17 Temmuz 2023
Doğru Üniversite Seçimi Nasıl Olmalıdır? Tercih Sıralamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Bu yazıda üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve çok daha fazlasını detaylı bir şekilde ele alacağız. Keyifli okumalar!
Doğru Üniversite Seçimi Nasıl Olmalıdır? Tercih Sıralamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kariyer temellerinizi atmak, donanımlı birer genç olarak geleceğe dair umut dolu planlamalar yapmak için vereceğiniz en önemli kararlardan biri üniversite tercihidir. Yıllar süren eğitim hayatının ardından akademik bir döneme geçiş yaparken seçim yapmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Ancak endişelenmeyin! Bu zorlu tercih sürecinde dikkat etmeniz gerekenler tüm noktaları yazımızın devamında detaylı bir şekilde ele alacağız.
Peki, hayallerinizin peşinden gitmek ve kariyer hedeflerinize yön vermek için atmanız gereken adımları biliyor musunuz ? O halde, hayatınızın en önemli kararlardan birini birlikte verelim!
1- Başarı Sıralamanızı Baz Alın
Üniversite tercihi yaparken dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli adım başarı sıralamanızı kontrol etmektir. Çoğu aday sınav sonuçları açıklandıktan sonra sıralamaya göre değil puana göre üniversite araştırması yapar. Ancak, yerleşeceğiniz üniversiteyi belirleyecek olan başarı sıralamanızdır. Rakiplerinizle aynı net sayısına sahip olsanız bile sıralamanız farklı olabilmektedir. Bunun sebebi sınavın zorluk derecesidir. Sınava giren aday sayısı gözünü korkutmasın. Bu sıralamanız üzerinde büyük bir fark yaratmayacaktır. Sizi esas yanıltacak olan puana göre tercih yapmak olacaktır. Yaptığınız sıralamaya her ne kadar güvenseniz de puana göre yaptığınız için açıkta bile kalabilirsiniz. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için yapmanız gereken ilk şey sonuç ekranında başarı sıralamanıza dikkat etmek ve tercih sıralamasında bu sonucu dikkatealmak.
Öneri Yazısı: Üniversite Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
2- Sınav Sonuç Belgenizi Doğru Şekilde Analiz Edin
Sınav sonuçları açıklandığında ilk bakmanız gereken yerin başarı sıralamanız olduğunu ilk maddede belirttik. Adayların büyük bir kısmı sonuçlar istediği gibi gelmediğinde yanlış noktalara odaklanıyor ve yanlış tercih kaçınılmaz oluyor. Sonuç belgenizde öncelikle sayısal, sözel ve eşit ağırlık sıralamalarınızı inceleyin. Tercih yaparken bu üç sıralamayı birbirine karıştırmayın. Bir diğeri ise tyt ve ayt sonuçlarının sözel ve sayısal kısmını karıştırmak. Burada yapmanız gereken sıralamayı takip etmek. Tyt’ye girdiyseniz tyt, ayt sınavına girdiyseniz ayt sonucuna odaklanın. Bu sıralamalara göre bölüm ve üniversite araştırması yapmaya başlayın.
3- İstediğiniz Bölüm ve Üniversiteleri Listeleyin
Sınava hazırlanırken hayalini kurduğunuz bir bölüm veya üniversite olabilir. Ancak tercih döneminde aklınızın karışacağına hazırlıklı olun. Öncelikle okumak istediğiniz bölümleri listeleyin. Daha sonra bu bölümlerin bulunduğu üniversiteler arasında bir araştırma yapın. Yüksek sıralamayla alan üniversiteyi üste, sıralamanıza daha yakın ve daha aşağıda olanı alta yazın. Böylelikle ilk tercihte yerleşemeseniz bile sonraki tercihlerde yerleşme imkanı bulabileceksiniz. Ancak eğer bir vakıf üniversitesinde okumayı düşünüyorsanız tercih burslarını dikkate almanızı öneririz. Çoğu vakıf üniversitesi ilk beş tercih bursu vermektedir. Bunun için ilk beş veya ilk üç tercihe de aynı okulu yazmanız gerekmekte. Dolayısıyla tercih sonrasında okulun finansal desteklerinden yararlanabileceksiniz.
Üsküdar Üniversitesi Burs Olanakları hakkında detaylı bilgi almak için Burslar içeriğine göz atabilirsiniz.
4- İstemediğiniz Bölümü Tercihleriniz Arasına Almayın
Öncelikle okuyacağınız üniversitenin geleceğinizi şekillendireceğini unutmayın. İstemediğiniz bir bölümde mutsuz olacak ve sonrasında belki başka bölümlere geçmek için uğraşacaksınız. Dolayısıyla ilk olarak ne istediğinize karar verin. Tercih listesindeki tüm hakkınızı doldurmak zorunda değilsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, denemek için tercih yapmamak olacaktır. Bir bölüme yerleştiniz ve gitmek istemediniz diyelim, bir sonraki sene ortaöğretim başarı puanınız yani OBP’niz yarıya inecektir. Bu hem bir sonraki sene sıralanız üzerinde etkili olacak ve daha yüksek bir sıralama yapmadığınız takdirde yerleşme şansınızı azaltacaktır.
5- Kontenjan Araştırması Yapın
Her sene hangi okulun kaç kontenjanı bulunduğu sitelerde yayınlanmaktadır. Burada baz alınması gereken son iki senenin kontenjanlarıdır. Eğer kontenjan sayısı bir önceki seneye oranla yükselişe geçmişse bu sene daha düşük sıralamayla öğrenci alacağını düşünebilirsiniz. Bu durumun tam tersi de mümkün. Dolayısıyla kontenjan sayısı ve başarı sıralaması arasında ters orantı olduğunu düşünebilirsiniz. Gelmeyeceğini bildiğiniz bir bölüme veya üniversiteye tercih sıralamanızda yer vermenizin, bir sonraki tercihleriniz doğru değilse eğer yerleşme şansınızı düşüreceğini unutmayın. Bu nedenle üniversite araştırması yaparken kontenjanları kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
6- Tercih Kılavuzunu Detaylı Şekilde Okuyun
Yükseköğretim kurumları hakkında tüm merak ettiklerinize her sene yayınlanan tercih kılavuzlarından ulaşabilirsiniz. Tercih kılavuzu, bölüm ve üniversiteye dair kapsamlı bilgi içermektedir. Ancak çoğu aday kılavuzu okumadan tercih yapıyor ve dolayısıyla yanlış yönlendirmenin mağduru oluyor. Tercih kılavuzu ile hangi üniversitelerde hangi bölümlerin bulunduğu, bu bölümlerin taban ve taban puanları, kontenjan bilgileri, önceki yıllarda yerleşen adayların istatistikleri, burs olanakları, sosyal faaliyetleri ve başvuru süreci hakkında size rehber olacaktır. Bu nedenle tercih döneminde yayınlanan kılavuzu okumayı unutmayın.
7- Farklı Meslek Grupları Hakkında Detaylı Bir Araştırma Yapın
Üniversite sınavına girdiniz, başarılı oldunuz ancak yine de istediğiniz sonucu alamadınız. Bu noktada yapmanız gereken araştırma haznenize farklı meslek gruplarını da dahil etmek. Elbette şansınızı bir sonraki sene de deneyebilirsiniz. Ancak bu sene yerleşmek istiyorsanız farklı mesleklere de şans vermenizi öneririz. Özellikle üniversitelerin düzenlemiş olduğu tercih tanıtım günlerinde istediğiniz bölümlerin masalarına giderek bölümün akademisyenlerinden program hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu sizin için en sağlıklı karar olacaktır. Eğer gitme şansınız yoksa üniversitelerin resmi web sayfaları üzerinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
8- Mezun İstihdam Oranını Dikkate Alın
Bir hevesle bölümü tercih ettiniz ama mezuniyet sonrası iş bulabilecek miyim kaygısına kapılabilirsiniz. Öncelikle iş kapılarının sizin çabanıza bağlı olarak açılacağını unutmayın. Ancak burada önemli olan sizden önceki mezunların iş bulma oranını araştırmak. Üniversite sınavından istediğiniz sonucu aldınız ve mezuniyet sonrası kolayca iş bulmak istiyorsanız iş garantisi veren mesleklere tercih sıralamanızda öncelik vermenizi öneririz. Ayrıca okuduğunuz bölüm sizin için uygunsa biraz çabayla tüm iş kapılarının size açılacağını unutmayın. Bu aşamada yolunuz yine istediğiniz bölüm ve üniversiteleri belirlemeye çıkıyor.
9- Mavi Diploma Veren Üniversiteleri Araştırın
Mavi diploma, öğrencilerin mezuniyet sonrası eğitimlerine Avrupa Birliği ülkelerinde devam edebilmelerini sağlayan, iş bulmalarını kolaylaştıran, üniversiteden donanımlı bir şekilde mezun olduğunu gösteren tamamlayıcı bir belgedir. Bu diplomayı almaya hak kazanan öğrenciler, uluslararası düzeyde istihdam edebilir ve rakiplerine fark atabilir. Üsküdar Üniversitesi, tüm öğrencilerine mavi diplomayı otomatik ve ücretsiz bir şekilde vermektedir.
Mavi diploma hakkında detaylı bilgi almak için Öğrenci-Mavi Diploma Eki (DE) içeriğimize göz atabilirsiniz.
10- Üniversitenin Ortamını ve Kampüs Olanaklarını Araştırın
Üniversitede yalnızca eğitim almıyor, aynı zamanda sosyal ve kültürel açıdan gelişiminizi sürdürüyorsunuz. Dolayısıyla üniversitenin öğrenciye sunduğu olanakları tanımak bu noktada oldukça önemlidir. Üniversitenin kampüsü var mı? Sosyal faaliyetlerdeki tutumu nedir? Sorularına yanıt bulmak tercih yaparken size yardımcı olacaktır. Bu nedenle üniversite tercihi yapmadan önce okulu ziyaret etmenizi öneririz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa web sayfası üzerinden Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Uluslarası Ofis ve Kariyer Merkezi Daire Başkanlığı sayfalarını ziyaret ederek üniversitenin öğrencilere olan yaklaşımını ve etkinlikleri hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Uluslarası Ofis ve Kariyer Merkezi Daire Başkanlığı sayfalarını ziyaret etmek için linklere tıklayabilirsiniz.
Üniversite tercihi yaparken her gencin dikkat etmesi gereken birçok faktör vardır. Ancak, bu noktada yapmanız gereken en önemli şey kendi ilgi, yetenek ve kariyer hedeflerinizi göz önünde bulundurmaktır. Hayatınızın en renkli dönemlerinde unutulmaz bir üniversite deneyimi yaşamak ve güçlü bir gelecek inşaa etmek için tercihlerinizi doğru planlayın. Unutmayın, üniversite hayatının sizi dönüştüreceği kişi karşınıza çıkan fırsatları doğru değerlendirmekte saklı!
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Bir Haftada Hayatınızı Değiştirecek 7 Küçük Adım
- Üsküdar Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı Gruptaki İlk Maçını Galibiyetle Tamamladı
- Genç Yeryüzü Doktorları Kulübü Miniklere Sağlık ve Hijyen Eğitimi Verdi
- Üsküdar Üniversitesi Nadir Hastalıklar Kulübü Nadir Yaşamlar Çalıştayı Düzenledi
- Endüstri ve Liderlik Kulübü Evyap Fabrikasına Teknik Gezi Gerçekleştirdi
- Öğrenci Kulüplerine Katılmanın Avantajları
- Fatih Basın Müzesi’nde Gazeteciliğin Tarihine Yolculuk
- Üniversite Yıllarında Hayatınıza Değer Katacak 5 Hobi
- Üsküdar Üniversitesi’nde Engelliler Haftası’na Özel “Benim Başarım” Etkinliği Büyük İlgi Gördü
- Yeni Öğrenci Kulüplerine Oryantasyon Eğitimi Gerçekleştirildi