06 Kasım 2023
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Beslenme Önerileri
Güçlü bir bağışıklık sistemi, vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve sizi hastalıklardan korur. Peki, bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılmalıdır? Günlük rutinleriniz sizi hastalıklara karşı koruyor mu?
Bu yazımızda güçlü bir bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeniz gerektiği hakkında önemli ipuçları paylaşacağız. Hazırsanız başlayalım!
Hastalıklara Karşı Nasıl Beslenmeliyiz?
Özellik mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı daha fazla önlem almak gerekir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek sizi hastalıklara karşı daha korunaklı hale getiren önemli etkenlerden biridir.
Birey, gün içerisinde yeterli beslenmiyorsa bağışıklık sistemi ciddi ölçüde zayıflar. Bu nedenle temel besin ögelerinin tüketilmesi son derece önemlidir.
Beslenme önemlidir ancak güçlü bir bağışıklık için yalnızca doğru beslenmek yeterli değildir. Bunun yanı sıra hareketsiz kalmamak, stresi yönetebilmek ve güne yeni canlanmış bir şekilde başlamak için uyku düzeni oluşturmak gerekir.
Öneri Yazısı: Sağlıklı Yaşam Tarzı İçin Beslenme İpuçları
1. Ispanak
Ispanak A, B, C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin maddesidir. Aynı zamanda kalsiyum, demir ve magnezyum deposudur. Ayrıca ıspanak göz sağlığını korur ve bu nedenle görme bozukluklarına karşı tüketimi sıklıkla önerilir.
Kalp dostudur, beyni güçlendirir, kemik hastalıklarının etkilerini azaltır ve en önemlisi tam bir enfeksiyon savaşçıdır. İster çiğ ister pişirerek tüketebilirsiniz.
2. Yaban Mersini
Yaban mersini, insan vücudu insan oldukça sağlıklıdır. Özellikle göz rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Yaban mersini A,B,C vitaminleri, magnezyum, çinko, fosfor gibi temel besinlerini içeriğinde barındırır.
Yaban mersini, beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve alzheimer gibi hastalıkların oluşumunu önler, tedavisinde sık sık tüketilmesi önerilir. Yapılan araştırmalara göre, düzenli olarak yaban mersini tüketmek öğrenmeyi kolaylaştırır ve bu nedenle çocukluktan itibaren tüketimi önerilir.
3. Deniz Ürünleri
Bağışıklığı güçlendiren bir diğer besin maddesi deniz mahsulleridir. İçeriğinde bol miktarda omega 3 ve protein bulunur. Bu nedenle tüketimi vücut üzerinde harika etkiler bırakır. Ayrıca deniz ürünlerinden biri olan istiridye çinko kaynağıdır.
Çinko, yaraların iyileşmesini hızlandırır. Deniz ürünlerini kanser riskini azaltır ve bu nedenle tüketimi son derece önemlidir.
4. Yoğurt
Yoğurt güçlü bir probiyotik deposudur. Probiyotikler, sindirimi destekler ve bağırsak florasını güçlendirir. Bunun yanı sıra yoğurt içerisinde yüksek miktarda protein, B vitamini ve kalsiyum barındırır.
Yoğurt, gıda zehirlenmelerine karşı güçlü bir koruyucudur. İltihap oluşumunu önler, vücut direncini artırır ve özellikle kolon kanserine yakalanma riskini düşürür. Ayrıca yoğurt cildi nemlendirir, temizler ve doğal bir ışıltı katar.
5. Tarçın
Tarçın, önemli bir antioksidan deposudur. Bağışıklığı güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bunun yanı sıra enfeksiyonel hastalıkların oluşumunu önler ve tam koruma sağlar.
Tarçın, kalbi korur ve şeker hastalığı olarak bilinen diyabete karşı iyi bir savaşçıdır.
6. Sarımsak
Sarımsak, enfeksiyon ve bakteri oluşumuna karşı vücudu koruyan yüksek miktarda alisin içerir. Alisin, bağışıklığı güçlendiren önemli besinlerden biridir.
Sarımsak aynı zamanda bronşit, romatizma, diyabet, kolesterol, tüberküloz ve dizanteri gibi hastalıkların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Enfeksiyona karşı mücadele eder, kan basıncını düşürür ve bu nedenle uzmanlar günlük bir veya iki sarımsak yutulmasını tavsiye eder.
7. Kivi
Kivi, C vitamini açısından oldukça zengindir. C vitamini, güçlü bir antioksidandır. Kivi, demir eksikliğini giderir, bağışıklığı güçlendirir, astım semptomlarını azaltır ve akciğeri iyileştirir.
Kivi, özellikle mevsim geçişlerinde tüketilmesi gereken önemli besinlerden biridir. Günlük iki adet kivi tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
8. Keten Tohumu
Keten tohumu içeriğinde yüksek miktarda magnezyum ve manganez bulundurur. Bu besin minerallerinin tüketimi de bağışıklık sistemini güçlenderek hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
Keten tohumu, kalp sağlığını korur ve çeşitli kanser hastalıklarının tedavisinde sıklıkla önerilir.
Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanma riski artar ve bu nedenle önlem almak gerekir. Sağlıklı beslenmeye dair öneriler her yaşta vazgeçilmeziniz olmalıdır. Bu önerilerin sizin için faydalı olmasını diliyor, kendinize iyi bakmanızı umut ediyoruz. Sağlıkla ve Sks Blog’la kalın!
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Tüm yazılarımıza bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi