17 Mayıs 2023
Üniversitede Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Üniversite öğrencilerinin öğrenimlerini sürdürdükleri programları tamamlayabilmesi için akademik anlamda başarılı olmaları beklenmektedir. Öğrencilerin akademik başarılarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyen faktörlerin bilinmesi...
Üniversitede Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Üniversite öğrencilerinin öğrenimlerini sürdürdükleri programları tamamlayabilmesi için akademik anlamda başarılı olmaları beklenmektedir. Öğrencilerin akademik başarılarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyen faktörlerin bilinmesi daha verimli planlamalar yapılması açısından oldukça önemlidir. Öğrencilerin akademik olarak başarılı olması, mesleki gelişimlerinin yanı sıra sosyal faaliyetlerdeki aktifliğini de artırmaktadır. Bu nedenle; üniversite hayatınızı daha başarılı bir şekilde sürdürmek adına aşağıdaki tavsiyelerimize kulak vermenizde fayda var.
Peki, üniversite hayatındaki başarı sırları nelerdir? Hazırsanız gelin beraber yanıt bulalım.
1-Dersi Derste Anlayın
Dersi derste anlamak en etkili çalışma yöntemlerinden biridir. Bu nedenle zorunlu veya seçmeli tüm derslere mutlaka katılmaya çalışın. Tüm dikkatinizi öğretmeninize verin ve göz teması kurun. Ders esnasında mutlaka not tutun. Her denileni not almak yerine işinize yarayacak kısımları anlayacağınız şekilde not alın. Ders esnasında derse konsantre olarak dinlemek, vize ve final haftalarında konuyu anlamak için saatlerce vakit kaybetmemenizi sağlayacaktır.
2-Çalışma Planı Oluşturun
Öğrencilik sürecinin en zor zamanlarından biri sınav haftalarıdır. Ders çalışmak için son günü beklemek yerine planı çalışmak en büyük kurtarıcınız olacaktır. Ne de olsa daha vakit var demek bu süreçteki en büyük hatalardan biridir. Bu nedenle öncelikle bir çalışma planı oluşturulmalıdır. Çalışma planı öğrenciye özgü olmalıdır. Sürecin gidişatına göre programda değişiklikler yapılması gerekmektedir. Bu şekilde oluşturulan bir çalışma planı sınava kadarki süreçte öğrenilen bilgilerin zihinde kalıcı olmasını sağlayacaktır.
3- Üst Sınıftaki Öğrencilerle İletişim Kurun
Üst sınıf öğrencilerinin gerek ders hakkında gerekse dersin hocası hakkında verecekleri tavsiyeler başarılı olabilmeniz açısından oldukça önemlidir. Dersin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmanız, çalışma stratejinizi belirlemenizi sağlayacaktır. Üst sınıf öğrencileri ile iletişiminizin iyi olması yalnızca öğrenim sürecinde değil meslek hayatına atıldığınız dönemde de aklınızdaki sorulara yanıt bulmanızda kolaylık sağlayacaktır.
4- Sınav Haftalarını İyi Değerlendirin
Sınav haftaları akademik başarının ölçüldüğü en önemli haftadır. Bu nedenle sınav haftası boyunca planlı ve verimli bir çalışma programı oluşturulmalıdır. Tabi bu demek değildir ki sınav haftaları sadece ders çalışmakla geçsin. Yoğun ders temposunun yanında sosyal aktivitelerden de vazgeçmemek gerek. Tüm konuları çalıştığınızdan ve sınava hazır olduğunuzdan emin olun. Unutmayın ki üniversite mezuniyetinizden sonraki süreçte ortalamanız oldukça önemli olacaktır.
5- Sertifika Programlarına Katılın
Sertifika programları farklı meslek gruplarından insanlarla bir arada olmanıza olanak sağlar. İş dünyasından profesyonellerle tanışarak yeni fırsatlar bulabilirsiniz. Sertifika programlarına katılmak, kişisel gelişimin yanı sıra iletişim ağınızı genişletmenize de olanak sağlayacaktır. Sertifika programları hem okul hem meslek hayatında gelişimize katkı sağlayacak en önemli programlardandır.
6- Hocalar İle Aranızı İyi Tutun
Öğrenim süresi boyunca hocalar ile aranızı iyi tuttuğunuz takdirde dersler daha keyifli ve verimli geçecektir. Derslere aktif katılım göstermek, isminizin hocanın aklında kalmasını sağlayacaktır. Öğrenim süresince başarılı ve aktif bir öğrenci olmak hocalar tarafından olumlu kanaat oluşturarak size artı puan kazandıracaktır. Hoca ve öğrenci arasındaki saygı asla kaybedilmemeli, iletişim mutlaka dengeli olmalıdır.
Üniversite hayatı, bireyin meslek hayatına atılmadan önceki görev ve sorumlulukları hakkında bilinçlendiği önemli bir ortamdır. Farklı kültür ve karakter özelliklerinden insanların bulunduğu ortak bir çatı olan üniversiteler, öğrenciyi meslek hayatına hazırlarken aynı zamanda sosyal gelişimlerini de desteklemektedir. Bu nedenle öğrencilerin başarısını etkileyen faktörlerin de bilinmesi gerekmektedir. Ders çalışma alışkanlıkları, davranış ve tutumlar, motivasyon, aile ve arkadaş çevresi bu faktörlerden birkaçıdır. Bireylerin sahip oldukları bilişsel becerilerin belirlenmesi öğrenim sürecini verimli bir şekilde geçirmelerini sağlayacaktır.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi