26 Aralık 2022
Etkili İletişim Nedir? Neden Önemlidir?
Toplumda meydana gelen değişimlerden etkilenerek bir yanıt oluşturma olgusu yalnızca insana özgü bir yetenektir. Dil aktarımı kalıtım yoluyla değil toplum içerisinde öğrenilerek sağlanmaktadır.
Birey içinde bulunduğu ortamın varlığını sürdürebilmesi için iletişim kurarak sosyal bir varlık haline dönüşür. İletişimi etkin kılmak aktarılmak istenen duygu, düşünce ve isteklerin belli kurallar çerçevesinde alıcı tarafa yansıtılmasıyla mümkündür.
İletişim Nedir?
İletişim anne karnından itibaren insanoğlunun varoluşuyla birlikte başlayarak dış dünyada meydana gelen olgulara karşı sözlü, sözsüz, yazılı veya yazısız olarak yapılan fikir, duygu ve düşünce alışverişinde bulunma halidir. Türk Dil Kurumu (TDK) iletişimi; bilginin, duyguların ya da düşüncelerin farklı yollar kullanılarak diğer kişilere bildirilmesi şeklinde tanımlamaktadır.
İletişim Etiği Nedir?
İletişim etiği, kişiler arası ilişkilerde anlaşmazlıkların giderilmesi veya var olan problemlerin çözümünde insan davranışlarının ahlaki açıdan değerlendirilmesinin temel kıstası olarak tanımlanmaktadır. İletişimde etik kavramı ele alınırken; kurulan ilişkilerin şeffaf ve söylemsel bir boyutta olmasına dikkat edilmelidir.
İçinde bulunduğumuz koşullarda, insan ilişkilerinin etik temeller üzerine kurulduğu toplumsal düzende, davranış ve tutumların sürekliliği yalnızca doğru bir iletişimle mümkündür. Etik değer veya ilkelerin etkisini yitirdiği bir ortamda sağlıklı bir iletişim ortamı oluşamayacağı gibi grup üyeleri arasındaki ilişkilerde aidiyet duygusu ortadan kalkmaktadır.
Etkili İletişim Nedir? Neden Önemlidir?
Gönderici tarafından alıcıya verilmek istenen mesajın olabildiğince net ve en kısa sürede iletilmesi etkili iletişim olarak tanımlanmaktadır. İleti sahibi olan kaynağın duygu ve düşüncelerini doğru bir kanal aracılığıyla aktarması iletişimin başlamasının en temel unsurudur. Kişilerin, sözel ve bedensel becerilerinin sosyal boyutta anlam kazanması için etkin iletişim becerilerine sahip olması gerekmektedir.
Etkili iletişim sürecinin tamamlanması için kaynak ve hedef arasında karşılıklı uyum ortamı oluşturulmalıdır. Kaynağın mesajı oluştururkenki üslubü ve tavrı alınacak geri bildirimin yönünü belirlemektedir. Etkili iletişimin yedi temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; gönderici, alıcı, ileti, kanal, ortam, geri bildirim ve şifredir.
Etkili İletişim Ögeleri
1. Gönderici (Kaynak): İletiyi oluşturan ve iletişim sürecini başlatan ilk kişi veya gruplardır.
2. Alıcı (Hedef): Oluşturulan iletinin ulaştırılmak istendiği kişi veya gruplardır.
3. İleti (Mesaj): Göndericinin hedefe aktarmak istediği duygu, düşünce ve isteklerdir.
4. Kanal (Araç): Göndericinin, iletiyi gönderirken kullandığı araç veya yöntemdir.
5. Bağlam (Ortam): İletişim unsurlarından oluşan iletişimin gerçekleştiği ortamdır.
6. Dönüt (Geri Bildirim): Alıcının, mesajın kaynağına verdiği her türlü yanıt ve tepkilerdir. Göndericinin mesajı alınır ve tepkide bulunulur. Oluşturulan yanıt uygun bir kanalla kaynağa gönderilir.
7. Şifre: Göndericinin iletiyi yazı, resim veya rakamlardan oluşturmasıdır.
İletişimde Algının Rolü Nedir?
Algı, duyu organlarının uyarılması sonucu sinir sisteminde oluşan sinyallerin yorumlanması ve anlamlandırılması şeklinde tanımlanmaktadır. Duyusal bilgilerin zihinsel süreç içerisinde işlenerek daha anlamlı hale getirilmesi sürecidir. Algı kavramı görecelidir.
Bireyden bireye veya toplumdan topluma göre değişiklik göstermektedir. Bu durum algının kültürel, fizyolojik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu göstermektedir. Birey çevresiyle etkileşime girdikçe olgular karşısında algı düzeyi de farklılaşmaktadır. Dış dünyanın etkileri gözetilerek algıda oluşturulan seçicilik iletişimin algıyla paralel olduğunu göstermektedir.
Etkili İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Sesin tonu ve yüksekliği iyi ayarlanmalıdır.
2.Hoşgörülü ve önyargısız yaklaşılmalıdır.
3. Konuşurken lakap takılmamalıdır.
4. Verilmek istenen mesaj alıcının zihinsel algı yeteneğine göre düzenlenmelidir.
5. Göz teması kurulmalı ve karşıdakine odaklanılmalıdır.
6. Söz kesmemeye dikkat edilmelidir.
7. İyi bir dinleyici olup empati kurulmalıdır.
8. Geri bildirimlerde bulunmaya çalışılmalıdır.
İletişimde etik kavramlar ve etkili iletişim hakkında daha fazla bilgi almak için İletişim Fakültesi bölüm sayfamızı ziyaret edebilir, kulübümüze üye olabilirsiniz.
Görüntülenme
İlgili İçerikler
Menu
- Okul Ortamında Mutlu Olmak İçin Tavsiyeler
- Üsküdar Üniversitesi’nde Dönemin İlk Öğrenci Kulüp Standları Açıldı
- İlginizi Çekmeyen Derslerde Nasıl Motive Kalabilirsiniz?
- Üniversiteye Yeni Başlayanlar İçin Faydalı İpuçları
- Üsküdar Üniversitesi 2024-2025 Dönemi Spor Takımları Seçmeleri Takvimi
- Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Kulüp Başvuruları Başladı!
- Kısmi Zamanlı Çalışma ve Yemek Bursları
- Üniversitenin İlk Haftasında Yapılan 5 Büyük Hata
- Üsküdar Üniversitesi Spor Takımlarını Yeni Oyuncularla Güçlendiriyor
- Üniversitede Motivasyonu Yüksek Tutmanın Yolları