13 Mart 2024

Üniversite Öğrencileri İçin Stres Yönetimi ve Mental Sağlık

Bir öğrenci olarak stresli hissettiğinizde rahatlamak için neler yapıyorsunuz? Günlük rutinleriniz stresle başa çıkmanıza yardımcı oluyor mu? Ya da stresin sosyal bağlantılarınızı etkilediğini düşünüyor musunuz?

Gün içerisinde siz farkında olmasanız bile çok fazla stres yapıyor olabilirsiniz. Sabahın ilk saatlerinden gece uyuyana kadar ki süreçte farklı insanlarla bir araya geliyor ve aynı ortamda bulunuyorsunuz. Aslında stres ve mental sağlık sürekli duyduğumuz terimler. Sorumluluklar arttıkça stres seviyeniz de artacaktır. Önemli olan bu iki terim hakkında fikir sahibi olmaktır.

Bu yazımızda öğrenciler için önemli ipuçlarını ele alacağız. Hazırsanız gelin başlayalım!

1. Stres Faktörlerinin Tanınması ve Anlaşılması

Bulunduğunuz ortam ne kadar sorumluluk getiriyorsa bir o kadar da streslidir. Burada önemli olan nokta stresi neyin veya nelerin tetiklediğini bilmektir. Öğrencilerde strese neden olan faktörler arasında akademik çalışmalar, mali zorluklar, arkadaş ilişkileri ve planlama yetersizliği yer alır.

Stresli hissetmenize neden olan şeyin bilmeden nasıl bir çözüm yolu bulabilirsiniz? Ya da stres kaynaklarının üzerindeki etkisi nasıl? Stresin kaynakları ve belirtilerini anlamak bu nedenle çok önemlidir.

Öneri Yazısı: Öğrenciler İçin Stresle Başa Çıkmanın Yaratıcı Yolları

2. Kişinin Kendine Vakit Ayırması

Yapacak yığınla işiniz olsa da kendinize vakit ayıracak fırsatı bulmak kulağa oldukça cazip geliyor. Her şeyi planlayarak daha üretken olabileceğinizi düşündüğünüz olabilir. Ancak gün içerisinde her şey planlandığı gibi gitmez.

Bazı anlarda kendinizi daha iyi hissetmek için kişisel bakımınıza ve ihtiyaçlarınıza vakit ayırın. Bilişsel ve duygusal yenilenme sizi işlerinize daha da bağlayabilir. Stresli hissettiğiniz zamanlarda hobilerinize zaman ayırmak sizi yeniler ve stresinizi azaltır. Yoga ve meditasyon gibi teknikler deneyebilirsiniz.

3. Olası Risklere Karşı Hazırlıklı Olmak

Eğitim hayatı boyunca karşısınıza çıkabilecek aksiliklere karşı hazırlıklı olmalısınız. Kısıtlı zaman dilimi ve yoğun ders temposu gün içerisinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz potansiyel risk durumlarının başlıcalarıdır. Bunlar aslında öğrencilik hayatının gerçeği.

Akademik tempoda her an her şeyle karşılaşabilirsiniz. Size düşen olası riskleri belirlemek ve bunlara çeşitli çözüm yolları aramaktır. Kendinizi gözlemleyin ve problemlere nasıl yanıt verdiğinizi fark edin. Bu sayede stres sizi etkisi altına almadan tedbirlerinizi alabilirsiniz.

4. Etkili Zaman Yönetimi

Öğrenciler başarılı olmak ve strese maruz kalmamak için her zaman bir plana ihtiyaç duyar. Son teslim tarihi yaklaşan proje ödevleri, ders çalışmak ya da sosyal aktivitelerle ilgilenmek için bir zaman çizelgesi oluşturmak çok önemlidir. Elbette yalnızca planı hazırlamak değil, bu plana sadık kalmak da stresi azaltmanın önemli bir adımıdır.

Görev dağılımında önceliklerinizi belirlemek ve bunlara odaklanmak sizi gereksiz detaylarla uğraştırmak zorunda bırakmayacaktır. Öğrenciler için zaman yönetimi stratejileri, verim alabilmek açısından büyük önem taşımaktadır.

İncelemek isteyebilirsiniz: Üniversite Öğrencileri İçin Psikolojik Dayanıklılık Geliştirme İpuçları

5- Sosyal Destek Ağının Oluşturulması

Desteğe ihtiyaç duyduğunuzda koşulsuz güvenebileceğiniz insanlar olması önemlidir. Duygularınızı paylaşmak ve bir başkasının fikrini almak stresle başa çıkmanın en iyi yollarından biridir. Sosyal kendiniz için bir destek alanı oluşturmalısınız.

Ek olarak üniversite içerisinde faaliyetlerini sürdüren psikolojik danışmanlık birimlerinden bu konuda destek alabilirsiniz. Kendiniz için destek talep etmekten çekinmeyin. Bir üniversite öğrencisi olarak mental sağlığınızı korumak için sosyal bir destek ağı oluşturmak önceliğiniz olmalıdır.

6- Günlük Rutinlerin Düzenlenmesi

Günlük rutinler, planlı ve programlı bir yaşam sunar. Ancak bu rutinlere fazlasıyla bağlanmak veya yeni deneyimlere açık olmamak stres seviyenizi artırabilir. Her yeni deneyim sizi monotonluktan uzaklaştırırken farklı bir perspektif kazanmanıza da yardımcı olacaktır. Yorucu tempo ve stres arasında sıkışıp kalmak sizi yalnızca mutsuz edecektir. Bu yüzden sıradanlığın aksine zihninizi rahatlatacak yeni deneyimlere açık olun.

Belli bir plana sahip olmak hayatın her alanında çok önemlidir. Ama önemli olan öncelikleriniz arasında nelerin yer aldığının farkına varmak. Unutmayın ki, her koşulda planlı ve programlı olmaya çalışamazsınız. Spontane olmak, hayata macera katıp stres yönetimini ele almanızı sağlayacak en önemli ipuçlarından biridir.

Alt Çizgi

İdeal olarak, güne başlarken stressiz bir gün geçirmeyi ve duygu durum değişikliklerinde kontrolü ele almak isteyeceksiniz. Stres yönetimi için ipuçlarını bilmek, hem iş hem sosyal yaşantınızı kontrol altına almanızı sağlayacaktır.

Yeni deneyimler, sizi dün olduğunuzdan daha güçlü biri yapıyorsa, sizi geriye geçen rutinlerinizden bir an önce kurtulmanızı öneririz. Unutmayın ki, hayatta her şey planlandığı gibi gitmez bazen spontane olmak hayat kurtarır!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Çok daha fazla içeriğe ulaşmak için Sks Blog’u ziyaret edin!


Görüntülenme
İlgili İçerikler