08 Eylül 2023
Sosyal Hayat ve Akademik Dengenin Sırrı
Hazırladığımız bu içerikte, okul ve sosyal hayat arasındaki dengenin nasıl korunacağına dair ipuçlarını keşfedeceğiz. Keyifli okumalar dileriz!
Sosyal Hayat ve Akademik Dengenin Sırrı
Üniversite hayatı boyunca öğrenciler yeni sorumluluklar tarafından sıklıkla uyarılıyor. Bu sorumlulukları yönetmek bazen zorlayıcı olsa da aslında göründüğü kadar korkutucu değildir. Hazırladığımız bu içerikte, okul ve sosyal hayat arasındaki dengenin nasıl korunacağına dair ipuçlarını keşfedeceğiz. Peki, akademik hayatla sosyal hayat arasındaki dengeyi nasıl kuracağınızı biliyor musunuz?
- Zamanın Gerisinde Kalmayın
- Yapılacaklar Listesi Hazırlayın
- Önceliklerinizi Belirleyin
- Eğlenmek İçin Vakit Ayırın
- Faaliyet Alanlarınızı Belirleyin
- Kendinize Vakit Ayırın
Sosyal ve akademik hayat arasındaki dengesi sağlamak için yapmanız gerekenleri listeledik. Şimdi bu maddeleri daha detaylı inceleyelim.
1. Zamanın Gerisinde Kalmayın
Zamanı etkili bir şekilde yönetmek kişisel bir sorumluluktur. İster yetiştirmeniz gereken bir ödev olsun, ister katılmanız gereken bir etkinlik olsun zamanı iyi yönetebildiğiniz takdirde başarılı olabilirsiniz. Her zaman herşeye yetişecek vakti bulamayabilirsiniz. Ancak doğru bir planlama ile her şey mümkün. Sınavlara son gün çalışmak, ödevleri son gün teslim etmek veya son anda yapılan hataları farketmek. Bunlar çalışma hevesinizi kıracak en önemli faktörlerdir. Dolayısıyla geç kalmayı bir alışkanlık haline getiren insanlar, daha seri olabilmek ve işlerini zamanında halledebilmek için kendilerini motive edecek şeylere yönelirler. Eğer sizde zamanın gerisinde kalıyor ve istediklerinizi yapamıyorsanız aynı rutini kendiniz için de uygulayabilirsiniz. Zaman yönetimi her üniversite öğrencisinin edinmesi gereken mutlak bir beceridir.
İlginizi Çekebilir: Üniversitede Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalı?
2. Yapılacaklar Listesi Hazırlayın
Gün içerisinde yapmanız gereken bir çok iş var. Bunun arasında yapmayı unuttuklarınız elbette oluyor. İhtiyacınız olan en önemli şey bir planlama yapmak. Günlük, haftalık veya aylık hiç farketmez yapmanız gereken tüm işleri bu planlama kaydedin. Daha sonra bunu göreceğiniz bir yere koyun. Bu sayede gün içerisinde bu listeye ne kadar maruz kalırsanız unutma oranınız da o kadar düşecektir. Herhangi bir ödev olabilir, ev işlerinizi yapmak olabilir veya bir sanat koleksiyonunu gezmek olabilir. Yaptığınız iş her ne olursa olsun bu işleri tamamlamak için kendinize yapılacaklar listesi oluşturun.
3. Önceliklerinizi Belirleyin
Yapılacaklar listenizi oluşturdunuz, peki öncelikleriniz neler?
Her şeyden önce bir öğrenci olduğunuzu unutmayın. Dengelemeniz gereken bir sosyal hayatınız ve akademik performansınız var. Bu döngü arasında önceliklerinizi belirlemek üzerinizdeki yükün hafiflemesini sağlayacaktır. İster ödevinizin son teslim tarihi olsun ister arkadaşınızın doğum günü olsun hangisinin daha önemli ve öncelikli olduğuna karar verin. Bu sayede hiçbir şeyi aksatmadan her yerde olabileceksiniz. Okul ve sosyal yaşantı arasındaki dengeyi koruyacak esas unsurun öncelikleriniz olduğunu göz önünde bulundurun.
4. Eğlenmek İçin Vakit Ayırın
Çoğu zaman gününüzün tamanını okulda harcayabilir ve sosyalleşmek için yeterli zamanı ayıramayabilirsiniz. İkinci plana attığınız şeyler çoğu zaman sizi asıl motive edecek şeyler olduğu halde başaramamanıza neden olabilir. Üretkenliğinizi artırabilmek için eğlenmeye her zaman ihtiyacınız var. Hobileriniz, yetenekleriniz veya ilgi alanlarınız bunların hepsi zihninizi daraltan düşüncelerden kurtulmanız ve kendinizi mutlu etmeniz için bir seçenektir. Dolayısıyla üniversite hayatı sabahlara kadar ders çalışılan kütüphane masalarından ibaret değildir. Mutlu olduğunuz takdirde başarının peşinizden geleceğini unutmayın!
5. Faaliyet Alanlarınızı Belirleyin
Üniversite kampüsleri, zenginleştirilmiş tasarımı ile öğrencilerine pek çok fırsat var. Spor salonu, kariyer merkezi, öğrenci yurtları derken kampüs içerisinde kendinize ait pek çok yer bulacağınız aşikar. Yoğun bir ders programınız varsa, sosyal faaliyetlerinizi ikinci plana atmak isteyebilirsiniz. Ancak önemli olan tüm bunlara rağmen kendinizi keşfetmek ve yeteneklerinizin farkına varmak. Bu nedenle okulunuzdaki organizasyonlara, müsabakalara veya etkinliklere katılmak faaliyet alanınızı belirlemek için iyi bir fikir olabilir.
6. Kendinize Vakit Ayırın
Eğer ailenizde uzakta okuyorsanız çoğu işinizi kendiniz halletmek zorunda kalırsınız. Eğer derslere gösterdiğiniz çabanın farkında ve istediğiniz sonuçları alıyorsanız başarının yalnızca sizin elinizde olduğunu unutmayın. Ancak başarılı olmak demek yalnızca sınavlardan yüksek not almak demek değildir. Kendinize vakit ayırmak, ders stresinizi azaltabilir ve zamanı daha etkin yönetebilirsiniz. Bu sayede üniversite hayatınız boyunca kendinizi idame ettiremeyi öğrenebilir ve sorumluluklarınızın farkına varabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken yoğun bir tempoya da ihtiyacınız yok. Ders aralarında arkadaşlarınızla vakit geçirebilir veya çalışmaya kısa bir mola vererek kendinizi vakit ayırabilirsiniz.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına da göz attınız mı? Hemen okuyun!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi
- Uykusuzluk ve Yoğun Ders Programıyla Baş Etme Yöntemleri
- Final Sınavına Nasıl Hazırlanılır? Etkili Çalışma Stratejileri
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Afet Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü Veri Bilimi ve Yapay Zeka Konulu Söyleşi Düzenledi
- Adli Bilimler ve Ceza Adaleti Kulübü Online Mezun Buluşması Gerçekleştirdi
- Cansağlığı Kulübü Öğrencilerle İlk Buluşmasını Gerçekleştirdi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü’nden Zaman Yönetimi ve Sınav Stresi Konferansı