24 Kasım 2023

Ders Çalışma Motivasyonunuzu Artıracak 7 Harika Öneri

Eğitim hayatı boyunca öğrencilerin en büyük sorumluluğu başından itibaren bellidir. Bu ne mi? Elbette ders çalışmak. Ders çalışmak için ihtiyacımız olan en önemli şey aslında motivasyondur. Peki, ders çalışma isteği getiren şeyler nelerdir?

Özellikle sınav haftanız gelip çattıysa motivasyon eksikliği yaşamanız son derece normaldir. Ders çalışma motivasyonunuzu artırmanıza yardımcı olacak en iyi önerilerimize bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

İşte ders çalışma motivasyonunu artırmak için yapma gereken 7 şey!

1. Sosyal Medyaya Ara Verin

2. Kendinizi Ara Ara Ödüllendirin

3. Çalışma Alanınızı Düzenleyin

4. Arkadaşlarınızla Birlikte Ders Çalışın

5. Ders Kısa Bir Mola Verin

6. Karamsar Olmayın

7. Yeni Mekanlar Keşfedin

Hadi gelin yazımızın devamında bu önerileri çok daha detaylı inceleyelim. Başlıklar altında sizin için harika önerilerimiz olacak. Hazırsanız başlayalım!

1. Sosyal Medyaya Ara Verin

“Biraz story izleyip derse öyle başlarım..” Bu cümlenin hemen ardından telefonu elimize alıp saatler geçmesine rağmen bırakmadığımızda gelen farkındalık sonrası o yıkılış hissine hepimiz maruz kalmışızdır. Bu nedenle ders çalışmaya karar verdiğiniz andan itibaren kimin ne paylaştığı umrunuzda olmamalıdır. Zamanınızın büyük bir kısmını sosyal medyada harcamak yerine ara verdiğinizde göz atmak çok daha iyi bir tercih olabilir. Hiçbir şey kaybetmiyorsunuz çünkü sosyal medya uzun süreler boyunca aynı yerinde duruyor.

2. Kendinizi Ara Ara Ödüllendirin

Ders çalışmak sıkıcı gelmeye başladığında sınavlardan sonra neler yapabileceğinizi düşünün. Uzun süredir vizyona girmesini beklediğiniz bir filme bilet almak, arkadaşlarınla sonsuz eğlenmek veya sadece dinlenmek. Seni gerçekten mutlu edecek olan şeyi belirle ve ona ulaşmak için istikrarlı bir şekilde ilerle. “Şu sınavlar bir geçsin gör bak nasıl eğleneceğim” cümlesinin motivasyonuyla ders çalışmaya devam et.

3. Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Dağınık bir masa, gözlerinizi yorabilir ve zaten istemeyerek zaten masadan tamamen uzaklaşmana neden olabilir. Düzenli ve tertipli bir masanın gücüne inanın ve masanızda dikkatinizi dağıtan tüm eşyaları kaldırın. Bunun zihninize çok iyi geleceğine emin olabilirsiniz. Ders odaklanmışken gözünüzün farklı bir şeye takılması ve masadan hızla uzaklaşmanız kaçınılmaz bir sondur. Çalışma alanınızı gözden geçirin ve ferah bir ortam oluşturun.

4. Arkadaşlarınızla Birlikte Ders Çalışın

Bir arkadaş grubuyla çalışmak bazen tek çalışmaktan çok daha verimlidir. Bu illa yan yana olmanız gerektiği anlamına gelmez, artık zoom ve diğer online uygulamalar ile hiçbir yere gitmeden arkadaşlarınızla buluşabilirsiniz. Dijital dünyanın en büyük avantajlarından biri hiç şüphesiz budur.

Arkadaşlarınızla bir aradayken sohbetin uzama veya çok farklı bir yere gitme ihtimali de var. Ancak disiplin olduğu sürece bunun hiçbir zararı yok. Hatta ara ara sohbet etmek ders çalışma isteğini artırabilir.

5. Ders Kısa Bir Mola Verin

Ara vermeden çok çalışmak her zaman verimli çalışmak demek değil aksine masada boşa geçen saatler demektir. Masanın başına oturup konuyu anlayana kadar kalkmamak en iyi tabiriyle inat etmek tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Çünkü insan beyninin işleyişi de zaten bu şekilde değildir. Zamanınızın her bir saniyesi kıymetliyken bunu kendinize yapmayın.

Kısa molalar vererek zihninizi dinlendirin, şarkı söylemek sizi motive ediyorsa şarkı söyleyin veya sadece gözlerinizi dinlendirin kararı verecek olan sensin. Havasız ve kapalı bir ortamda sürekli ders çalışmak motivasyon düşürücü etkisi olduğunu unutmayın.

6. Yeni Yerler Keşfedin

Sürekli aynı ortamda bulunmak, çabucak sıkılmanıza neden olabilir. Bunun yerine küçük bir gezintiye çıkın ve ders çalışabileceğiniz yeni yerler keşfedin. Keşfetmek için dışarı çıkmanıza gerek yok, sosyal medyadan veya çevrimiçi uygulamalardan da bu mekanlara ulaşabilirsiniz. Değişiklik yapmaktan korkmayın çünkü etrafınızda çalışan birilerini görmek sizi çok da motive edebilir ve çalışmak için istek uyandırabilir. Deneyin!

7. Karamsar Olmayın

Her şeyin başı motivasyon ve olumlu bir düşünce yapısına sahip olmaktır. Siz kendinizi ne kadar iyi hissederseniz alacağınız sonuç da bir o kadar beklentilerinize uygun olur. Öncelikle ders çalışmayı bir zorunluluk olarak değil, daha iyi bir geleceğe doğru giden yol olarak düşünün. Zaman zaman motivasyon eksikliği yaşayabilirsiniz, bu oldukça normaldir. “Başaramayacağım ya da çalışıyorum ama olmuyor…” demek yerine “Daha iyi olması için çabalıyorum ve olacak.” diyin. Gerisi kendiliğinden gelecektir.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer blog yazılarına göz attınız mı? Eğitim, sağlık, spor, kişisel gelişim kısacası merak ettiğin her şey Sks Blog’da! Hemen inceleyin.


Görüntülenme
İlgili İçerikler