15 Şubat 2024

Yatırım ve Tasarruf Arasındaki Fark Nedir?

Yatırım ve tasarruf arasındaki farkı anlamak, paranızı akıllıca yönetmenin anahtarıdır. Çoğu kişi, finansal geleceğini şekillendirmek için tasarruf mu, yatırım mı ya da her ikisini birlikte mi yapması gerektiğini bilemez.

Belli bir yaşa geldikten sonra herhangi bir birikiminiz yoksa, mali açıdan birtakım zorluklarla karşılaşmanız olasıdır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için yapabileceğiniz en iyi şey, erken yaşta parayı en iyi şekilde kullanmayı öğrenmek olacaktır.

Bu blog yazımızda, parayı yönetme stratejilerinden bahsedeceğiz. Aynı zamanda finansal güvenceniz için akıllı harcama yöntemlerini açıklayacağız.

Yatırım Nedir?

Yatırım, paranızın bir kısmını, ileride değerleneceğini düşündüğünüz bir veya birden fazla şeyi satın alarak eldeki parayı artırmaya çalışmaktır. Yatırım yapmak için hisse senetleri son zamanlarda oldukça popülerdir. Ancak burada kaybetme riskiniz daha fazladır.

Taşınır ve taşınmaz mülklere yatırım yapmak daha risksiz bir yöntem olarak kabul edilir. Menkul kıymetler her zaman için etkili yatırım araçlarıdır. Bu nedenle paranız ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa, kalanını mutlaka yatırım için harcamanız önerilmektedir.

Yatırım Nasıl Yapılır?

Bütçe dağılımı yaparken paranızın bir kısmını birikim için ayırıyorsanız mutlaka yatırım araçlarını değerlendirmelisiniz. Ancak yatırım yapmak için kesinlikle borç almayın. Finansal yönetimin anahtarı borç ödemesi olmadan birikim yapabilecek bütçeyi ayırmaktır.

Yatırımlarınızı kısa, orta ve uzun olmak üzere üç farklı şekilde yabailirsiniz. Kısa vadeli yatırımlar genellikle günlük, haftalık veya aylık olabilirken, orta vadeli yatırımlar genellikle 5-10 yıl arasını kapsamaktadır. Uzun vadeli yatırım ise çok daha uzun bir zamanı kapsar, emeklilik fonu da bunlardan biridir.

Yatırım yaparken, bir yatırım danışmanına danışmanız önerilir. Bireysel kararlar her zaman olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaz. Aksine kazanç beklentisi yerine yatırıma ayırdığınız bütçeyi tamamen kaybedebilirsiniz.

Tasarruf Nedir?

Tasarruf en basit ifadeyle, parayı kontrollü harcamak ve bir kısmını kenara koymaktır. Her ay yapılan sabit ödemelerin yanı sıra ekstra çıkabilecek durumlar için genellikle tasarruf ederiz.

Tasarruf, harcamaların azaltılmasına dayanır ve dolayısıyla yatırıma göre risk oranı yok denecek kadar azdır. Sebebi ise, parayı kontrol altına almış olmanızdır.

Tasarrufu harcamaları azaltarak yapabileceğiniz gibi, banka ya da şirketlerin tasarruf hesaplarına da paranızı nakit olarak koyabilirsiniz. Bu sayede tasarruf yatırım dengesi sağlanmış olur.

Tasarruf Nasıl Yapılır?

Keyfi harcamalar anlık mutluluk getirse de sonrasıda bütçe sıkıntısıyla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle para harcarken belli bir kısmını hesaba katmamak gerekir. Tasarruf etmenin temeli, lüzumsuz harcamaların önüne geçmektir.

Bir şeyi satın alırken gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünün. Gereksizse indirim ya da moda çılgınlığına kapılmayın. Bununla birlikte harcamalarınızı düzenli şekilde kontrol edin.

Para biriktirmeyi eğer bir alışkanlık haline getirirseniz, hayat boyu refahın yollarını aramaya devam edersiniz. Bu son derece faydalı bir şeydir. Uzun vadede mali kaynaklarınızı daha iyi yönetebilir ve bu sayede bütçe sıkıntısı olmayan bir hayat sürdürebilirsiniz.

Yatırım ve Tasarruf Arasındaki Farklılıklar

Yatırım ve tasarruf arasındaki farkı kavramak kafa karıştırıcı olabilir. Her ikisinin aynı etkide olduğunu düşünmeniz oldukça olası. Oysa ki bu iki kavram farklı amaçlara hizmet eder.

Tasarruf, gelir ve harcama miktarı arasındaki fark olarak nitelendirilirken yatırım, gelir ve birikim dengesi anlamına gelir. İkisinin de buluştuğu nokta parayı kontrollü harcamaktır.

Her ikisi arasındaki fark anlaşıldığına göre, asıl soru ne zaman tasarruf etmeniz gerektiği ve paranızın ne kadarını yatırım için ayıracağınız olacaktır. Buradaki temel kural, önce ihtiyaçlarınızı gidermek, borcunuz varsa onları ödemek ardından kalanını yatırım olarak düşünmektir.

Yatırım mı Yoksa Tasarruf mu? Hangisini Seçmelisiniz?

Öncelikle para yönetiminin temeli, neyin ne olduğunu anlamaktır. Para biriktirmek, paranızı güvenli bir yerde tutma eylemidir. Para yatırmak ise, yükseliş vaad eden bir varlık için parayı kullanma işlemidir.

Uzun vadeli bir para kaynağı istiyorsanız, elinizde tutmamanızı önerilir. Bu herkes için dikkate alınması gereken bir konudur. Bilinçli ve akıllıca tercihlerde bulunmak yararınıza olacaktır.

Eğer geliriniz ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa kalan kısmının birazını yatırıma ayrımanız gerekir. Tasarruf ise edinmeniz gereken en önemli alışkanlıktır. Dolayısıyla her ikisini de aynı anda yapabilirsiniz. Altın kural, yatırım ve tasarruf planını akıllıca oluşturmaktır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Çok daha fazla içeriğe ulaşmak için Sks Blog’u takipte kalın!


Görüntülenme