15 Eylül 2023
Öğrencilerin Zihinsel Sağlıklarını İyi Hissetmelerinin Yolları
Hazırladığımız bu içerikte, öğrencilik yıllarında zihinsel sağlığı korumanın yollarını ve kendinizi iyi hissetmek için neler yapabileceğinizi detaylı bir şekilde ele alacağız.
Öğrencilerin Zihinsel Sağlıklarını İyi Hissetmelerinin Yolları
Öğrencilik hayatı kimi zaman zorlu dersler kimi zaman renkli etkinliklerle dolu bir süreçtir. Bu süreç içerisinde, fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel sağlığı korumak derslerdeki performansı artırmak için çok önemlidir. Kendinizi iyi hissetmek için sizi harekete geçiren bir uyarı olmasına gerek yok. Kendi yolunuzu kendiniz belirleyebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan en önemli şey bireysel ihtiyaçlarınıza yanıt olabilmektir.
İyi sağlık, çeşitli faktörlerin birleşimi ile oluşur ve etkisini uzun yıllar sürdürür. Yaş aralığınız kaç olursa olsun, akademik başarı için mutluluk şarttır. Zihinsel yoğunluğu bir kenara bırakıp refah seviyenizi yükseltmek için uygulayabileceğiniz sayısız rutin vardır. Önemli olan bu rutinlerin sürekliliğini sağlamak ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmektir.
Öğrencilik Yıllarında Zihinsel Sağlığı Korumanın Önemi
Zihinsel sağlık, hayatımızın her noktasında önemini koruyan en temel unsurlardan biridir. Genel olarak; duygusal ve sosyal iyi oluştur. Zihinsel sağlığı korumak, odaklanma güçlüğü ile başa çıkmak ve stresten arınmak için önemlidir.
İster akademi olsun, ister günlük yaşantı olsun her birey kendini iyi hissetmek ve zihinsel yorgunluğu bir kenara bırakmak için çeşitli çözüm yolları arar. Özellikle üniversite yıllarında bu çözüm önerilerine çok fazla ihtiyacınız olacak. Çünkü lisenin ardından daha kompleks bir eğitim sistemine adım atıyor ve yoğun stresli bir ortamda değişim ile karşılaşıyorsunuz. Peki, öğrencilik yıllarında zihinsel yorgunluğun üstesinden gelmede etkisi olan faktörler nelerdir?
- Stres Yönetimi ve Rahatlama Teknikleri
- Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersiz
- Yeni Sosyal Bağlantılar
- Kendinize Vakit Ayırma
- Olumlu İçsel Konuşma
- Uzman Desteği Alma
Yazımızın devamında bu maddeleri daha detaylı bir şekilde alacağız. Bunun yanında stres yönetimi için ihtiyacınız olan küçük ipuçları paylaşacağız.
1. Stres Yönetimi ve Rahatlama Teknikleri
Yoğun ders temposu, projeler derken öğrenciler için stres kaçınılmazdır. Bu stresi tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da azaltmak mümkün. Stres yönetimi sağlamak için bir hobi edinebilir, yoga yapabilir veya herhangi bir egzersize başlayabilirsiniz. Derin nefes kontrolü ile zihninizi dinginleştirebilir ve stresin sizi yönetmesinin önüne geçebilirsiniz.
2. Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersiz
Sağlıklı bir yaşam akademik performans üzerinde doğrudan etkilidir. Düzenli spor, ruh sağlığını iyileştirir ve gün içerisinde daha aktif olmanızı sağlar. Bu durum sağlıklı beslenme için de geçerlidir. Bol su içmek, mevsimlik meyve ve sebze tüketmek enerji seviyenizi yükseltirken aynı zamanda zihinsel performansın iyileşmesine de katkıda bulunur.
Sağlıklı yaşama dair çok daha fazla bilgi için Sağlıklı Yaşam Tarzı İçin Beslenme İpuçları yazımızı okuyabilirsiniz.
3. Yeni Sosyal Bağlantılar
Sosyal ilişkiler, bireyin zihinsel sağlığının korunmasında önemli bir ölçüttür. Jim Rohn’un uzun yıllardır aklımıza kazınmış önemli bir cümlesi var. ‘’İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalaması kadardır.’’ Bu deneysel bir takım araştırmalarla da kendini ispatlanmış bir sav. Bu nedenle sosyal bağlantılarınız sizi siz yapan esas faktörlerdir. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek ve duygularınızı paylaşmak için sağlıklı bir ortam şarttır. Sosyal çevreden izole olmak yerine toplum içine karışın ve size iyi gelecek bağlantılar kurun.
4. Kendinize Vakit Ayırma
Bireyin kendini tanıması, zihinsel rahatlama açısından oldukça önemlidir. Yapabileceklerinizin farkında olmak, ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi keşfetmek kendinize duyduğunuzu güveni artırabilir. Ayrıca, zihinsel sağlık, yaşam standartlarının iyileşmesinde de önemli bir unsurdur. Bu nedenle kendinize vakit ayırın, sınırlarınızı belirleyin ve bireysel gelişiminize önem verin.
5. Olumlu İçsel Konuşma
İçsel konuşmalar sayesinde yaşadığınız durum karşısında hissettiklerinizi aktarabilir ve olumsuz düşünceleri bir kenara bırakarak iyi oluş için çabalayabilirsiniz. Olumlu konuşmalar motivasyonunu etkiler ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Kendinize karşı kibar ve nazik bir tutum sergilemek çoğu meditasyon uygulamasının en temel unsurudur.
6. Uzman Desteği Alma
Zihinsel iyileşme sürecinde zorluklar yaşıyor ve bu durumu içselleştiriyorsanız profesyonel bir destek almanız önemlidir. Bir psikolog yardımıyla yaşadığınız sorunlara karşı çeşitli stratejiler geliştirebilir ve bireysel iyileşmeniz için gerekli desteği alabilirsiniz.
Sonuç olarak öğrencilik hayatı, sosyal, zihinsel ve duygusal açıdan büyüme sürecidir. Bu dönemde farklı zorluklarla karşılaşmak oldukça olası. Ancak verimli bir eğitim hayatı geçirmenin ilk koşulu zihinsel sağlığı korumaktır. Yukarıda sıralamadığımız ipuçlarını kullanarak eğitim hayatınız boyunca yaşayacağınız zihinsel zorlukların üstesinden gelmenizi diliyoruz. Öğrencilik hayatının, zihinsel farkındalığı ortaya koymak için harika bir zaman aralığı olduğunu unutmayın!
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın ilgili yazılarını incelemek için hemen tıklayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Diş Hekimliği Öğrenci Birliği Kulübü, "Diş Hekimliği Öğrencileri Tanışıyor" Etkinliği Düzenledi
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü, "Tech’e Tech ‘24" Etkinliğiyle Kulüp Üyelerini Buluşturdu
- Medikalde Teknobilim Kulübü, "Heykel Atölyesi" Etkinliğiyle Yıla Merhaba Dedi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü, "Hastane Ziyareti ve Çocuk Şenliği" Etkinliği Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Tarih Kulübü, Atatürk’ü Anma Etkinliği Düzenledi
- Endüstri ve Liderlik Öğrenci Kolu Kulübü, LinkedIn Eğitimi Düzenledi
- Havacılık ve Girişimcilik Kulübü'nün “Türk Hava Yolları ile Gökyüzüne Yolculuk" Etkinliğine Büyük İlgi
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencileri Anıtkabir Ziyaretinde!
- 2024-2025 Yılı Yeni Öğrenci Kulüpleri Koordinasyon Kuruluna Sunumlarını Gerçekleştirdi
- Öğrencimiz, Milli Kick Boksçu Yaren Çınar’dan Avrupa Üçüncülüğü Başarısı!