06 Ekim 2023

Erteleme Bir Hastalık Mıdır? Nasıl Kurtuluruz?

Bu yazıda, erteleme hastalığı hakkında tüm merak edilenleri yanıtlayacağız.

Anın tadını çıkarmak ve geleceğe dair planlamalar yapmak için zaman yönetimi becerilerine sahip olmak gerekir. Özellikle günümüzün tempolu dünyasında zamanı etkin yönetememek veya yapılması gereken işleri sürekli olarak erteleme eğiliminde olmak, çoğu zaman için başarının en büyük düşmanıdır. Erteleme hastalığı olarak nitelendirilen bu durum, günlük rutinleri önemli ölçüde aksatmaktadır.

Erteleme Hastalığı Nedir?

‘’Erteleme hastalığı’’ bir diğer adıyla ‘’Procrastination’’, bireyin yapması gereken iş için yeterli vakti olmasına rağmen ertelemesi ve bunu bir alışkanlık haline getirmesidir. İşi yapmamak için çeşitli kaçış yolları aramak veya bilinçli olarak başka bir şeylerle uğraşmak, erteleme hastalığı olan kişilerin en belirgin özelliğidir.

Erteleme hastalığı olan kişiler, zamanı olan her şeyi sürekli olarak erteleme eğilimindedirler. Örneğin son teslim tarihi henüz yaklaşmamış bir ödevi vakit varken yapmak yerine farklı bir işle uğraşmak veya hiçbir şey yapmamayı tercih etmek bu kişilerin özelliğidir. Bu erteleme sirkülasyonu genellikle son ana kadar devam eder. Aynı durum diyete ve spora başlarken pazartesi gününü seçmek için de geçerlidir. Bu hem bir vakit kaybı hem de yapmamak için bir teşviktir.

Erteleme Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Erteleme hastalığı belirtileri, kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu durum iş, eğitim ve sosyal hayatın yönetimini zorlaştırabilir ve çeşitli sorunların oluşumuna neden olabilir. Erteleme hastalığı bulunan kişilerde yaygın olarak görülen semptomlar ise aşağıda belirtildiği gibidir;

  • Sürekli erteleme isteği,
  • Karar verememek,
  • İşleri biriktirmek,
  • Bahaneler üretmek,
  • Stresli ve kaygılı hissetmek,
  • Motivasyon eksikliği,
  • Detaylı çalışmamak.

Erteleme Hastalığı Kimlerde Görülür?

Erteleme hastalığı herhangi bir yaşa, cinsiyete ya da meslek grubuna bağlı olmadan gelişen bir durumdur. Genellikle zorluklara karşı koyamayan, üşengeç ve zaman yönetimi becerisine sahip olmayan kişilerde sıklıkla görülür. Bunun yanı sıra her şeyin en iyisini istemek de çoğu zaman işin sorumluluğunu üstlenmekten kaçmaktır.

Ertelem hastalığı ergenlik döneminden itibaren hayatın her evresinde karşılaşılan bir durumdur. Öte yandan motivasyon eksikliği yaşayan kişilerde de bu durum görülmektedir. İşi önemsiz bulmak veya kendi için uygun olmadığını düşünmek erteleme hastalığı olan kişilerin ortak özelliğidir.

Erteleme Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Günlük hayatın koşuşturması içerisinde sürekli olarak bir şeyleri erteleme eğilimde olmak ve bu durumun günlük rutinleri aksatacak düzeye gelmesi erteleme hastalığının başlangıç evresi olarak nitelendirilir. Erteleme hastalığının başlıca sebepleri ise aşağıda belirtildiği gibidir;

  1. Başarısız olma kaygısı,
  2. Bilgiye duyulan güvensizlik,
  3. Mükemmelliyetçilik algısı,
  4. Planlamada yaşanan aksaklıklar,
  5. Verimsiz zaman yönetimi,
  6. Yeterli motivasyonu bulamamak,
  7. Bitirememe endişesi,
  8. Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmak,
  9. Yapılacak işi önemsiz bulmak.

Erteleme Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?

Çoğu hastalık gibi erteleme hastalığı da tedavi edilebilirdir. Hastalık düzeyine gelen her problem karşısında bireyin ilk yapması gereken şey hastalığı kabul etmektir. Ardından işlerinizi ertelemenize neden olan unsurları belirleyin ve not alın. Yapılması gereken işleri belli bölümlere ayırın ve zaman sınırı koyun. Planlanan zamanlara göre işlerinizi tamamlayın. Etkili zaman yönetiminin en önemli iki kuralı, bireyin yapması gereken işleri planlaması ve kendi koyduğu kurallar dahilinde kararlı adımlar atmasıdır.

Bu süreci kendiniz yönetebileceğiniz gibi dilerseniz profesyonel bir destek de talep edebilirsiniz. Kişinin kendini bu konuda motive edebilmesi çok önemlidir. Bu durum kronikleştikçe çeşitli problemlerin oluşumuna da yol açar.

Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtuluruz?

İşlerinizi sürekli olarak ertelemenize neden olan asıl sorunla yüzleşmek, bu hastalıkla başa çıkmanın en etkili adımıdır. Dikkatinizi dağıtan unsurları ortamdan uzaklaştırmak veya akıllı cihazların kullanımı sınırlandırmak, işi yapmaya başlamanız için iyi bir teşviktir. Planlı ve programlı olmak, günün her saatini verimli kullanmak ve boşa zaman harcamamak erteleme hastalığı ile başa çıkmanın yolları arasındadır. Plana sadık kalmak, erteleme sorununun üstesinden gelmenin en etkili yoludur. Önem sırasına göre bir planlama oluşturmak, kişinin her işi zamanında yapabilmesi noktasında yeterli motivasyonu oluşturmaktadır.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın diğer yazılarına göz attınız mı? İncelemek için hemen tıklayın!


Görüntülenme