04 Temmuz 2023
Protein Bakımından Zengin Besinler Hangileridir?
Günlük beslenmenize protein bakımından zengin yiyecekleri dahil etmek, daha sağlıklı bir yaşam sürdürmenize yardımcı olabilir. Hazırladığımız bu içerikte, yüksek protein içeren besinlerin neler olduğuna, bu besinlerin insan sağlığı açısından etkilerine ve günlük tüketim miktarına yer vereceğiz.
Protein Bakımından Zengin Besinler Hangileridir?
Sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzına sahip olmak için içeriğinde yüksek miktarda protein bulunan besinleri tüketmek önemlidir. Vücudumuz,işlevselliğini sürdürebilmek için belli başlı besin ögelerine ihtiyaç duyar. Bunlardan biri de proteinlerdir. Proteinler, pek çok hayati fonksiyonun işlevini yerine getirebilmesi için oldukça önemli yapı taşlarıdır. Bu yüzden günlük gıda takviyesine proteinleri de dahil etmek gerekir.
Günlük beslenmenize protein bakımından zengin yiyecekleri dahil etmek, daha sağlıklı bir yaşam sürdürmenize yardımcı olabilir. O halde sağlıklı bir yaşam rutini oluşturmak için harekete geçmenin tam vakti. Protein dolu bir yolculuk sizleri bekliyor!
Protein Nedir?
Protein, yaşamın sürekliliği için vücut fonksiyonlarının işlevlerini yerine getirebilmesini sağlayan yapısal bileşenlerdir. Amino asitlerin bir araya gelmesiyle proteinler oluşur. Bir başka deyişle proteinin temel yapı taşı amino asitlerdir. Vücudumuzda toplam 20 çeşit amino asit bulunur. Bunların 9 tanesi temel (esansiyel) amino asitler olarak adlandırılır. Bunlar; fenilalanin, histidin, izolösin, lizin, lösin, metionin, treonin, triptofan ve valindir. Vücut tarafından üretilemeyen bu aminoasitlerdışarıdan besinler aracılığıyla vücuda alınmak zorundadır. Proteinlerkasların gelişimi, enzimlerin üretilmesi ve bağışıklığın desteklenmesi gibi pek çok önemli görevin işleyişinden sorumludur.Proteinlerin insan sağlığı açısından önemli görevlerinden birkaçı;
- Enzim ve hormonların üretimine yardımcıdır.
- Hücre gelişimini ve onarımını sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
- Kas ve kemik gelişimini destekler.
İşte günlük rutininize ekleyebileceğiniz protein bakımından zengin besinler;
1- Keten Tohumu
Bitkisel kaynaklı bir besin olan keten tohumu protein, omega-3 ve lif bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Bitkisel kaynaklı olması dolayısıyla özellikle vegan beslenenler arasında son zamanlarda oldukça popülerdir. Bir örnekle açıklayacak olursak, her 45 gram keten tohumunda yaklaşık olarak 15 gram protein bulunur. Keten tohumunu yemek ve salatalara ekleyerek, chia tohumuyla karıştırarak, kavurarak veya toz haline getirerek tüketebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında smoothie, salata ve hamur işlerinin üstüne dökerek daha besleyici hale getirebilirsiniz. Keten tohumunu hava geçirmeyen kaplarda saklayarak ilk günkü tazeliğini koruyabilir, mevsim her ne olursa olsun sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.
Öneri Yazısı: Beyin Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken Besinler
2- Ay Çekirdeği
Alıştırmalık sınıfında yer alan ay çekirdeği, içerdiği protein oranının yüksek olmasıyla dikkat çeker. Bu çekirdeklerin, sağlık için pek çok faydası bulunur. 100 gram ay çekirdeğinde yaklaşık 20 gram protein bulunmaktadır. Bu oldukça iyi bir oran. Ay çekirdeği, bitkisel kaynaklı besinler arasında en çok protein miktarına sahip besindir. Ay çekirdeğini yemeklere ve salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.
Ay çekirdeğinin insan sağlığına olan faydaları ise;
- Kasların büyümesi, gelişimi ve onarımına yardımcı olur.
- Tokluk hissi oluşturur ve yeme isteğini azaltır.
- Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- İltihap gidericidir.
3- Yumurta
Kahvaltıların ve hamur işlerinin vazgeçilmesi yumurta, protein oranı yüksek gıdaların başında gelir. Yumurtanın sarı kısmı vitamin ve mineral bakımından zenginken, beyaz kısmı yoğun miktarda protein içerir. Temel amino asitler, protein oluşumunu sağlayan asıl bileşiklerdir. Bunu da alabileceğimiz en iyi besin yumurtadır. Bir tam yumurtadaki toplam protein miktarı yaklaşık olarak 10 gramdır. Bu miktar yumurtanın beyazında 7-8 gram iken,sarısında 2-3 gramdır. Dolayısıyla sporcular arasında da yumurta yaygın şekilde tüketilmektedir.
4- Süt ve Süt Ürünleri
Besin içerikleri ve protein bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, protein ihtiyacımızı en iyi karşılayacağımız besinlerdendir. Süt ürünleri aynı zamanda iyi birvitamin, mineral ve kalsiyum kaynağıdır. 100 ml süt ortalama 3-4 gram protein, 100 gram yoğurt 3-5 gram arasında değişen protein, 100 gram peynir ise yaklaşık 20-22 gram protein içerir. Süt ve süt ürünlerinin tüketimi kas gelişimi, güçlenmesi ve onarılması için önemlidir. Yapılan araştırmalarda gelişim çağında süt ürünleri tüketen çocukların daha sağlıklı ve güçlü kemik yapısına sahip olduğu görülmektedir.
5- Baklagiller
Baklagiller içerdiği yüksek protein miktarı ile ön planaçıkarlar. Nohut, mercimek, fasulye ve barbunya besin değeri en yüksek baklagillerdir. Protein miktarının yanı sıra içerdiği lif bakımından da oldukça zengindir. Baklagil çeşitlerinin içerdiği protein miktarlarına bakacak olursak; 100 gram nohut 19-20 gram protein, 100 gram mercimek 9-10 gram protein, 100 gram fasulye ise 7-10 gram protein içermektedir. Kaliteli protein içeriği ile bilinen baklagillerin sağlığa faydaları;
- Açlık hissini yatıştırarak kilo kontrolü sağlar.
- Sindirim sistemi sağlığını korur.
- Kasların güçlenmesi ve onarılmasına yardımcı olur.
6- Deniz Mahsulleri
İçerdiği protein bakımından zengin olan deniz ürünleri, sağlıklı yaşam rutininin önemli bir adımıdır diyebiliriz. İster kabuklu ister kabuksuz olsun her bir deniz mahsulü ayrı protein oranına sahiptir. Bu sayedevücudumuzun ihtiyacı olan amino asitlerin oluşmasına katkıda bulunur.Protein bakımından zengin deniz ürünleri arasında somon, karides, yengeç, ıstakoz, uskumru, levrek, lüfer ve ton balığı bulunur. Omega-3 kaynağı olan balık, yüksek oranda protein içerir. 100 gram somon, ıstakoz ve karideste yaklaşık olarak 20-25 gram protein bulunmaktadır.
7- Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği içerdiği yüksek protein miktarının yanı sıra iyi bir omega-3, magnezyum ve çinko kaynağıdır. Kuruyemişler arasında en çok protein bulunan ve yağ içeren besin kabak çekirdeğidir. 100 gram kabak çekirdeğinde yaklaşık 20-25 gram protein bulunur. Bu besini salatalarınıza ekleyerek daha besleyici hale getirebilir, günlük protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kabak çekirdeği içerdiği lif, antioksidan, demir, çinko ve yağlar ile kalp sağlığını destekler, kas kütlesini korur ve hayati fonksiyonları sürdürülebilir kılar.
Gün içerisinde protein bakımından zengin besinler tüketmek, sağlık yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. Özellikle sporcuysanız ve kas yoğunluğunuzu artırmak için çabalıyorsanız bu besinlerin tüketimine dikkat etmenizi öneririz.Her besin içeriğinden yeteri kadar protein almak, beslenme düzeninin oluşmasına katkıda bulunur. Bu yazımıza kulak vererek siz de sağlıklı yaşamın kapılarını aralayabilirsiniz.
Peki, sizin sağlık rutininiz belli mi?
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Okul Ortamında Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler
- Üsküdar Üniversitesi’nde Dönemin İlk Öğrenci Kulüp Standları Açıldı
- İlginizi Çekmeyen Derslerde Nasıl Motive Kalabilirsiniz?
- Üniversiteye Yeni Başlayanlar İçin Faydalı İpuçları
- Üsküdar Üniversitesi 2024-2025 Dönemi Spor Takımları Seçmeleri Takvimi
- Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Kulüp Başvuruları Başladı!
- Kısmi Zamanlı Çalışma ve Yemek Bursları
- Üniversitenin İlk Haftasında Yapılan 5 Büyük Hata
- Üsküdar Üniversitesi Spor Takımlarını Yeni Oyuncularla Güçlendiriyor
- Üniversitede Motivasyonu Yüksek Tutmanın Yolları