15 Mart 2022
Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü “Organik Tarımda Hedef; zararı en aza indirmektir” Konulu Etkinlik Gerçekleştirdi.
Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü’nün düzenlediği Zoom etkinliğine Biyolojik Bilimler Profesörü Tariq Butt konuk oldu. Swansea Üniversitesinde Zooloji ve Botanik alanında lisansını tamamlayan Butt, Organik tarımda pestisit yerine biyositlerin kullanılması hakkındaki çalışmalarını etkinlikte anlattı.
Swansea Üniversitesi'nde Biyolojik Bilimleri Profesörüolan Tariq Butt Botanik ve Zooloji alanında lisans derecesini ve ardından yaprak bitlerinin Mantar patojenleri alanında doktorasını tamamlamıştır. Swansea Üniversitesi'nde biyokontrol ve doğal ürünler (Biocontrol and Natural Products; BAP) grubuna liderlik etmektedir. Bu grubun amacı, küresel sosyo-ekonomik öneme sahip eklembacaklı haşerelerin kontrolü için sürdürülebilir, çevre dostu ürünler ve stratejiler geliştirmektir.
Tarıq Butt, yapılan etkinlikte Organik Tarım hakkında şu sözleri kullanmıştır; “Sürdürülebilir bir organik tarım için kimyasal madde kullanımına bir sınırlama getirilmiştir. Kimyasal pestisitlere alternatif yöntemlerden en önemlisi doğal düşmanların kullanıldığı biyolojik mücadele yöntemidir. Organik tarım, çevresel ve ekonomik olarak sürdürülebilir tarımsal üretim sistemini oluşturmayı amaçlayan bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Organik tarımda, biyolojik mücadele uygun diğer mücadele yöntemleri ile uygulandığında çok daha etkili sonuçlar vermektedir. Organik tarımda zararlılarla mücadele de hedef, zararlıyı tamamen ortadan kaldırmak değil zararlının zarar seviyesini en aza indirmektir. Bununla birlikte, organik tarım yapılan alanda bir üretim döneminde yetiştirilen bitkilerdeki zararlılarla mücadelede kullanılacak olan entomopatojenlerdir. Butt, bunun için Entomopatojenik mantarlar üzerinde çalışmaktadır. Entomopatojenik mantarlar böceklerin ve öldürmelerin bir paraziti olarak işlev görebilen veya onları ciddi şekilde devre dışı bırakan mantarlardır.” ifadelerine yer verdi.
Birleşik Krallıkta oldukça pahalı ve az bulunan kestane üzerinde yapmış olduğu çalışmalarda kestane biti ve kestane tortrix'in larvalarını Türkiye'de Aydın'daki bir kestane işleme fabrikasından elde etmiştir. Bunun yanı sıra Üsküdar Üniversitesi mezunlarından Yarkın Çetin ve Merve Gözdenur Demirbek, Butt ile çalışmalar yapmış ve bir makale yayınlamışlardır. Şu an ise Yarkın ve Merve İspanya ve İtalya’da doktora eğitimlerine devam etmektedirler.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü Temsilcileri bahar döneminde benzer etkinliklerin devam edeceğini bildirdi.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Büşra Akgül, Orman Yangınlarıyla Mücadelede Sahada Gönüllü Olarak Görev Aldı
- YKS Sonrası Ne Yapmalıyım?
- Öğrenci Dolaplarınızdan Eşyalarınızı Almayı Unutmayın! / Don’t Forget to Remove Your Belongings from Your Lockers!
- Üniversitemiz Spor Takımları Türkiye Şampiyonalarında Göz Doldurdu!
- SKS'DE MAYIS 2025
- Üniversitemizden 27 Öğrenci Kulübü ÜNİDES Proje Desteği Almaya Hak Kazandı!
- Code Arena
- Ebefest
- Cansağlığı - Yerli İlaç Firmaları Sempozyumu
- Sağlığa Multidisipliner Yaklaşım: İnovasyon ve Yapay Zeka Öğrenci Kongresi