06 Mart 2023

Yaşlıların Deprem Sonrası Psikolojik İyileşmesi: Destekleyici Yaklaşımlar

Deprem gibi doğal afetler herkes için stresli ve travmatik bir deneyim olsa da özellikle yaşlılar için oldukça tehlikelidir. Fiziksel olarak daha zayıf ve güçsüz olduklarından dolayı deprem esnasında daha fazla zarar görebilirler.

Deprem gibi doğal afetler herkes için stresli ve travmatik bir deneyim olsa da özellikle yaşlılar için oldukça tehlikelidir. Fiziksel olarak daha zayıf ve güçsüz olduklarından dolayı deprem esnasında daha fazla zarar görebilirler. Bu süreçte fiziksel zorlukların yanı sıra duygusal zorluklarla da başa çıkmak çok zor olabilir. Bu nedenle deprem sonrası yaşlıların psikolojik iyileşmesi üzerinde durulması gereken bir konudur ve bunun için bir dizi destekleyici yaklaşım bulunmaktadır. Bu destekleyici yaklaşımlar aşağıda daha detaylı belirtilmektedir.

Deprem Sonrası Yaşlılar İçin Neler Yapılabilir?

  1. Fiziksel güvenliklerini sağlayın.
  2. Duygusal ve mental destek sağlayın.
  3. İhtiyaçlarını giderin.
  4. Profesyonel destek sağlayın.
  5. Sosyalleşmelerine yardımcı olun.

1. Fiziksel güvenliklerini sağlayın

Deprem sonrası yaşlıların fiziksel güvenliklerini sağlamak için yaşam alanlarının güvenli olduğundan emin olun. Bunun için binaların güvenli olup olmadığını kontrol ettirin. Hasar varsa mutlaka uzman birinden destek alın. İhtiyaç anında gerekli olabilecek malzemeleri temin edin. Bunlar su, gıda, ilaç ve battaniye olabilir. Tehlike anında tahliye yollarının güvenli olduğundan emin olun.Formun Altı

2. Duygusal ve mental destek sağlayın.

Deprem sonrası yaşlılar daha fazla risk altında olduğundan duygusal destek almaları önemlidir. Yaşamlarını tehdit eden bu durum sonrasında korku, endişe ve panik duygularına karşı daha hassas olabilirler. Duygusal destek sağlamak için; öncelikle ne hissettiklerini paylaşmalarına izin verin. Yaşadıkları zorlukları anlamaya çalışın. Yanlarında olduğunuzu hissettirin. İhtiyaçlarına yönelik destek sağlayın. Günlük alışkanlıklarına geri dönebilmeleri için güvende olduklarını belirtin. Yapılan çalışmalar hakkında doğru ve net bilgiler verin.

3. Fiziksel ihtiyaçlarını giderin.

Deprem sonrası yaşlıların fiziksel ihtiyaçları ciddi şekilde artmaktadır. Bu nedenle fiziksel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bazı önlemler alınmalıdır. Yaralanmaların hemen tedavi edilebilmesi için acil tıbbi yardım sağlanmalıdır. Yaşam alanlarının güvenliğini sağlayın. Su, yiyecek, hijyen malzemeleri gibi temel ihtiyaçlarını karşılayın. Düzenli olarak kullandıkları ilaçları temin edin. Fiziksel iyileşme süreçlerinde gerekli rehabilite hizmetlerine erişebildikleri konusunda yardımcı olun.

4. Profesyonel destek sağlayın.

Deprem sonrası iyileşme sürecinin hızlandırılması için tıbbi ve psikolojik sorunlar karşısında profesyonel destek sağlanması çok önemlidir. Bu sorunlar uzman desteğiyle ele alınmadığında daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Fiziksel hareketlerini destekleyici rehabilite programları hazırlamak ve psikologlarla görüşmelerini sağlamak bu süreçte en çok yardımcı olacak faaliyetler arasındadır.

5. Sosyalleşmelerine yardımcı olun.

Deprem sonrası yaşlıların sosyalleşmeye teşvik edilmesi ruh sağlıkları için önemlidir. Yerel topluluktan sosyal bağlarını koparmaları iyileşme sürecini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle sosyal ilişkilerini yeniden kurmaları konusunda desteklenmeleri gerekmektedir. Yaşlıların sosyalleşebileceği yerler arasında camiler, spor merkezleri ve çeşitli gruplar yer alabilir. Ayrıca bu süreçte evde spor yapmaları, yemek yapmaları, kitap okumaları gibi aktivitelerle de meşgul olmaları sağlanabilir. Yaşanan afet sonrası yaşlıların bu aktivitelere katılmaları kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak;

Deprem sonrası yaşlıların psikolojik iyileşme süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yukarıdaki önerilerimize kulak vermenizde fayda var. Bu öneriler yaşlıların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olup, iyileşme sürecini hızlandıracak niteliktedir.

Destekleyici yaklaşımlar, bireyden bireye ve yaştan yaşa farklılık göstermektedir. Bu nedenle psikolojik ihtiyaçları anlamak ve buna yönelik sürdürülen faaliyerler de farklılık göstermektedir. Sonuç olarak yaşlıların deprem sonrası iyileşme sürecinde bizlere büyük görevler düşmektedir.

Deprem bireyler üzerinde oluşturduğu travmatik etkiler hakkında daha fazla bilgi almak için Depremin Psikolojik Etikleri: Yaşanan Stres ve Travmaların Üstesinden Nasıl Gelinebilir?adlı içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.


Görüntülenme