05 Ekim 2023

Zihin ve Bedenin Rahatlamasına Yönelik İpuçları

Bu yazıda, zihin ve beden rahatlaması arasındaki ilişkiyi ele alacağız. Ayrıca kendinizi daha iyi hissetmenizi ve içsel refahı artırmanızı sağlayacak çeşitli ipuçlarını öğreneceksiniz.

Günümüz dünyasının karmaşıklığı ve yoğunluğu karşısında stres, kaçınılmaz bir son haline geldi. Finansal zorluklar, okul hayatı, sağlık problemleri, aile ve arkadaşlık ilişkileri gibi pek çok faktör hem zihni hem bedeni oldukça yoruyor. İşte tam da bu noktada gevşeme ve rahatlama tekniklerine ihtiyaç vardır. Stresin üstesinden gelmenin ve iç huzuru artırmanın en etkili yolu budur.

Stresle Başa Çıkmak İçin Rahatlamak Önemli Midir?Cevabımız, kesinlikle evet. Günümüzde karşılaşılan çoğu sağlık sorununun temelinde stres faktörlerinin bulunduğu bir gerçektir. Gün içerisinde bir çok farklı ortamda bulunuyor ve çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. Örneğin trafikte kalmak, ödev yetiştirme stresi, aile içi baskılar, akran zorbalığı, şahsi sorumluluklar ve çok daha fazlası kendinizi gergin hissetmeniz için bir sebeptir. Vücudumuz strese karşı ‘’savaş veya kaç’’ tepkisi verir. Bu esnada kalp atış hızınız artar, kaslarınız gerginleşir ve en önemlisi fizyolojik açıdan olumsuz etkilenirsiniz. Stresin olumsuz etkilerini en aza indirmek için rahatlama tekniklerini bilmek hayati öneme sahiptir.

Rahatlamanın Faydaları Nelerdir?

Gevşeme ve rahatlamanın insan vücudu için pek çok faydası vardır. Bunlardan başlıcaları;

• Stresi azaltır ve zihinsel gerginliği hafifletir.
  • Kas gerginliğini azaltır ve fiziksel açıdan rahatlatır.
  • Uyku kalitesini artırır.
  • Konsantrasyon, odaklanma, üretkenlik ve verimliliği artırır.
  • Duygusal dengeyi artırır ve depresyon semptomlarını azaltır.

Yazımızın devamında, kendi başınıza uygulayabileceğiniz gevşeme ve rahatlama tekniklerini paylaşacağız. Düzenli olarak bu teknikleri uygulamanız, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir. Kendinizi iyi hissetmenin yolu, basit ve etkili teknikleri günlük rutinlere kazandırmaktan geçer.

Kutu Nefesi (4+4+4)

İlk olarak ayaklarınız yere değecek şekilde dik bir pozisyonda durun ve sandalyeye oturun. Kutu nefesi temelde dört adımdan oluşur ve bunlar aşağıda belirtildiği gibidir;

1. Ciğerlerinizdeki tüm havayı dışarı verin ve 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın.
  2. Nefesinizi 4 saniye boyunca tutun.
  3. Ardından 4'e kadar sayın ve nefesinizi verin.
  4. Bu adımları birkaç kez tekrarlayın.

İlk üç adımı, yaklaşık iki dakika boyunca yapmak sizi oldukça rahatlatacaktır. Eğer dört saniye nefes tutmak sizi zorluyorsa bunu üçe indirebilirsiniz. Alıştıktan sonra bu süreyi kendinize göre artırabilirsiniz.

4-7-8 Nefesi

Başlamadan önce, rahat bir sandalyede sırtınız dik olacak şekilde oturun ve ayaklarınız yere temas etsin.

1. Öncelikle ciğerlerinizdeki tüm havayı boşaltın.
  2. İçinizden 4'e kadar sayarak (yaklaşık 4 saniye) derin bir nefes alın.
  3. Daha sonra 7'ye kadar sayarak nefesi ciğerlerinizde tutun.
  4. En son, 8'e kadar ciğerlerinizdeki tüm nefesi dışarı verin.

Bu tekniği ideal olarak dört kez uygulamanız önerilir. Nefes kalitesi arasındaki fark oldukça belirgindir.

Kas Gevşetme Aşamaları Nelerdir?

Modern hayatın koşuşturması, gergin hissetmenize neden olabilir. Bu da hem zihinsel hem fiziksel sağlığınızı olumsuz etkiler. Aşamalı kas gevşetme egzersizi, kasları çalıştırarak stresi hafifletmenin en etkili yoludur. Düzenli yapıldığı takdirde, kendinizi daha iyi hissedersiniz. Peki, kas gevşetme egzersizleri nasıl yapılmalıdır? İşte, başlayalım.

Hazırlık Süreci

1. İçinde rahat hissettiğiniz bir kıyafet giyin, gerekiyorsa kemerinizi gevşetin ve ayakkabılarınızı çıkarın.
  2. Rahat bir pozisyonda oturabilir veya uzanabilirsiniz.
  3. Birkaç dakika boyunca derin nefes alın ve verin. Gevşemeye başlayacaksınız.

Aşamalı Kas Gevşetme Egzersizi

1. İlk olarak tüm odağınızı sağ ayağınıza verin.
  2. Sağ ayak kaslarınızı olabildiğince kasın ve bunu 10 saniye boyunca yapın. Bu esnada yalnızca sağ ayağınızı kullanın.
  3. 10'a kadar saydıktan sonra sağ ayağınızı tamamen gevşetin.
  4. Şimdi bunun aynısını sol ayağınıza yapın ve dikkatinizi yalnızca sol ayağınıza vererek kasın.
  5. Yukarı doğru ilerleyerek, sırayla diğer kas gruplarını kasıp gevşetin.
  6. Her seferinde yalnızca hedeflediğiniz kasları kasarak gevşemeyi sürdürün.

Aşamalı Kas Gevşetme Egzersizi Sıralaması Nasıl Olmalıdır?

Kas gevşetme egzersizi yapmanın püf noktası, odağınızı tek bir noktaya vermenizdir. Sağ ayak egzersizi yaparken sol ayakla ilgili herhangi bir şey yapmamalısınız. Peki sıralama nasıl olmalıdır?

1. Önce sağ ayak, ardından sol ayak.

2. Sağ baldır, daha sonra sol baldır.

3. Sağ uyluk kasları, ardından sol uyluk kasları.

4. Kalçalar.

5. Karın.

6. Göğüs.

7. Sırt.

8. Sağ kol ve el, ardından sol kol ve el.

9. Boyun ve omuzlar.

10. Yüz.

Düzenli olarak kas gevşetme egzersizi yapmak, beden-zihin arasındaki iletimi güçlendirerek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Aradaki fark, zaman içerisinde çok daha belirgin hale gelecektir. Duygusal zorluklarla mücadele etmek istiyor ancak ne yapmanız gerektiğini tam olarak bilmiyorsanız, bu yazımız sizin için bir rehber niteliğinde hazırlanmıştır. Yaşam kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olan gevşeme egzersizleri ile stresin olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz. Sizleri zorlayan problemler ve etkileriyle başa çıkabilmek, daha kaliteli bir yaşam elde etmek çin profesyonel destek alabilirsiniz.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın ilgili blog yazılarına göz attınız mı? Hemen inceleyin!