18 Eylül 2023
Dijital Dünyada Dikkat Dağınıklığına Son Vermek İçin Pratik İpuçları
Bu yazıda, dijital dünyanın bir sonucu olarak ortaya çıkan dikkat dağınıklığı problemlerinin üstesinden gelebilmek için pratik ipuçları paylaşacağız. Keyifli okumalar!
Dijital Dünyada Dikkat Dağınıklığına Son Vermek İçin Pratik İpuçları
Teknolojinin hız kesmeden gelişmesi ile birlikte, dijital bir dünyaya geçiş yapıyoruz. Anlık gelen bildirimler, sosyal medya paylaşımları ve etkileşimler, heyecanlandırdığı kadar dikkat dağıtıcı olabiliyor. Bu durum çoğu zaman sanal dünyanın etkisine kapılmanıza neden olarak günlük yaşama uyumu zorlaştırıyor. Ancak teknoloji ve sosyal yaşantı arasındaki denge korunmadığı takdirde bu durum tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
Özellikle Covid-19 tedbirleri kapsamında, örgünden uzaktan eğitime geçiş teknolojik aletlerin yaş sınırının düşmesinde oldukça önemli bir faktör haline geldi. Uzun süre ekran başında kalmak, özellikle ekran bağımlılığı ve dikkat dağınıklığı problemlerini de yaygınlaştırdı. Peki, günlük hayatta bu iki sorunun etkisinde kalmamak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Dijital Dünyanın Dikkat Dağınıklığına Etkisi
Teknolojinin sizi nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü?
Dijital dönüşüm bugün her ülkenin konuştuğu ortak konulardan biri. Yapılan her güncelleme sizi çevrimiçi platformlara daha da bağımlı hale getiriyor. Peki teknolojide yaşanan bu yenilikleri sadece sosyal medya paylaşımlarına gelen etkileşimler için mi yoksa kişisel gelişiminizi desteklemesi için mi kullanıyorsunuz?
Dijitalleşme bugün etkisini hemen hemen her alanda gösteriyor. İster akademik araştırma yapın ister sosyal medyada bir paylaşım yapın ister işiniz için kullanın. Eğer ekran süresini ayarlayamıyorsanız dikkat dağınıklığı kaçınılmaz bir son. Ancak üstesinden gelmek elbette mümkün. Peki nasıl?
- Dijital Detoks yapın
- Bildirimleri yönetin
- Çalışma ve dinlenme saatlerinizi belirleyin
- Tek bir işe odaklanın
- Sosyal medya kullanımını sınırlandırın
- Doğa ile vakit geçirin
Yazımızın devamında bu maddeleri çok daha yakından inceleyeceğiz. Çok daha fazlası için okumaya devam edin!
1. Dijital Detoks Yapın
Detoks, zihin ve beden iyileşmesi için harika bir yoldur. Kimi zaman uzaklaşmak kimi zaman varlığından bir habermiş gibi davranmak… İkisi de denebilir ancak en doğru tabir sizi aşağı çeken toksinlerden arınmaktır. Zaman zaman sosyal medyaya ara vermek, telefonlarınıza gelen bildirimleri kapatmak veya uyku moduna alıp telefondan tamamen uzaklaşmak bunların hepsi dijital detoks yapmanıza yardımcı olacaktır. Saat sınırlaması koyarak teknolojik cihazları kendinizden uzaklaştırabilir ve dikkatinizi toplayabilirsiniz.
2. Bildirimleri Yönetin
Telefon, tablet veya bilgisayarınıza sürekli bildirim gelmesi, odaklanmanızı ciddi ölçüde etkiler. Bir işle meşgulken veya yapmanız gereken bir iş için yeterli motivasyonu almak için çabalarken sık sık bildirim gelmesi sizi geri planda tutacaktır. Bunun için sizin için gerçekten önemli olan bildirimleri açın. Bu sayede herhangi bir kesinti ile karşılaşmadan odak problemlerini çözmüş olacaksınız.
3. Çalışma ve Dinlenme Saatlerinizi Belirleyin
Yapılan işe odaklanmak çoğu zaman belirli bir zaman aralığını gerektirir. Burada zamanın etkin yönetilmesi kavramı öne çıkıyor. Bunun için oldukça iyi bir teknik var: Pomodoro tekniği. Peki pomodoro tekniği nedir?
Pomodoro, 25 dakikalık çalışma aralığına 5 dakika mola vermek ve daha sonra kalınan yerden tekrar devam etmektir. Bunu ard arda 4 kere uygulamanız ideal olandır. Ardından daha uzun bir mola verebilirsiniz. Bu nedenle ister çalışın ister sosyal ağlarda gezinin bu teknik dikkat dağınıklığını önlemek için oldukça etkilidir. Sabit bir ekrana odaklanmak yerine ara ara ekran başından kalkıp sanal dünyadan çıkmak odak problemlerinizi giderecektir.
4. Tek Bir İşe Odaklanın
Aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmak, sizi zihinsel açıdan oldukça yoracaktır. Bu da performans düşüklüğüne ve dikkat dağınıklığına yol açar. Çünkü odak noktası belirlemediği zaman dikkat dağınıklığı kaçınılmaz oluyor. Bunun yanı yalnızca bir işe odaklanarak daha verimli çalışabilir ve üretken olabilirsiniz.
5. Sosyal Medya Kullanımını Sınırlandırın
Sosyal medyadaki gönderi akışı adeta sonsuz bir kapı. Yeniledikçe yenisi geliyor ve bu da sizi dijitale bağımlı hale getiriyor. Bu durumun önüne geçmek için yapılan son güncelleme ile birlikte sosyal medyada geçirdiğiniz vakti sınırlandırabilirsiniz. Belirlenen saat aşıldığı zaman bildirim gelecek ve bu gezintiye ara verme zorunluluğu hissedeceksiniz. Bu sayede dikkatinizi daha önemli işlere verebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Dijital Okuryazarlık Nedir?
6. Doğa ile Vakit Geçirin
Doğa, yüzyıllardır insanların dinlenmek için en çok tercih ettiği kaçış noktasıdır. Üstelik bu dinlenme yalnızca fiziksel olarak değil, aynı zamanda zihinseldir de. Yürüyüş, koşu, egzersiz, yoga veya meditasyon… Bunların hepsi sizi sanal dünyanın etkisine kapılmaktan alıkoyacak en sağlıklı aktivitelerdir. Sporu hayatınızın odak noktasına yerleştirmek zihinsel olarak netlik kazanmanıza yardımcı olacak ve sizi dijitale olan bağımlılıktan koruyacaktır.
Sonuç olarak; dijital dünyada zihin sağlığını korumak için birtakım önlemler alınması gerekiyor. Her geçen gün dikkatinizi dağıtacak yeni uygulamaların piyasaya sürülmesi olumlu etkilerini bir kenara bırakıp bir noktada sizi olumsuz etkiliyor. Ancak teknolojinin sizin için çok büyük bir fırsat olduğunu ve bunu kendinize yatırım amaçlı kullanmayı unutmayın. Daha odaklı ve verimli bir performans için dikkatinizi toplamak en önemli olan noktadır. Hazırladığımız bu içerikteki ipuçlarını kullanarak, küreselleşen dünyanın yarattığı dikkat dağınıklığına bir son verebilirsiniz. İşte şimdi bu dijital bağımlılığa yön verme zamanı!
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın ilgili yazılarını incelemek için hemen tıklayın!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Gençlik Kulübü Gençlik Politikaları Vizyon Çalıştayı Düzenledi
- ÜSKÜBAT Kulübü Akademik Makale Okuma ve Taraması Eğitimi Verdi
- STEM Projects Kulübü’nden “Bir Özgür Yazılım: GNU/Linux” Atölyesi
- Pozitif Psikoloji Kulübü Ailenin Bağımlılıkla Mücadeledeki Rolünü Ele Aldı
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Duygu Dolu Seminer: Travma Sonrası Büyüme
- Pozitif Psikoloji Kulübü’nden Davranışsal Bağımlılıklar Konferansı
- Endüstri ve Liderlik Kulübü’nden "MarkeThink" ile Pazarlama Dünyasına Yolculuk
- Üsküdar Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği Duygu Yönetimi ve Akran Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Üniversitesi Kalite Kulübü, Kalite Bilinçlendirme Eğitimi Düzenledi
- Üsküdar Tıp Öğrencileri Birliği’nden "Antimikrobiyal Direnç: Geçmişin Dersleri, Günümüzün Mücadeleleri, Geleceğin Umudu" Paneli