02 Ağustos 2023
Öğrenci Kulüplerinin Sosyal Faydaları
Bu blog yazısında, öğrenci kulüplerine katılmanın sosyal faydalarını ve neden üniversite hayatının önemli bir parçası olduğunu keşfedeceğiz. Keyifli okumalar!
Öğrenci Kulüplerinin Sosyal Faydaları
Öğrenciler, eğitim hayatı boyunca farklı etkinliklerde yer alır. Bu etkinliklerden biri de öğrenci kulüpleridir. Öğrenci kulüpleri, dönem içerisinde düzenlenen etkinliklerle öğrencilere çeşitli deneyimler elde etme şansı verir. Bir öğrenci kulübü kurmak için aynı amaçlar doğrultusunda hareket edecek yedi kişiye ihtiyaç vardır. Bu yedi kişi bir araya gelerek yönetim kurulunu oluşturur. Bu yönetim kurulu, kulübün aktif olarak etkinlikler düzenlemesi ve üyeler arasında oluşacak iletişim aksaklıklarının önüne geçmesiyle yükümlüdür. Kulüp yönetiminde her öğrenci farklı görevlere sahiptir ve bu görevler kulübün sürdürülebilir olmasında önemli bir rol oynar.
1- Topluluk Duygusu Oluşturur
Aynı ilgi alanlarına sahip öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu öğrenci kulüpleri, topluluk duygusu oluşturma ve empati becerileri kazanmak için harika bir fırsattır. Kulüp üyeleri, benzer fikirlere sahip olma ve aynı değerlere önem verme noktalarında kendi aralarında bir bağ kurarlar. Oluşan bu bağ, kişilerarası aidiyet hissini güçlendirirken ekip çalışmasına olan yatkınlıklarını da artıracaktır. Bu sayede topluluğa karşı düzenlenen faaliyetlerde grup işi motivasyon artar. Birlikte hareket ettikçe öğrenciler kendilerini daha rahat hissedecek ve fikirlerini de aynı rahatlıkta belirtecektir. Böylelikle kişilerarası iletişim güçlenecek ve çatışmalar en aza inecektir.
2- Sosyal Bağlantıları Güçlendirir
Öğrenci kulüpleri öğretim üyeleri veya arkadaş çevresi arasında tanınırlığınızı artırmak için de fayda sağlar. Kulübün danışman hocasının yanı sıra etkinliklere katılan uzmanlar ile yakın ilişkiler kurabilir ve sosyal ağınızı genişletebilirsiniz. Sosyal bağlantılarınızın artması üniversite hayatı boyunca yalnızca akademik yönden değil sosyal açıdan da gelişimi sürdürecektir. Bu durum etkisini mezuniyet sonrası dönemde de gösterecektir.Bu nedenle gerek okul kişi gerekse okul dışı kişiler tarafından tanınmak, yeni arkadaşlık ilişkileri kurarak sosyal ağınızı genişletmek veya yeni iş fırsatları yakalamak için öğrenci kulüplerine dahil olmanızı öneririz.
İlginizi çekebilir: Öğrenci Kulüpleri Sosyal Becerileri Artırır mı?
3- Liderlik ve Yönetim Becerilerinin Geliştirir
Kulüplerin yönetim kurulunda veya düzenlenen etkinliklerinde aktif rol alan kişiler, liderlik ve yönetim becerilerini geliştirme fırsatı bulurlar.Kulüp üyeleri düzenlenecek olan herhangi bir etkinlik ile ilgili fikir alışverişinde bulunur ve buna yönelik birtakım kararlar alır.Bu süreç içerisinde öğrencilerin planlama, organizasyon ve faaliyete geçirme becerilerini gelişir. Görev dağılımları sayesinde öğrenciler, liderlik ve yönetim becerilerini geliştirerek daha özgüvenli bir tutuma sahip olurken sorumluluk alma becerilerini de geliştirebilir. Özgüven oluşumu ne kadar erken sürede oluşursa, ilerleyen dönem için o kadar avantaj sağlamaktadır.
4- Topluma ve Çevreye Katkıda Bulunur
Herhangi bir kulüpte olduğu gibi öğrenci kulüplerinde de asıl amaç topluma veya belli bir kesime hizmet sunmaktır. Dönem içerisinde öğrenciler hem topluma hem de çevreye yönelik çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer alırlar. Bu gönüllülük çalışmaları esnasında öğrencilerde empati kurma ve yardımlaşma becerileri gelişir. Topluma faydalı ve bilinçli bireyler kazanmanın yolu sorun ve çözüm odaklı bir stratejik ,ilerleme ile mümkündür.
5- Sorumluluk Alma ve Ortak Çalışmalarda Bulunmaya Teşvik Eder
Öğrenci kulüplerinde yer almak bireysel veya ekip çalışmalarında sorumluluk duygunuzu güçlendirmek için önemli bir fırsattır. Kulüp etkinlikleri belli bir düzen dahilinde ilerler ve burada yönetim kuruluna büyük görevler düşer. Ders temponuzla birlikte kulüp çalışmalarına vakit ayırmak için öncelikle sorumluluklarınızı belirlemek ve buna yönelik bir planlama oluşturmanız gerekir. Planlı bir şekilde ilerlemek, zaman yönetimi becerisi kazanmanızı sağlayacak ve bu da karar mekanizmanızı güçlendirecektir.
6- Empati Duygularını Geliştirir
Empati, bir başkasının hissettiği duyguları anlama ve onların açısından bakabilme becerisidir. Empati doğuştan kazanılan bir yetenek olmamakla birlikte dış çevrenin etkisiyle şekillenir. Öğrenci kulüpleri de bu becerilerin gelişmesi için bütüncül bir ortam hazırlar. Empatiyi kulübünüzün temel ilkesi haline getirebilir, buna yönelik atölye eğitimleri düzenleyebilir veya farkındalık çalışmaları düzenleyebilirsiniz. Empati odaklı etkinliklere katılım sağlayarak anlama, dinleme ve çözüm üretme gibi farklı beceriler kazanabilirsiniz. Özellikle sosyal sorumluluk projelerinde yer almak, empati duygusunun günlük yaşantınızın vazgeçilmez bir parçası haline getirebilir ve teşvik edici projeler için daha sağlıklı adımlar atmanızı sağlayabilir.
7- Üniversiteyi Tanıma Olanağı Sağlar
Üniversiteye yeni başladıysanız ve alışmakta zorluk yaşıyorsanız öğrenci kulüpleri sizin için en iyi yol göstericisi olacaktır. Kulüp içerisinde aynı ilgi alanlarına sahip farklı becerilere sahip çok sayıda kişiyle tanışacak ve okul çevrenizi genişleteceksiniz. Özellikle üst sınıf öğrencileri ile iletişim halinde olmak bölüm hakkında merak ettiklerinize daha kolay ulaşmanızı sağlayacak ve akademisyenlerle aranızdaki iletişimi güçlendirecektir.
Öğrenci kulüpleri, öğrencilerin üniversite hayatı boyunca hem kişisel hem sosyal açıdan gelişimini destekleyen en önemli platformlardandır. Öğrenci kulüpleri, ortak ilgi alanlarına sahip öğrencileri bir araya getirerek yeni sosyal bağlantılar kurmalarına yardımcı olur. Bu nedenle eğitim hayatınız boyunca kulüp etkinliklerinde yer almanızı ve sosyal çevrenizi genişletmenizi öneririz.
Üsküdar Üniversitesi güncel öğrenci kulüpleri hakkında detaylı bilgi almak için Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı
- Kadın Basketbol Takımımız Gruptaki İkinci Maçından Galibiyetle Ayrıldı