30 Haziran 2023
Çalışma Ortamı Üretkenliği Etkiler Mi?
Günümüz dünyasında çalışma ortamı ve üretkenlik kurumun gidişatı için önemli bir etkendir. Bu blogda, ofis ortamında üretkenliği etkileyen temel faktörlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve kişisel performansa yansımasını inceleyeceğiz.
Çalışma Ortamı Üretkenliği Etkiler Mi?
Üretkenlik ve memnuniyet bugün her şirketin en büyük problemlerinden biridir.Çalışanların üretkenliği yalnızca sahip oldukları bilgi ve becerilerine değil, ortamın çalışma koşullarına da bağlıdır. Uygun olmayan çalışma koşullarının üretkenlikte düşüş, gelir-gider uyumsuzluğu ve müşteri-çalışan memnuniyetsizliği gibi olumsuz bir takım geri dönüşleri bulunur. Kurumların, çalışma ortamlarını iyileştirmeye yönelik girişimlerde bulunması çalışanların verimliliğini ve dolayısıyla da kurumun potansiyel kar marjını artıracaktır.
Yetişkin ve çalışan bir insan zamanının büyük çoğunluğunu çalıştığı kurumda geçirir. Gün içinde çalışma ortamında geçirilen süre kişisel performans üzerinde en önemli unsurlardan biridir. Çalışma ortamlarının kalitesini artırmak çalışanın verimliliğini sürdürülebilir kılacaktır.
Çalışma Ortamının Verimlilikle İlişkisi Nasıldır?
Günümüz dünyasında çalışma ortamı ve üretkenlik kurumun gidişatı için önemli bir etkendir. İş yeri çalışma koşulları hem kurumun hem de çalışanınverimliliğini artırabilir veya büyük oranda azaltabilir. Havalandırma, aydınlatma, rahatlık ve çalışma saatleri gibi durumlar kişisel performansı direkt olarak etkileyen temel unsurlardan bazılarıdır. Bu tür ortamlarda çalışan bireylerin hem fiziksel hem zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Peki, verimli bir çalışma ortamını verimsizden ayıran temel unsurlar nelerdir? Çalışanların performansını artırmak için nasıl daha elverişli bir ortam oluşturulması gerektiğine yazımızın devamında detaylı bir şekilde yer vereceğiz.
İşte ofis ortamında üretkenliği etkileyen temel faktörlerin insan sağlığı üzerindeki etkileri ve kişisel performansa yansıması…
Havalandırma Çalışan Verimliliğini Nasıl Etkiler?
İç mekan havalandırması çalışan performansını önemli ölçüde etkileyen bir diğer faktördür. Çalışma ortamlarındaki hava kalitesi değerlendirilirken sıcaklık ve nem oranı önemli bir kriterdir. Normalin üzerinde oda sıcaklığı konsantre olamama, yorgunluk, sürekli uykulu hissetme, isteksizlik ve düşük performans gibi olumsuz semptomlar ortaya çıkarmaktadır. Çalışma ortamı ne çok sıcak ne de soğuk olmalıdır. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artışı gözetilerek bir havalandırma sistemi oluşturulmalıdır. Bunun aksinesoğuk çalışma ortamlarında ise kişi el ve ayaklarda uyuşma sorunuyla karşılaşacak bu da organların işlevselliğini kaybetmesine yol açacaktır. Yapılan araştırmalarhavanın kalitesini artırmak için ortamda çiçek bulundurmanın da olumlu etkileri bulunduğunu göstermiştir. Aydınlık ve ferah bir çalışma ortamında çalışanlarıngüne daha motive başlamasını sağlayacak ve gerek fiizksel gerekse zihinsel sağlıklarını koruyacaktır.
Ortamın Konforu Üretkenlik Üzerinde Etkili Midir?
Günümüzün büyük bir kısmını çalışmakla geçiririz. Kullandığınız masa veya oturduğunuz sandalyenin rahatlığı, şekli ve konumu çalışan performansınıdirekt olarak etkiler.Özellikle bilgisayar başında çalışıyorsanız tüm gününüz oturmakla geçiyor. Yetersiz hareket beraberinde bel, boyun, sırt ve omurga ağrılarını getirmektedir.Bu tarz sağlık problemleri yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkiler. Bir çalışan bedensel açıdanne kadar olumsuz etkilenirse iş yerindeki performansı da aynı ölçüde etkilenir. Dolayısıyla bir kurumun ilk yatırım yapması gereken şeylerden biri konfor alanı yüksek bir çalışma alanı oluşturmak olmalıdır. Böyle bir ortamdaçalışan kişilerin performansları üzerinde olumlu geri dönüşler alınacaktır. Bir kurumunçalışan performansından verim alabilmesinin en önemli koşullarından birininçalışan sağlığı olduğunu söylemeliyiz.
Yeterli Aydınlatma Çalışan Verimliliğini Artırır mı?
Çalışma ortamında dikkat edilmesi gereken bir diğer faktör ise yeterli aydınlatma. Yapılan araştırmaların bir çoğu, insanların gün ışığını yeterince alan bir mekanda daha verimli çalıştığını göstermektedir. Bugün baktığımızda her kurumun yeterli aydınlatmaya ve gün ışığı alan bir ortama sahip olduğunu söylemek mümkün değildir. Dolayısıyla hangi tür ışık kaynağı olsun buradaönemi olan insan sağlığı için uygun olup olmamasıdır.Bunun yanı sıra gereğinden fazla aydınlatmanın da çalışan performansı üzerinde olumsuz birtakım etkileri mevcut. Göz yorgunluğu, baş ağrısı, halsizlik ve uyku hali aşırı aydınlatmanın ortaya çıkardığı olumsuz etkilerden birkaçıdır. Bu nedenle gerek kuruma gerekse çalışana bu noktada önemli görevler düşüyor. Kurum çalışanların taleplerini karşılayabilmeli iken çalışan kişisel performansını etkileyen temel etmenlerin farkında olabilmeli. Aksi takdirde verimsiz geçen iş saatleri geride tatminsiz ve isteksiz yapılan bir iş bırakacaktır.
Ses Kalitesi Üretkenlik Üzerinde Etkili Midir?
Gürültü, çalışan performansı ve iş gücü üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Ses kalitesini iyileştirmek için işveren çeşitli önlemler alabilir. İşin niteliği ne olursa olsun fazla gürültü dikkat dağınıklığına ve önlenemez baş ağrılarına yol açar. Bu da çalışanın kendini işe vermesini zorlaştırır. Eğer çalışan işe odaklamazsa yaptığıişten verim alınması beklenemez. Çalışma ortamındaki tüm sesleri yok etmek mümkün olmasa bile;
- İşveren ses kalitesini iyileştirebilir veya bunu en aza indirebilir.
- Ortamdaki yankıyı azaltmak için ses emici paracanlarkullanılabilir.
- Sesin kalitesini iyileştirmek için pencere ve kapıların pervazları yalıtılabilir.
- Eğer açık bir ofisse ve birden fazla çalışan aynı ortamda çalışıyorsa, çalışma alanlarını birbirinden ayıracak bölmeli paneller kullanılabilir. Böylece yan masada konuşulan diğer masadan duyulmayacaktır.
- Konforlu ve sessiz dinlenme alanları oluşturarak çalışanların daha motive olarak işe dönmesi sağlanabilir.
İnsan performansından en iyi verim almanın yolu elverişli ve mutlubir ortamda çalışmasını sağlamaktır. Gün içerisinde kişiyi pek çok faktör olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Burada önemli olan çalışan performansını etkileyen faktörlere odaklanmaktır. Bunların ortaya çıkışı kimi zaman kurumdan kaynaklı iken kimi zaman çalışandan kaynaklı olabilmektedir. Çalışan performansı ve verimliliği üzerinde etkisi bulunan unsurların belirlenmesi ofis koşullarının iyileştirilmesi ile paralel olarak ilerlemelidir.
Elverişsiz çalışma koşullarını iyileştirerek, verimlilik ve iş gücü kaybının önüne geçin!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Üsküdar Üniversitesi Öğrencisi Kübra Yıldızbakan Türkiye Şampiyonu!🏆🥋
- Üsküdar Üniversitesi Personel Masa Tenisi Turnuvası Büyük Heyecana Sahne Oldu! 🏓🎉
- Teknoloji ve İnovasyon Kulübü İş Analistliği Üzerine Söyleşi Düzenledi
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü’nden Minik Hastalara Moral Ziyareti
- IEEE Kulübü Simülasyonlarla Mühendislik Semineri Düzenledi
- Teknofest Kulübü Take Off İstanbul Gezisi Düzenledi
- Tıp Öğrencileri Birliği Kulübü Stres Yönetimi ve Özgüven Üzerine Kapsamlı Webinar Düzenledi
- Nadir Hastalıklar Kulübü Tanışma Etkinliği Düzenledi
- Psikoloji Kulübü’nden Lacan Kuramları Üzerine Derinlemesine Analiz
- Cansağlığı Kulübü Nöropsikolojik Değerlendirmede Hasta Profilleri Etkinliği Düzenledi