27 Mart 2023

Yüzme Şekillerindeki Temel Farklılıklar: Stil Seçiminin Önemi 

Yüzme sporu, sıcak yaz günlerinde serinlemek için vazgeçilmez bir aktivitedir. Yüzme hem zihinsel hem fiziksel gelişim açısındam bir çok fayda sağlar. En yaygın yüzme stilleri arasında sırt üstü, serbest, kelebek ve kurbağalama yer alır.

Yüzme Şekillerindeki Temel Farklılıklar: Stil Seçiminin Önemi

Yüzme sporu, sıcak yaz günlerinde serinlemek için vazgeçilmez bir aktivitedir. Yüzme hem zihinsel hem fiziksel gelişim açısındam bir çok fayda sağlar. En yaygın yüzme stilleri arasında sırt üstü, serbest, kelebek ve kurbağalama yer alır. Her bir yüzme stili farklı bir teknik gerektirir. Yüzme stilleri hakkında daha fazla bilgiye yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Yüzme Stilleri Nelerdir?

  1. Sırtüstü Yüzme
  2. Serbest Yüzme
  3. Kelebek Yüzme
  4. Kurbağalayarak Yüzme

Sırtüstü Yüzme

Sırt üstü yüzme, sırtınızın üzerinde yüzerek yapılan ve yüzüstü kulak açmak için gereken hareketlerle benzer bir yüzme tekniğidir. Bu stil, sırt kaslarını ve omurgayı güçlendiririr ve vücudun üst bölgesini şekillendirir. Sırt üstü yüzmek için öncelikle suya sırt üstü pozisyonda girin. Kol kulaçlarınızı suyun üzerinde tutun ve nefes alın. Ardından kollarınızı vücut yanlarına doğru açarak suya dalın. Kulak atabilmek için kendinizi geriye doğru itin. Bu sırt üstü kulaçları tekrarlayarak su yüzeyinde ilerleyin. Bacaklarınızı ise ayaklarınızla birleştirerek dizlerin hafif bükük şekilde hareket ettirin. Sırt üstü yüzme esnasında yüzünüz yukarı bakar pozisyonda olmalıdır. Bu yüzme stili yüzmeye yeni başlayanlar için oldukça iyi bir başlangıçtır. Yüzme stilleri arasında en yaygın olanıdır.

Yüzme stilleri ile ilgili ek olarak buradan da bilgi alabilirsin.

Serbest Yüzme

Serbest yüzme, diğer yüzme stilleriyle karşılaştırıldığında en hızlı ve en etkili olanıdır. Müsabakalarda en çok kullanılan yüzme tekniğidir. Yüzücünün yüz üstü pozisyonda kulaç atabilmesi için vücudunun suya paralel olması ve karnının üstünde yatması gerekir. Yüzücü kendini ileriye doğru hareket ettirmek için yel değirmenini andıran kol hareketleri yapar. Suda yüzeyinde bacaklar dönüşümlü olarak aşağı ve yukarı hareket ettirilirken ayaklar sivri hale getirilmelidir. Ancak bacakların dizden bükmemeye özen gösterin. Kulaç atarken, yüzücünün nefesini yüzme ritmine göre hareket ettirmesi gerekmektedir. Ayrıca başın çok fazla yukarı kaldırılmaması gerekir aksi takdirde suya batma riski oluşabilmektedir.

Kelebek Yüzme

Kelebek yüzme, oldukça zorlu ve ileri seviye bir yüzme stilidir. Bu yüzme stilinde yüzücünün iki kolunu aynı anda hareket ettirmesi gerekir. Yüzücünün su yüzeyinde dalgalanmadan hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Kollar suya doğru hareket ettirilirken baş ve omuz su yüzeyinin üzerinde tutulmalıdır. Yüzücü yatay bir şekilde mide suya uzanır, kolları başının üzerine doğru çıkarken dalga hareketiyle suda ilerlenilir. Kelebek yüzmede nefes almak için kolların su yüzeyinden çıkması beklenir. Bu yüzme stili yüzücüye yüksek bir enerji harcatır. Bu hareket tekrar ettikçe su yüzeyinde kelebek yüzme stili oluşur. Aynı zamanda 28 madalyası ile olimpiyat oyunlarının en çok madalyasını kazanan yüzücü ünvanına sahip Michael Phelps en iyi derecelerini kelebek yüzme stili ile elde etmiştir.

Kurbağalayarak Yüzme

Kurbağalayarak yüzme, sık kullanılan ve en yavaş olarak bilinen yüzme stilidir. Kurbağalama, yüzücünün suda el ve ayaklarının yarım daire çizerek ilerlemesidir. Bu yüzme stilinde yüzücü mide aşağı bakacak şekilde suya uzanır. Kollar su altında aynı anda hareket ederken bacaklar vücuda yakınlaştırılarak dizden bükülür. Tıpkı bir kurbağanın hareketi gibi yüzülmelidir. Yüzme esnasında yüzücü kollarını vücudunun yanında bükülmüş halde tutar ve avuç içleri yere bakacak şekilde su altında ilerler. Bacakların ikisinin de aynı anda dizden kırılarak suda ilerlenir. Yüzücü nefes almak istediğinde başını sudan çıkarır. Yüzücü suyun altından kollarını öne doğru uzatarak geçirir. Ardından diğer yüzme stillerine göre daha az enerji harcanır. Bu nedenle yeni başlayanlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Ancak hızlı yüzmek isteyenler için bu teknik biraz yavaş kalabilmektedir.

Yüzme yalnızca bir spor değil aynı zamanda bir yaşam tarzıdır. İnsan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Yüzme kilo kontrolü sağlar, stresi azaltır, esneklik kazandırır, kalp sağlığını korur, kötü kolesterolden korur ve uyku düzeni sağlar. Her yaşa ve seviyeye uygun bir yüzme stili bulunmaktadır. Daha sağlıklı ve mutlu bir hayat için siz de yüzmenin sihirli dünyasına dalın!

Yüzme sporunun vücudumuza faydaları hakkında daha fazla bilgi almak içinYüzmenin Sağlığa Faydaları adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.


Görüntülenme