20 Mart 2023
Deprem Sonrası Oyunların İyileşme Sürecindeki Rolü
Deprem gibi doğal afetler çocuk ruh sağlığı üzerinde travmatik etkilere yol açabilir. Bu travmatik olayların ardından iyileşme sürecinde onlara yardımcı olmak için bir çok farklı yaklaşım denenebilir.
Bunlardan biri de oyun oynamak. Oyun çocukların fiziksel, duygusal ve bilişsel gelişimlerine katkıda bulunarak onlara çeşitli davranış ve alışkanlıklar kazandırır. Deprem sonrası çocuklara oyun aracılığıyla destek olmak iyileşme sürecinin hızlandırılmasını sağlayacaktır.
Afet Sonrası Çocuklara Oyun Yoluyla Destek
Depremin ardından çocuklara oyun yoluyla yaşadıkları durumu anlamlandırmalarına ve üstesinden gelmelerine yardımcı olabilirsiniz. Oyun, çocukların olumlu duygularını artırarak depremin neden olduğu olumsuz etkileri azaltmaktadır. Ayrıca oyun oynamak onlara duygularını daha iyi ifade edecekleri ve geleceğe dair endişelerini azaltacakları güvenli bir alan sağlayacaktır. Oyun oynarken aynı zamanda çocukların iletişim kurma, işbirliği yapma, paylaşma, empati ve etkileşim kurma becerileri gelişecektir. Bu, deprem sonrası çocuklar için oldukça önemli bir unsurdur. Çünkü yaşadıkları yoğun stres ve endişe sosyal etkileşimlerini sınırlayabilir ve çevreyle bağlarını koparmalarına yol açabilir.
Deprem gibi travmatik olaylara maruz kalan çocuklar genellikle bu durumu oyunlarına yansıtırlar. Bu oyunlar yaşadıkları olayı yeniden kurgulamaya yöneliktir. Örneğin, oyuncaklarla ev yapıp deprem anını canlandırabilir, eşyalarını saklayabilir ve buna yönelik bir çözüm arayışına girebilir.
Çocuklar bu şekilde deprem sonrası hissettiklerini daha kolay dışa vurabilmektedir. Sonuç olarak çocuk yaşadığı olayı oyununa yansıtarak, oyunun gidişatını bu travmatik olay üzerinden ilerletebilmektedir. Bu noktada yapılması gereken çocukların bu davranışları karşısında iyi bir gözlemci olmak ve bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya yönelik çözüm yolları arayışına girmektir.
Öneri Yazısı:Deprem Sonrası Çocuklarla Evde Yapılabilecek Aktiviteler Nelerdir?
Oyunlar İyileşme Sürecini Nasıl Etkiler?
Yaşanan zorlu sürecin ardından çocuklar yüksek ses ve ansızın beliren uyarıcılara karşı daha hassas olabilir. Bu yüzden onları korkutabilecek oyun ve oyuncaklara karşı da dikkat etmek gerekir. Ambulans, polis arabası, kepçe, merdiven, bina gibi oyuncaklar çocuklarda travmatik etkilere yol açabilmektedir. Dolayısıyla bu tür oyuncaklarla oynamaları tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine lego, yapboz, renkli kalemler gibi dikkatlerini dağıtacak oyuncaklar, yaşadıkları stresin azalmasını sağlayacaktır.
Oyun aslında çocukların doğası gereği en temel uğraşlarından biridir. Çocuklar oyun oynayarak yaşamı anlamlandırmaya çalışırken aldıkları rollerle de problem çözme becerilerini geliştirirler. Çocuğun, akranlarıyla birlikte oyun oynaması bu zorlu sürecin ardından travmayla başa çıkmalarına yardımcı olacaktır. Bu noktada yetişkinlerin oyun esnasında müdahale etmeden, yeni kurallar koymadan oynadıkları oyunları takip etmesi bu süreçte en uygun yaklaşımlardan biri olacaktır.
Sonuç olarak;
Afet gibi yaşanan zorlu olayların ardından çocuklarda birtakım değişiklikler gözlemlenebilir. Agresifleşme, duyarsızlaşma ve içine kapanma çocuklarda sıklıkla görülen davranışlardan birkaçıdır. Olayın travmatik etkilerinden kurtulmak için çocuğun bir an önce günlük alışkanlıklarına geri dönmesi gerekmektedir. Bu noktada öncelikle çocuğu akranlarıyla bir araya getirerek oyun oynayacakları güvenli bir alan oluşturulmalıdır. Böylelikle çocuk yaşanan afetin ardından kendini güvende hissedecek ve endişeleri azalacaktır.
Afet sonrası çocuklarda gözlenen travmatik etkilerin azaltılmasında önemli rol oynayan oyunlar, hakkında daha fazla bilgi almak için Deprem Sonrası Çocuklarla Evde Yapılabilecek Aktiviteler adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli
- Medikalde Teknobilim ve Nörobilim Kulübü'nden İnovatif Nörobilim Söyleşileri: Beyin Ağları ve Nöroinformatik Semineri
- TıpFak 101 Etkinliği Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Sağladı
- Kadın Basketbol Takımımız Gruptaki İkinci Maçından Galibiyetle Ayrıldı