11 Ekim 2023
Öğrenciler Yeni Dönemdeki Hedeflerini Nasıl Belirlemelidir?
Yeni akademik yılın başlangıcında hedef belirleyebilmek her öğrenci için oldukça önemlidir. Başarıya giden yolun önemli bir kısmını hedefler ve hedeflere ulaşmak için yapılan planlamalar oluşturur. Bu blogda, üniversite öğrencilerinin yeni akademik yılda hedeflerini nasıl belirlemesi gerektiği hakkında tüm bilinmeyenleri ele aldık. Keyifli okumalar!
Öğrenciler İçin Hedef Belirlemek Neden Önemlidir?
Üniversite yılları, bireyin kendini tanıması için harika bir zaman aralığıdır. Güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek, yeteneklerini keşfetmek ve kariyer planlaması yapmak bu dönemde öğrencilerin en büyük sorumluluğudur. Bunun için ihtiyacınız olan en önemli şey ise doğru hedefler belirlemektir. Öğrenciler için hedef belirlemek, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Hedefleriniz gerçekçi, net, ölçülebilir olmalı ve belli bir zaman aralığını kapsamalıdır.
Yazımızın devamında hedef belirleme aşamalarını detaylıca inceleyeceğiz.
1. Geçmiş Dönemi Değerlendirin
Bir önceki dönemdeki performansınızı gözden geçirin. Çalışma metodunuz ne kadar etkiliydi? En başarılı ve en başarısız olduğunuz dersler hangisi? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar, yeni hedeflerinizi belirlemenin önemli bir adımıdır.
2. Hedef Belirleme Metodlarını Uygulayın
Hedef belirleme stratejilerini uygulamak öğrencilerin doğru hedefler belirleyebilmesi için çok önemlidir. Ölçülebilir, ulaşılabilir, belirgin, ilgili ve zaman kısıtlaması olan hedefler belirlemek, başarıya ulaşmanın temel unsurlarıdır. İşte tam da bu noktada Smart hedef metodu ön plana çıkıyor. Peki nedir smart metodu? Bir sonraki bölümde smart hedef metodunu inceleyeceğiz.
Smart Metotu Nedir?
Smart hedef metotu, hedeflerinin belirlenmesi ve yönlendirilmesi için çeşitli parametreleri içeren bir çerçevedir. Smart, ingilizce kökenli bir kelimedir ve her bir harfi bir farklı anlamı içermektedir. Bu bölümde smart metotunu oluşturan her bir bileşeni Türkçe karşılığıyla inceleyeceğiz.
S- Spesifik: Hedefleriniz olabildiğince net ve açık tanımlanmalıdır. Herkes için anlaşılabilir şekilde bir hedef tanımı yapılması gerekir.
M- Ölçülebilir: Hedefleriniz miktar veya sayı gibi belirli bir ölçümle tanımlanabilir olmalıdır.
A- Ulaşılabilir: Hedefleriniz, ulaşılabilir ve gerçekçi olmalıdır.
R- İlgili: Hedefleriniz ilgilerinizle paralel olmalıdır.
T- Zamana bağlı: Hedeflere zaman kısıtlaması konulmalıdır.
Smart Tekniği Örnekleri
Spesifik: Örneğin,’’İngilizce sınavından daha yüksek not almak için günde üç saat çalışmalıyım. Ayrıca geçen dönem nerelerde hata yaptığımı belirlemeliyim.’’ Bu tür belirgin ve hedef-sonuç odaklı cümleler kurmak, başarı oranınızı önemli ölçüde artıracaktır.
Ölçülebilir: Örneğin,’’Derslerdeki eksiklerimi belirlemeli ve bu eksikleri tamamlamak için iyi bir planlama yapmalıyım. Eğer yeterli olmazsa planımı gözden geçirmeliyim.’’ şeklinde cümleler kurarak hedeflerinizi izleyebilirsiniz.
Ulaşılabilir: Örneğin,’’Bir sonraki sınavda 10 puan daha fazla alacağım.’’ ya da ‘’Bir sonraki dönem her dersin notunu bir harf daha yükselteceğim.’’ şeklinde cümleler kurabilirsiniz.
İlgili: Örneğin, ‘’Erasmusa gitmek istiyorum ancak ingilizcem yeterli mi?’’ ya da ‘’Maddi imkanlarım buna el veriyor mu?’’ sorularına ilgili yanıtı vermelisiniz.
Zamana Bağlı: Örneğin,’’Finallerime daha bir ay var. O tarihe kadar konu tekrarı yapmalı ve eksiklerimi gidermeliyim. Bunun için sıkı bir çalışma temposuna gireceğim.’’ şeklinde hedef, zaman ve sonuç bildiren cümleler kurabilirsiniz.
3. Önceliklerinizin Neler Olduğunu Belirleyin
Hedeflerinizi belirlerken ilk olarak önceliklerinizi saptamalısınız. Derslerinizdeki başarınızı inceleyerek eksiklerinizin neler olduğu veya hangi alanda ilerlemek istediğinizi gözden geçirin. Önceliklerinizi belirledikten sonra hem zamanı hem hedeflerinizi daha iyi yönetebilirsiniz.
4. İyi Bir Plan Yapın
Hedeflere ulaşmanın özü iyi bir plan yapmaktır. Çalışma programları, ders çalışma stratejileri, sınav öncesi hazırlık konuları üzerine ister günlük ister haftalık olacak şekilde bir plan yapın. Planınızı daima güncel tutmalı ve sizin için ne kadar uyumlu olduğunu da takip etmelisiniz.
5. Destek Alın
Doğru belirlenmiş hedefler için çevrenizden destek alabilirsiniz. Akademisyenlerinizden, aile üyelerinizden veya arkadaşlarınızdan bunun için yardım talep edebilirsiniz. Eğer sizin için yeterli olmadığını düşünüyorsanız profesyonel bir destek almak isteyebilirsiniz.
6. Gelişiminizi Takip Edin
Hedeflerinizdeki ilerlemenizi belli aralıklarla gözden geçirin. Eğer olmanız gereken noktada değilseniz planlamanız üzerinde birtakım değişiklikler yapabilirsiniz. Bu sayede kontrollü bir şekilde ilerleyebilir ve hedeflerinize ulaşırken bireysel gelişiminizi de sürdürebilirsiniz.
7. Motivasyonunuzu Koruyun
Başarının önemli bir kısmını çoğu zaman için motivasyon oluşturur. Hedeflerinizi göz önünde bulundurun ve sonucunda ulaşacağınız noktayı düşünün. Hedeflerinize karşı olumlu bir tutum sergilemek motivasyonunuzu artıracaktır. Ayrıca bunun için ulaşılan her bir adım sonrası kendinizi ödüllendirebilirsiniz.
Yeni dönemde hedeflerinizle paralel bir çalışma temposu içerisinde olmak sizi başarıya götürecek en önemli unsurdur. Hazırladığımız bu içerikte, yeni eğitim-öğretim döneminde doğru hedefler belirlemenize yardımcı olacak bir rehber oluşturduk. Her zaman gelişime ve değişime açık olun. Yeni dönemin tüm öğrencilere başarı getirmesini dileriz!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Hemen inceleyin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı
- Kadın Basketbol Takımımız Gruptaki İkinci Maçından Galibiyetle Ayrıldı