31 Mayıs 2023
Mezuniyet Sonrası İş Hayatı Önerileri
Eğitim hayatınız boyunca, geleceğinize yön verecek önemli bir döneme doğru hızla ilerliyorsunuz. Bugün dünyanın neresinde olursanız olun, üniversite mezuniyetinden sonra her öğrenci ortak bir sorunla karşı karşıya kalıyor: iş bulma mücadelesi.
Mezuniyet Sonrası İş Hayatı Önerileri
Eğitim hayatınız boyunca, geleceğinize yön verecek önemli bir döneme doğru hızla ilerliyorsunuz. Bugün dünyanın neresinde olursanız olun, üniversite mezuniyetinden sonra her öğrenci ortak bir sorunla karşı karşıya kalıyor: iş bulma mücadelesi. Son yıllarda nüfusün hızla artmasıyla beraber mezun öğrencisi sayısı artıyor ve bu da hayalini kurduğunuz pozisyonda çalışmayı daha da zorlaştırıyor. Sayısız mezun arasından kendinizi bir adım öne çıkarmak ve arzu ettiğiniz iş ortamına sahip olmak için becerilerinizi geliştirmeye yönelik adımlar atmalısınız. Peki bu adımlar nelerdir?
- Staj Programlarına Katılın
- Sosyal Ağlardan Faydalanın
- Sertifika Programlarına Dahil Olun
- Öğrenci Kulüplerinde Yer Alın
- Cv Hazırlayın
- İlgi Alanlarınızı Artırın
- Gönüllü Sosyal Sorumluluk Projelerine Katılın
Siz de ‘’mezun olmama çok az kaldı ama nasıl iş bulacağımı bilmiyorum’’ diyorsanız bu yazımız sizler için. Bu yazıda mezuniyet sonrası iş hayatınızı etkileyecek 7 önemli öneriyi ele alacağız. Gelin mezuniyet sonrası iş bulmak için nelerin yapılması gerektiğine birlikte göz atalım!
1- Staj Programlarına Katılın
Staj programları mezuniyet sonrası iş bulma sürecinizde önemli bir avantaj sağlayabilir. Staj yapmak size gerçek bir iş deneyiminin yanı sıra sektörün profesyonelleriyle önemli bağlantılar kurmanıza imkan sunar. Okulda öğrendiğiniz teorik bilgileri pratikte uygulayarak disiplinler arası çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Bu deneyimleri kazanmak rakipleriniz arasından sıyrılmanızı sağlayacaktır. Stajyer olarak çalışırken mezuniyet sonrası yer aldığınız sektörün beklentilerini daha iyi kavrayabilir ve daha geniş perspektifler edinebilirsiniz.
Bunun yanı sıra öğrenci değişim programı olan erasmusa katılma imkanı bulan öğrenciler için de mezuniyet sonrası bir çok kapı açılmaktadır. Öğrenci ne kadar donanımlı bir özgeçmiş ile işverenin karşısına çıkarsa iş bulma fırsat da aynı oranda artacaktır. Staj programlarına dahil olmak için okulunuzda bulunan kariyer merkezi ile iletişime geçebilir veya özel şirketlerle irtibat halinde olabilirsiniz. Unutmayın ki, staj yapmak arzu ettiğiniz kariyere ulaşmak için önemli bir adımdır.
Öneri Yazısı: Üniversitede Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalı?
2- Sosyal Ağlardan Faydalanın
Günümüz koşullarında nasıl ki internetsiz bir ortam düşünülmüyorsa, bu çağa ayak uydurmayan öğrenci de beklenmemektedir. Hangi ülkede olursanız olun, internete her an her yerden sağlayabilirsiniz. Özellikle mezuniyet sonrası dönemde öğrenciler iş bulma sürecinde sosyal ağ kullanımına önem vermesi gerekir. Bunun için en popüler uygulamaların başında Linkedln gelmektedir. Sektörde yer alan firmaların yer aldığı güncel toplulukları takip etmek ve sosyal ağınızı genişletmek işverenin gözünde sizi bir adım öne taşıyacaktır. Çok yakın bir gelecekte cv’nin yerine google arama motoru sonuçlarının geleceğini unutmayın.
