planını Oluştur
Kariyer planlamasının son adımında birey verdiği kararlara yönelik bir hareket planı oluşturmalıdır. Bu aşamada belirlenen kısa ve uzun vadeli hedeflere yönelik stratejiler geliştirilmelidir. Kariyer seçiminde potansiyel firmalarla iletişime geçilip görüşmelere hazırlanılmalıdır.
Kariyer Planmasında Sıklıkla Yapılan Hatalar
- Net bir kariyer hedefinin olmaması.
- Güçlü ve zayıf yönlerin farkında olamamak.
- Yalnızca parasal faydalara odaklanmak.
- Geçici çözüm yolları aramak.
- Destek almadan ilerlemeye çalışmak.
- Yeniliklere açık olmamak.
- Kendi doğrularınız yerine başkalarının doğrularını uygulamak.
- Başarılı olamamaktan korkmak.
- Yetersiz bilgiye sahip olmak.
- Her başarısızlığın sorumluluğunu üzerine almak.
Kariyer planlama faaliyetlerinden verim alınabilmesi için öncelikle bireyin beceri ve güdülerini belirleyip buna yönelik hedefler belirlemesi gerekmektedir. Kariyer planlaması kişiye özel olup süreklilik ve çaba gerektirmektedir. Planlama aşamasında beklenmedik engellerle karşılaşılabilir. Bu engellerde karamsarlığa kapılmak yerine ne yapılması gerektiğini bilmek iyi bir kariyer planlaması ile mümkündür.
İyi bir kariyer planlaması hem yol gösterici hem ulaşılabilir nitelikte olmalıdır. Geleceğine yön vermek isteyen bireylerin mutlaka bir kariyer planlamasına sahip olması gerekmektedir.
Bu yazımızda kariyer planlamasının ayrıntılarına ve başarıya giden yoldaki önemine değindik. Siz de güçlü bir kariyer inşaa edebilmek için Kariyer Merkezi Daire Başkanlığımız ile iletişime geçebilirsiniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı
- Kadın Basketbol Takımımız Gruptaki İkinci Maçından Galibiyetle Ayrıldı