13 Kasım 2023

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Nedir? Bölümleri Nelerdir?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, sayısal puan türünde öğrencilerini kabul eden dört yıllık lisans programlarını kapsamaktadır.

Peki, mühendislik ve doğa bilimleri fakültesi nedir? Hangi bölümler bulunmaktadır? Bu bölümlerin iş olanakları nelerdir? Nasıl bir eğitim hayatı sizleri bekliyor?

Çok daha fazlası yazımızın devamında. Keyifli okumalar dileriz!

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Nedir?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, matematik, fizik, kimya, biyoloji, mühendislik ve doğa bilimleri alanlarında dört yıllık eğitim veren akademik programları içermektedir. Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde eğitim verilmektedir. Ülkemizde pek çok üniversitede bu fakülte bulunmaktadır.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programlarının Amacı Nedir?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri programlarının amacı, teknik alanlarda uluslararası düzeyde bir eğitim vererek nitelikli uzmanlar yetiştirmektir. Öğrenciler seçmiş oldukları bölüme göre teorik ve uygulama bakımından ileri düzey bir eğitim alırlar.

Mühendislik bölümleri, mühendisliğin çeşitli disiplerine yönelik bir eğitim verirken, Doğa Bilimleri programları disiplinler arası inceleme ve araştırmalar yapar.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bölümleri

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde 9 bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler aşağıda belirtildiği gibidir;

1. Adli Bilimler (Türkçe)

2. Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce)

3. Biyomühendislik (İngilizce)

4. Elektrik - Elektronik Mühendisliği (İngilizce)

5. Endüstri Mühendisliği (İngilizce)

6. Kimya Mühendisliği (İngilizce)

7. Moleküler Biyoloji ve Genetik (Türkçe)

8. Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce)

9. Yazılım Mühendisliği (İngilizce)

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Çalışma Alanları

Mühendislik ve Doğa Bilimleri bünyesinde yer alan her bölümün kendine ait bir eğitim programı ve istihdam alanı vardır. Disiplinler arası araştırmalar yapılarak öğrencilerin alana yönelik bilgi ve birikimi artırılmaktadır.

Yazımızın devamında Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programındaki bölümleri ve çalışma olanaklarını açıklayacağız. Çok daha fazlası için okumaya devam edin!

Adli Bilimler Bölümü Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Adli bilimler bölümü, maddi delillerden yola çıkarak suç ve suçlunun tespitine yönelik yararlanılan tüm bilim dallarını kapsamaktadır. Olay yerinden delillerin bulunması, analiz edilmesi işlemi ve gerekli biçimlerde adli makamlara sunulması ceza muhakemesi hukuku üst başlığında alt bilim dalları oluşmasına sebep olmuştur.

Adli Bilimler mezunları, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı, Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespit Şube Müdürlüğü, Narkotik Şube Müdürlüğü, Adli Tıp Kurumu ve İnterpol Şube Müdürlüğünde çalışma olanağına sahiptir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir?Çalışma Alanları Nelerdir?

Bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılıma dair gerekli tüm işlemlerin öğretildiği dört yıllık bir lisans programıdır. Mühendisliğin çeşitli dallarını birleştiren multidisipliner bir bölümdür.

Bilgisayar mühendisliği mezunları, AR-GE, robotik sistem mühendisliği, siber güvenlik, web tasarım ve programcılığı başta olmak üzere pek çok alanda çalışma olanağına sahiptir.

Biyomühendislik Bölümü Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Biyomühendislik, biyolojik tasarım ve teknolojilere çeşitli analiz yöntemlerinin uygulandığı akademik bir lisans programıdır. Biyomühendislik mezunları, genetik analizlerin yapıldığı laboratuvarlarda, biyolojik üretim teknolojileri veya malzeme tasarımının yapılması, geliştirilmesi ve üretime hazır hale getirilmesi aşamalarında çalışabilirler.

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Elektrik - Elektronik Mühendisliğinin uygulama alanı oldukça geniştir. Bölümden başarıyla mezun olan kişiler, elektrik, bilgisayar, otomasyon ve robotik sistemler gibi alanlarda çalışma olanağına sahiptirler. Yalnızca elektrik ve elektronik değil mühendisliğin çeşit disiplinleriyle ilgili alanlarda da çalışabilirler.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Endüstri Mühendisliği mezunları, üretim ve hizmet sektörünün olduğu her yerde çalışma imkanına sahiptirler. Bu nedenle istihdam alanları değişkenlik gösterir. Lisans eğitimini başarıyla tamamlayıp mezun olan öğrenciler özel veya kamu kurumlarında çalışabilecekleri gibi yüksek lisans ve doktora yaparak uzmanlık alanlarını geliştirebilir ve akademik bir kariyer yapabilirler.

Kimya Mühendisliği Bölümü Çalışma Alanları Nelerdir?

Kimya mühendisliği mezunları, kamu/özel kurum ve kuruluşlarında çalışma olanağına sahiptir. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere dünyanın her yerinde endüstriyel, tarım, gıda, besin ve sağlık olmak üzere çeşitli alanlarda çalışma olanağına sahiptirler.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Çalışma Alanları Nelerdir?

Diğer tüm disiplinlerde olduğu gibi moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunları da kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda istihdam edebilmektedir. Tıbbi tanı merkezleri, laboratuvarlar, hastaneler, klinikler olmak üzere farklı iş olanaklarına sahiptirler.

Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir? Çalışma Alanları Nelerdir?

Yazılım Mühendisliği, yazılım ve mühendislik uygulamalarına dair dört yıllık bir akademik programdır. Bu bölümden mezun olan kişiler, yazılımın kullanıldığı her alanda çalışma olanağına sahiptir. Multidisipliner bir alandır ve teknik araçların etkin kullanımı esasına dayanır.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi hakkında detaylı bilgi için MBDF sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Daha fazla öğrenmek için Sks Blog’u takipte kalın!


Görüntülenme
İlgili İçerikler