3- Sertifika Programlarına Dahil Olun
Sertifika programları, sizin mevcut becerilerinizin gelişmesine ve belirli konulara yönelik daha kapsamlı bilgi kazanmanıza yardımcı olmaktadır. Sektörde en çok aranan becerilere odaklanma ve uzmanlık alanlarına yönelik yetkinlik kazanma fırsatı sunmaktadır. Cv’nizde sertifikalara yer vermeniz iş verenin dikkatini çok kolay çekmenizi sağlayacaktır. Bu da sizi diğer rakiplerinizden bir adım öne taşır. Ayrıca sertifika programları, sizi sürekli yeni birşeyler öğrenmeye teşvik edecek ve gelişime olan bağlılığınızı güçlendirecektir. Bunun için öncelikle çevrimiçi platformlarda yer alan sayısız sertifika programlarına göz atabilirsiniz. Bu programlara dahil olmak, kariyer yolculuğunuzda sizin daha donanımlı olmanızı sağlayacak ve dolayısıyla iş bulmanızı kolaylaştıracaktır.
4- Öğrenci Kulüplerinde Yer Alın
Yükseköğrenim kurumlarında öğrencinin ilgi alanlarına, hobilerine ve gelişimlerine yönelik çeşitli kulüpler bulunmaktadır. Bu kulüpler öğrencinin kendini daha iyi ifade edebilmesini sağlarken sosyal ve kültürel projelerdeki aktifliklerini de artırmaktadır. Kulüpler sayesinde yeni insanlarla tanışabilir, çeşitli etkinliklerle sektörün önde gelen işverenleriyle bir araya gelme fırsatı yakalayabilirsiniz.
5- Cv-Özgeçmiş Hazırlayın
Mezun öğrenciler için iş fırsatları eğitim gördükleri kuruma, ilgi alanlarına ve becerilerine göre değişmektedir. Rakipleriniz arasından sıyrılmanız CV (özgeçmiş)’inizde yer alan bilgilere bağlı olarak değişir. İşe alımlarda eğitim dolu bir özgeçmiş ile daha kapsamlı bir CV’ye sahip olmanın avantajını kullanabilirsiniz. Sertifikalarınız, yetkinlikleriniz, ilgi alanlarınız, stajınız, dil yeterliliğiniz ve okul bitirme derecenizin her biri işverenin gözünde önemli bir ölçüttür. Yetkinliklerinizi çeşitli detaylarla zenginleştirerek CV (özgeçmiş)’inizi detaylandırabilirsiniz. İş başvurularınızda sizi ön plana çıkaracak olan diğer bir unsur ön yazıdır. Ne kadar donanımlı olduğunuzu gösterecek ilgi çekici bir ön yazı yazarsanız işverenin sizi işe alma olasılığı da o kadar artacaktır. CV (özgeçmiş) hazırlarken üniversitenizde bulunan danışmanlık birim personellerinden destek alabilirsiniz.
6- İlgi Alanlarınızı Artırın
Eğitim hayatınız bitmeden kendinize yeni yetkinlikler kazandırmanız iş bulma sürecinde sizi artı puan kazandıracaktır. Yoğun ders temponuzun arasında kendinize yeni ilgi alanları bulmak için de epeyce zamanınız olacaktır. Okul içerisinde yer alan sosyal sorumluluktan yapay zekaya bir çok alanda kendinizi geliştirme imkanı bulabileceksiniz. Mezun olmadan önce kendinizi ne kadar çok keşfederseniz karşınıza gelen iş tekliflerini de kadar iyi değerlendirebileceksiniz.
7- Gönüllü Sosyal Sorumluluk Projelerine Katılın
Öğrenciliğiniz boyunca gönüllü projelerde yer almak sizi hem kişisel hem sosyal anlamda oldukça geliştirecektir. Okulunuzla veya çeşitli topluluklarla birlikte koordineli olarak yaptığınız projeler kariyer yolculuğunuzda önemli bir fırsat sunmaktadır. İş bulma sürecinde ülkemizde ve diğer Avrupa ülkelerinde gönüllülük esaslı projeler önemli bir unsurdur. İşverenler öğrencinin bilişsel donanımının yanı sıra sosyal çevreyle olan aktifliğini de görmek ister.
Mezuniyet sonrası süreçte iş hayatına atılmak oldukça heyecan vericidir. İstediğiniz iş ortamına sahip olmak için elbette sadece mezun olmanız yeterli olmayacaktır. Arzu ettiğiniz iş serüveninde ihtiyacınız olan ipuçlarını sizlerle paylaştık. Çok daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi