07 Temmuz 2023

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Bu yazıda, sağlıklı yaşama dair merak ettiğiniz pek çok konuya değineceğiz. İşte size ilham vermesini dilediğimiz besin rehberi!

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Kaliteli bir yaşam sürdürmek ve güne zinde başlamak hepimizin en temel ihtiyacıdır. Besin tercihleri, vücudumuzun ne derece sağlıklı olduğunun kanıtıdır. Sağlıklı bir beslenme rutini ile uzun süre enerjinizi koruyabilir, sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilirsiniz. Ancak yorucu çalışma temposundan sağlıklı beslenme için yeterli zamanı ayırmak her zaman düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir. Peki, günlük beslenmenize dahil ettiğiniz besinlerin sağlığınıza etkilerini hiç düşündünüz mü?

Sağlıklı kalabilmek için gün içerisinde tüketilen besinlerin protein, vitamin, mineral ve diğer besin ögeleri bakımından yeterli olduğuna dikkat edilmelidir. Günlük beslenme alışkanlıklarının belli bir düzene kavuşması vücudunuz için yapacağınız en büyük iyilik olacaktır. Beslenme rutini oluştururken ilk olarak vücudunuzun ihtiyaçlarını bilmelisiniz. Bu noktada bir sağlık danışmanından destek almanız gerekebilir.

Sağlıklı Kalabilmek İçin Neler Yapmalıyız?

Sağlıklı bir beslenme rutini oluşturmak, vücut şeklinin korunması ve çağın hastalığı olarak nitelendirilen obezitenin önlenmesi için çok önemlidir. Vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri tüketmek sizi hastalıklardan koruyacak ve kontrolsüz kilo alımının önüne geçecektir. Gelişim çağından yaşlılık sürecine kadar vücudun ihtiyaç duyduğu besinler değişir ve gelişir. Burada önemli olan her besinden yeterli miktarda tüketmektir. Sağlıklı beslenme, uzun ve refah seviyesi yüksek bir yaşam sürmenin temel unsurudur. Sağlıklı bir yaşam sürdürmenize yardımcı olacak beslenme önerilerini sizler için derledik. Bu öneriler için yazımızın devamına geçelim.

Zengin protein içeriğine sahip besinleri öğrenmek için Protein Bakımından Zengin Besinler Hangileridir? Yazımıza göz atabilirsiniz.

1- Günlük 3 Öğün Beslenin

Sağlıklı bir beslenme rutini için ilk olarak sabah, öğle, akşam olmak üzere günlük 3 öğünü tamamladığınızdan emin olun. Öğün atlamak, bir sonraki öğüne kadarki zaman içerisinde yorgunluk hissine ve baş ağrılarına yol açar. Uzun süre açlık hissi yaşayacağınız için bundan sonraki öğünde her zamankinden daha fazla yeme ihtiyacı hissedeceksiniz. Bu da bilinçsiz kilo alımının yanı sıra sağlığı da olumsuz etkileyecektir.

2- Günlük Ortalama 3 Litre Su İçin

Özellikle yaz aylarında her zamankinden daha çok terleriz. Bu da sıvı ihtiyacımızı artırır. İnsan, yaşamı suya ihtiyaç duyar. Herşeysiz olur ama susuz olmaz diyebiliriz. Vücudun sıvı dengesinin korunması için günlük su tüketim miktarı çok önemlidir. Bu nedenle uzmanlar günde en az 2 litre ortalama ise 3 litre su tüketilmesini önerir.

3- Bol Bol Sebze ve Meyve Tüketin

Sağlıklı yaşam için farklı renklerde sebze ve meyve tüketilmesi gerekir. Mevsiminde tüketilen meyvelerin sağlık için benzersiz faydaları vardır. Uzmanlar kalp damar hastalıkları için kırmızı renkleri meyveleri, kas ve kemik sağlığı için yeşil renkli besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurgular. Meyve tüketerek sağlığınızı kontrol altına alabileceğinizi unutmayın.

4- Günlük Yağ Tüketimi Sınırlandırın

Tüketilen yağ miktarının ne kadar sağlıklı olduğunuzu belirleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle hayvansal kaynaklı margarin ve tereyağlarının tüketiminizi kontrol etmeniz gerek. Bunların yerine bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tüketilmelidir. Gün içerisinde yediğimiz pek çok besinde yoğun miktarda yağ bulunur. Hamur işlerinin yanı sıra abur cubur olarak tükettiğimiz besinler de yağ bakımından zengindir. Yağ ölçülü tüketimde faydalı olsa da bu tür yiyeceklerde kendinizi sınırlandırmanızı öneririz. Daha sağlıklı bir yaşam için yağ içeren besinlerin tüketimini azaltmalısınız.

5- Süt ve Süt Ürünlerini Tüketin

İçeriğinde bulunan yüksek protein miktarı ile ön plana çıkan süt ve süt ürünlerini, anne sütünden itibaren her yaşta tüketmek gerekir. Beslenme düzeninize süt, peynir, yoğurt, ayran gibi besinleri eklemeyi alışkanlık haline getirin. Bu besinleri tüketmek kardiyovasküler sistemi koruyarak bağışıklığı güçlendirir.

6- Ekmek Tüketimini Azaltın

İçeriğinde yüksek oranda karbonhidrat bulunan ekmek, çoğu insanın beslenme rutininin önemli bir parçasıdır. Ancak ekmeğinde aşırısından kaçmak gerek. Aşırı miktarda ekmek tüketimi, kontrolsüz kilo alımına, şeker hastalığına, sindirim rahatsızlıklarına ve obeziteye yol açar. Bu yüzden ekmek tüketimini sınırlandırmak gerek. Daha sağlıklı bir yaşam rutini için gluten içermeyen besin kaynaklarına yönelmelisiniz. Bu demek değildir ki, ekmek hayatımızdan tamamen çıkmalı. Tam tahıllı veya kepekli ekmek ürünlerini tercih etmek beyaz ekmeğe nazaran daha besleyicidir. Vücut formunuza ve temel ihtiyaçlarınıza uygun bir beslenme rutini oluşturarak aktif bir yaşam tarzına sahip olabilirsiniz.

7- Zararlı Alışkanlıklarınızı Bırakın

Kendinizi iyi hissetmek ve gün içerisinde daha enerji dolu olmak için sizi aşağıya çeken zararşı alışkanlıklardan bir an önce kurtulmalısınız. Bu tür alışkanlıklarınızın gün veya hafta içerisindeki tüketimini azaltmak sağlığınız için atacağınız en büyük adım olacaktır.

8- Aşırı Tuz Tüketiminden Kaçının

Her yemeğin olmazsa olmazlarından biri olan tuzun aşırı miktarda tüketilmesi, kalp-damar hastalıklarının oluşma riskini artırır. Özellikle bu tür hastalıklara eğilimi olan kişilerin tükettikleri tuz miktarını kontrol etmesi gerekir. Yemeklerdeki tuz miktarı azaltılmalı ve çoğu şeyde olduğu gibi tuz tüketiminde de aşırıya kaçılmamalı.

9- Kilo Kontrolünü Sağlayın

İdeal vücut formuna ulaşmak, daha sağlıklı görünmenizi sağlayacak ve hastalıklara karşı direncinizi artıracaktır. Bunun için besleyici gıdalara yönelmeli ve aşırı yemek yemeden kaçınmalısınız. Sağlık rutininiz yalnızca beslenmeyle değil sporla da desteklenmelidir. Vücut kitle indeksinizi öğrenerek obezite riskine karşı tedbirli olabilirsiniz.

Obezite Hakkında Bilgi Almak İçin: Obezite Bir Hastalık Mıdır? Obezite Sebepleri Nelerdir? İçeriğimize göz atabilirsiniz.

10- Besleyici Atıştırmalıklar Tüketin

Öğünler arasında açlığınızı yatıştırmak için besleyici atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Ceviz, fındık, fıstık, kaju gibi besinler hem sağlıklı hem besleyicidir. Bu besinlerin tüketimi kan şekerinizi dengeleyecek ve gün içerisinde enerjinizi düşürmeyecektir. Günlük beslenme rutininize farklı besin ögelerini dahil ederek daha sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.

Sonuç olarak, sağlıklı kalabilmek için farklı besin gruplarından yiyecekleri beslenme rutininize dahil etmeniz gerekir. Sağlıklı yaşam yalnızca beslenmeden ibaret değildir. Spor ve çevresel faktörlerin de etkisi büyüktür. Önemli olan kendiniz için en iyi beslenme planını oluşturmak ve aşırıya kaçmamaktır. İşte şimdi sağlıklı bir yaşam için harekete geçmenin tam vakti.


Görüntülenme